ΤΟΠΙΚΑ

Mαταιώνονται οι παρελάσεις στη Θεσσαλία

mαταιώνονται-οι-παρελάσεις-στη-θεσσαλ-341001

Στροφή 180 μοιρών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Υπό τον φόβο μεγάλης διασποράς αποφασίστηκε τελικά να ματαιωθούν οι αυριανές μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία, μολονότι μέχρι χθες το μεσημέρι ο Κώστας Αγοραστός δήλωνε ότι θα τηρηθεί η απόφαση του ΥΠΕΣ και πως οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Με την πανδημία να βρίσκεται σε κορύφωση και τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί φαίνεται τελικά ότι επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. To έναυσμα για να παρακαμφθεί η απόφαση του ΥΠΕΣ έδωσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρελάσεις «άνοιξε» παράθυρο για να κρίνουν κατά τόπους οι Περιφέρειες τι μέλλει γενέσθαι, συνεκτιμώντας το επιδημιολογικό φορτίο.

Ετσι η Περιφέρεια Θεσσαλίας λίγο πριν τις 4 χθες το απόγευμα ανακοίνωσε επίσημα ότι «με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού ματαιώνονται οι παρελάσεις λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες».

Σημειώνεται ότι στον νομό Μαγνησίας οι δήμοι Ρήγα Φεραίου και ο Νοτίου Πηλίου είχαν ανακοινώσει από χθες το πρωί ότι δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις. Στον δήμο Ρήγα Φεραίου αποφασίστηκε να ακυρωθούν οι επετειακές εκδηλώσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, πλην Βελεστίνου, ενώ στο Νότιο Πήλιο η «απαγόρευση» αφορούσε στο Τρίκερι, όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων.

Στο περιθώριο των δηλώσεων που έκανε στον Βόλο με αφορμή τη συμβασιοπ0ίηση νέων έργων, όταν ρωτήθηκε για το θέμα των παρελάσεων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις 12 το μεσημέρι υπογράμμιζε πως «είναι υποκριτικό να λέμε όχι στις παρελάσεις και την ίδια στιγμή να υπάρχει συνωστισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες».

«Δεν σας κρύβω ότι και εγώ προβληματίζομαι. Όμως γίνει δεν γίνει η παρέλαση είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει συνάθροιση σε εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ.

Δεν νομίζω ότι θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα μόνο από την παρέλαση, αλλά από το γεγονός ότι έχουμε χαλαρώσει, έχουμε ξεχάσει τη μάσκα και τα μέτρα προστασίας», πρόσθεσε ο ίδιος, παραπέμποντας στην απόφαση του ΥΠΕΣ να μην υπάρξει τροποποίηση του προγράμματος της παρέλασης.

«Η πανδημία πρέπει να μας βρει ενωμένους και με σοβαρότητα. Η πανδημία δεν είναι πολιτική θέση. Δεν είναι καιρός για παιχνίδια» συνέχισε ο ίδιος και κάλεσε για μία ακόμη φορά τους πολίτες να εμβολιαστούν, διότι είναι ο μόνος τρόπος να «αναχαιτίσουμε την πανδημία», όπως είπε.

«Υπάρχει πιεστική κατάσταση και τα νοσοκομεία μας δίνουν τη μάχη. Θα υπάρξουν και στο Βόλο ιδιωτικές κλινικές που θα ανοίξουν για covid περιστατικά. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που η ίδια η ζωή μας δείχνει και να παίρνουμε προφυλάξεις. Πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Μπορεί το εμβόλιο να μην είναι υποχρεωτικό όμως πρέπει να σκεφτούμε ποιο είναι το συμφέρον», συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός.

Η απόφαση της ματαίωσης

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το μεσημέρι για τη ματαίωση των παρελάσεων, επισημαίνονται τα εξής:

«Μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας Δημήτρης Δεληγιάννης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλειος Πινακάς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργος Δοδοντσάκης, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Κατερίνα Καραγιώργου, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Βασιλική Ζιάκα, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, Ταξίαρχος Χρήστος Σιμούλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων, τη ματαίωση των παρελάσεων μαθητικών και στρατιωτικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία.
Η απόφαση ελήφθη, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα Νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.
Την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου