ΤΟΠΙΚΑ

Η ομάδα Centaurus στην πίστα Silevestone

η-ομάδα-centaurus-στην-πίστα-silevestone-342460

Δέκα φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γράφουν ιστορία!

Τι κι αν ξεκίνησαν μέσα στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας; Δέκα φοιτητές του Τμήματος οργάνωσαν τη δική τους ομάδα, μία από τις λίγες στην Ελλάδα, με στόχο την μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα. Η ομάδα Centaurus με το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό Formula Student SAE στο επίπεδο Class 3 στην πίστα αγώνων αυτοκινήτου στο Varano της Ιταλίας στις αποσκευές της βάζει πλώρη για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πίστα αγώνων Formula 1, αυτή της Sileverstone στη Μεγάλη Βρετανία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Η ενασχόληση με τη Formula 1 για τους Ευρωπαίους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών αποτελεί μία παράδοση δέκα ετών και άνω. Για την Ελλάδα είναι ένας νέος θεσμός, ενώ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η προσπάθεια, αν και δυναμική, βρίσκεται στα πρώτα της βήματα.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2009 όταν ορισμένοι φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία ομάδα για το σχεδιασμό μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Το όνομα αυτής Centaurus (Κένταυρος), μιας και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ο Κένταυρος συμβολίζει την περιοχή και την ιστορία.

Αρχικά πολλοί φοιτητές είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να ενταχθούν στην ομάδα αυτή, όμως υπήρξαν αποχωρήσεις. Αυτή τη στιγμή η ομάδα αποτελείται από τους Αθανασιάδη Στέφανο, Μανιό Στέφανο, Γιακουμή Κωνσταντίνα, Λεβεντάκη Αντρέα, Επισκόπου Πέτρο, Καρδάρα Φώτη, Τάτσιο Γιώργο, Καραγιάννη Κώστα, Καραμίτζια Άρη και Ντόνα Κώστα.

Βέβαια η ομάδα έχει ανοίξει και τις πόρτες της και στη νέα γενιά των φοιτητών, με τους πιο παλιούς να δείχνουν τον τρόπο εργασίας και μελέτης στους νεότερους, οι οποίοι θα συνεχίσουν και θα εξελίξουν την υπάρχουσα τεχνογνωσία.

Η Κωνσταντίνα Γιακουμή, η μοναδική κοπέλα της ομάδας Centaurus, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τους στόχους, την εργασία αλλά και το μέλλον της τοπικής Formula 1.

«Καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ένα αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula βάσει πολύ αυστηρών τεχνικών κανονισμών και τα βασικότερα είναι ο κυβισμός που περιοριζόμαστε στα 600 κυβικά, ο κινητήρας, τετράχρονη μηχανή, αλλά και όλο το κομμάτι της κατασκευής διέπεται από κανονισμούς, τους οποίους και τους ακολουθούμε αυστηρά. Προσπαθούμε να σχεδιάζουμε και να βελτιώνουμε τα σχέδια. Εμείς αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε μέρη της φόρμουλας. Πιστεύουμε όμως ότι το καλοκαίρι του 2013 θα είναι έτοιμο και το πρώτο μας μονοθέσιο», εξήγησε η Κωνσταντίνα.

Η Κατερίνα Γιακουμή που διανύει το 5ο έτος σπουδών της στο τμήμα ενδέχεται να είναι η πρώτη που θα οδηγήσει τη Formula, μόλις αυτή κατασκευαστεί, γεγονός που την ικανοποιεί και την ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Μάλιστα, στόχος της στο μέλλον είναι η ενασχόλησή της σε κάποια αυτοκινητοβιομηχανία του εξωτερικού, ενώ δεν κρύβει πως είναι από τις λίγες γυναίκες που παθιάζονταν με τη Formula 1 πριν ακόμη εμπλακεί στην Centaurus.

Η πρώτη επιβράβευση

Τα πρώτα θετικά μηνύματα ήρθαν πέρυσι για την Centaurus. Κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό Formula Student SAE στο επίπεδο Class 3( μελέτη και σχεδιασμό μονοθεσίου) στην πίστα αγώνων αυτοκινήτου στο Varano της Ιταλίας.

Στον φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student SAE που αφορά στη μελέτη, σχεδιασμό και κατασκευή μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου συμμετείχαν Πολυτεχνικές Σχολές από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και αξιολογήθηκαν με βάση κριτήρια όπως η πρωτοτυπία, καινοτόμες σχεδιαστικές και τεχνολογικές λύσεις και η απόδοση του οχήματος σε στατικές και δυναμικές δοκιμασίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς του διαγωνισμού.

Η ομάδα των ελλήνων φοιτητών – η οποία αποτελούνταν από τους Αθανασιάδη Στέφανο, Βεντούρα Απόστολο, Επισκόπου Πέτρο, Μπίζα Λάμπρο, Γιακουμή Κωνσταντίνα, Λεβεντάκη Ανδρέα, Μανιό Στέφανο, Τσαπερλή Αθανάσιο και Καραναστάση Χρήστο με συντονιστή τον Λέκτορα του Τμήματος Αλέξη Κερμανίδη – συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό στο επίπεδο Class 3 που περιλαμβάνει μελέτη και σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 4 Πανεπιστήμια από την Ιταλία, Γαλλία, Ινδία και Ελλάδα, με τους φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών να κόβουν πρώτοι το νήμα του διαγωνισμού.

Σχολιάζοντας την επιτυχία στον πρώτο διαγωνισμό η Κωνσταντίνα σημείωσε πως «Τουλάχιστον καταλάβαμε ότι κάνουμε κάτι καλά. Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί μπορεί να σχεδιάσουμε κάτι κι αυτό για άλλους να είναι σωστό και για άλλους παντελώς λάθος. Πάντως αισθανθήκαμε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι για την κατάκτησή μας αυτή».

Ατελείωτες ώρες μελέτης

Για να μπορέσει να σχεδιαστεί ένα μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο για τη Formula απαιτούνται χιλιάδες ώρες μελέτης και σχεδίασης.

«Μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό αυτό που κάνουμε, όμως κουραστήκαμε και κουραζόμαστε πολύ για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Ευτυχώς το Τμήμα μας έχει παραχωρήσει ένα εργαστήριο και εκεί σχεδιάζουμε αλλά και δημιουργούμε τα εξαρτήματα του μονοθέσιου. Περνάμε ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο και πολλές φορές τελειώνουμε τη δουλειά μας τα ξημερώματα, έχοντας ξεχάσει ακόμη και να φάμε. Πριν προχωρήσουμε όμως σε όλα αυτά ο καθένας μας διάβασε εκατοντάδες αγγλόγλωσσα βιβλία απλά και μόνο για να κάνουμε ένα μικρό βήμα. Τώρα όλα αυτά που έχουμε μάθει τα μεταφέρουμε στους νεότερους. Ελπίζουμε να συνεχίσουν δυναμικά την ομάδα, η οποία πιστεύω είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή», είπε η Κωνσταντίνα.

Τα μέλη της ομάδας λαμβάνουν εξοπλισμό από το Τμήμα, ενώ συνεργάζονται και με μηχανουργία της περιοχής. Βέβαια βρίσκονται σε αναζήτηση χορηγών μιας και η προσπάθειά τους έχει ένα υψηλό κόστος.

Στα «pitch» της…Silverstone

Η νέα πρόκληση για την Centaurus έρχεται από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου, με τη συμμετοχή της στην ιστορική πίστα της Formula 1, τη Silverstone στη Μεγάλη Βρετανία.

Εκεί οι φοιτητές θα διαγωνιστούν στο σχέδιο, τη μελέτη του αγωνιστικού μονοθέσιου, ενώ θα παρουσιάσουν και πολλά κομμάτια που δημιούργησαν και τα οποία αποτελούν το παζλ της συγκρότησης του αγωνιστικού.Πρόκειται για ένα φοιτητικό διαγωνισμό με διεθνές κύρος και με τη συμμετοχή ομάδων από τα πιο διακεκριμένα Πανεπιστήμια του κόσμου.Μάλιστα οι θέσεις εξαντλήθηκαν μέσα στα πρώτα δύο λεπτά από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η έναρξη των εγγραφών στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή της ομάδας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας είναι πολύ σημαντική και θα προσφέρει εμπειρία στους φοιτητές, γνωριμίες, αλλά και τεχνογνωσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου