ΤΟΠΙΚΑ

Καταιγίδα αιτήσεων για αποζημιώσεις

καταιγίδα-αιτήσεων-για-αποζημιώσεις-344406

Για τις ζημιές σε κάστανα και μήλα στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Περισσότερες από 400 δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί από καστανοπαραγωγούς και μηλοπαραγωγούς της Ζαγοράς, του Ανηλίου, της Μακρυράχης και του Πουρίου για τις ζημιές, που προκάλεσε στην παραγωγή η κακοκαιρία «Αθηνά».

Από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ έγινε αναγγελία ζημιάς και οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν δηλώσεις έως και αύριο, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στο γραφείο στη Ζαγορά, έχοντας μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ 2020 ή 2021.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, Αποστόλη Κοντογιώργο, οι ζημιές είναι μεγάλες και ιδίως στα κάστανα αφορούν σε ποσοστά 70%-80%. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, που βρισκόταν ήδη στη διαδικασία συγκομιδής, έχει καταστεί μη εμπορεύσιμο.

Από τα στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και τις αυτοψίες, στις οποίες προχώρησαν στελέχη και υπάλληλοι, η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς τόσο στα κάστανα, όσο και, σε μικρότερο ποσοστό, στα μήλα σημειώθηκε καρπόπτωση, με συνέπεια το μέρος της σοδειάς, που έπεσε από το φυτικό κεφάλαιο, να καθίσταται αυτομάτως ως μη εμπορεύσιμο.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, μεγαλύτερη είναι η ζημιά στα κάστανα, τα οποία έπεσαν στο έδαφος και φέρουν σκισίματα από την ισχυρή βροχόπτωση και τον αέρα.

Σε μικρότερο βαθμό επλήγησαν τα μήλα, στη σοδειά των οποίων σημειώθηκε καρπόπτωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου