ΤΟΠΙΚΑ

Αρχισε η διαδικασία οινοποίησης

αρχισε-η-διαδικασία-οινοποίησης-342599

Με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ολοκληρώθηκε πριν από δέκα μέρες ο τρύγος στους αμπελώνες στη Νέα Αγχίαλο. Ηδη στον Αγροτικό Οινοποιητικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό «Η Δήμητρα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία οινοποίησης, με τους παραγωγούς να εξασφαλίζουν υψηλότερες, συγκριτικά με πέρυσι, τιμές διάθεσης της σοδειάς τους.

Το πλήγμα στους αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου από τη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ήταν ισχυρό στις ευαίσθητες φυτείες, ωστόσο δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει τον προγραμματισμό των παραγωγών και των συνεταιριστών της «Δήμητρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που προκύπτουν από τη διοίκηση του Αγροτικού Οινοποιητικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», η φετινή σοδειά ήταν ελαφρώς μειωμένη, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μετά το χτύπημα από το χαλάζι, ωστόσο δεν επηρεάστηκε, ούτε υποβαθμίστηκε η ποιότητά της.

«Πριν από δέκα ημέρες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» Γιάννης Κίτσιος «ολοκληρώθηκε η διαδικασία του τρύγου στους αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής, με τη σοδειά να είναι μειωμένη μερικώς μετά τη χαλαζόπτωση το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί η ποιότητά της. Αμέσως μετά άρχισε και την τρέχουσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία οινοποίησης στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού μας. Το σημαντικό είναι ότι η σοδειά δεν υποβαθμίστηκε ποιοτικώς, με τους αμπελώνες να δίνουν σταφύλια εξαιρετικού επιπέδου, της τάξης των 12 βαθμών. Είναι πολύ καλός ο βαθμός των σταφυλιών, που σημαίνει ότι και η φετινή παραγωγή κρασιού θα είναι εξαιρετική, με τη ζήτηση να προκύπτει ήδη έντονη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά προς το παρόν μας απασχολεί η διαδικασία της οινοποίησης. Το μόνο που μπορούμε προς το παρόν να πούμε είναι ότι προχωρούμε στην παραγωγή νέων κρασιών, καθώς προέχει για μας η οινοποίηση και όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα ανακοινώσουμε στην πορεία» σημειώνει ο επικεφαλής της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Νέας Αγχιάλου.

Τιμές

Παρά το ισχυρό χτύπημα από το χαλάζι το περασμένο καλοκαίρι, παραγωγοί και Αγροτικός Συνεταιρισμός κατάφεραν να εξασφαλίσουν και φέτος ικανοποιητική σοδειά, όπως αντανακλάται στις τιμές, που πρόσφερε «Η Δήμητρα» προκειμένου να την προμηθευτεί από τους αγρότες.

Ερωτηθείς σχετικά ο Γιάννης Κίτσιος απαντά ότι «με σταφύλια 12 βαθμών και εξαιρετικής ποιότητας ήταν αναμενόμενο να προσφέρουμε και καλύτερες τιμές, υψηλότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στους παραγωγούς μας. Κυρίαρχη προτεραιότητα για τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού μας είναι η ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η ενίσχυση των παραγωγών και μεριμνούμε πάντα να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές στους αμπελουργούς. Φέτος υπήρχαν οι προϋποθέσεις και εξασφαλίσαμε για τους αγρότες αυξημένες τιμές για τη διάθεση της σοδειάς τους» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου.

Ενίσχυση

Το κοινωνικό της πρόσωπο επέδειξε για μία ακόμη φορά η διοίκηση του Αγροτικού Οινοποιητικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» ενισχύοντας τους πυρόπληκτους παραγωγούς σταφυλιών στη Βόρεια Εύβοια και τους αντίστοιχους σεισμοπαθείς στο Δαμάσι Τυρνάβου.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων παραγωγών σταφυλιού από τη Βόρεια Εύβοια και το Δαμάσι Τυρνάβου αντίστοιχα, παραλαμβάνοντας ποσότητες σταφυλιών για οινοποίηση. Ηταν μια πρωτοβουλία, που είχε διπλό στόχο. Ο πρώτος ήταν, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που προσφέρει πάντα ο Συνεταιρισμός μας, να ενισχύσουμε τους πληγέντες παραγωγούς στις δύο περιοχές, που δοκιμάστηκαν έντονα από τις πυρκαγιές και τον σεισμό. Ο δεύτερος να αναπληρώσουμε μέρος της απώλειας της δικής μας σοδειάς, που χτυπήθηκε από το χαλάζι, με εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια από τη Βόρεια Εύβοια και το Δαμάσι Τυρνάβου» δηλώνει ο Γιάννης Κίτσιος.

BAΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου