ΤΟΠΙΚΑ

«Φωτιά» οι τιμές στα καύσιμα

φωτιά-οι-τιμές-στα-καύσιμα-349802

Προβληματισμό προκαλούν σε αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες οι αυξήσεις «φωτιά» στο πετρέλαιο, που «συμπαρασύρουν» σε κούρσα ανόδου τα καύσιμα, πολλαπλασιάζοντας το κόστος μεταφοράς. Με τη Μαγνησία να κατατάσσεται στις περιοχές που καταγράφουν τιμές από 1,20 μέχρι 1,24 στο πετρέλαιο θέρμανσης, επαγγελματίες και καταναλωτές «μοιράζονται» κοινές ανησυχίες.

Σε διάστημα τεσσάρων μόλις ημερών, η τιμή του βαρελιού ανέβηκε στα 86 δολάρια έναντι 84 που ίσχυε μέχρι πρότινος, με τη μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης να «σκαρφαλώνει» στο 1,50 ευρώ και την αμόλυβδη στο 1,75 στη Μαγνησία.

Τιμές ρεκόρ σημειώνονται στην εκκίνηση της χειμερινής σεζόν, μειώνοντας την κατανάλωση για τους πρατηριούχους, ενώ αυξάνεται κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος για τους επαγγελματίες.

Εκδηλη η ανησυχία στη Μαγνησία, με την πρόεδρο των βενζινοπωλών Βάσω Κοντοχρήστου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «αυξάνεται το παραγωγικό κόστος στον αγροτικό τομέα, το κόστος ενέργειας στις επιχειρήσεις που δουλεύουν με πετρέλαιο κίνησης, το λειτουργικό κόστος στις εταιρείες μεταφορών ή ακόμη και το συγκοινωνιακό κόστος που αφορά τις διαδρομές στο ΚΤΕΛ. Όλα τα παραπάνω μετακυλούν στην επιβάρυνση των επιχειρήσεων και συνεπάγονται πιο υψηλό ενεργειακό κόστος».

Συγκρατημένοι παραμένουν, στο μεταξύ, οι καταναλωτές, που προμηθεύονται μικρότερες ποσότητες πετρελαίου και υγρών καυσίμων, παρακολουθώντας με έκδηλη ανησυχία την κατακόρυφη ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών.

Προβληματισμένος εμφανίζεται, την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας Δημήτρης Κολυνδρίνης, υπογραμμίζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αυξάνει το λειτουργικό κόστος, διότι είναι πρώτη ύλη για μας, αλλά δεν ζητάμε αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων».

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους, με τον κ. Κολυνδρίνη να υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «προτιμούμε να επιβαρυνθούμε με το κόστος εμείς, παρά να επιβαρύνουμε τον πελάτη».

Αργά και σταθερά τα βήματα για την επιστροφή στην καθημερινότητα, με τον πρόεδρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας να επισημαίνει ότι δεν έχει επανέλθει η επιβατική κίνηση στα προ πανδημίας δεδομένα.

«Τεράστιο πρόβλημα» χαρακτηρίζει, εξάλλου, την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου Νίκος Ευαγγελινός, ενώ κάνει λόγο για επιβατική κίνηση που αγγίζει το 65% σε σύγκριση με το 2019, με τη δρομολόγηση του στόλου των λεωφορείων να βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.

«Μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν πρόκειται να αυξήσουμε τις τιμές» επισημαίνει ο πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «στο βάρος της μείωσης της μετακίνησης, προστίθεται η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου».

Οι τιμές, σημειωτέον, καθορίζονται από το υπουργείο με τον κ. Ευαγγελινό να διευκρινίζει ότι «σαν κλάδος γενικότερα, δεν ζητάμε αύξηση των τιμών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου