ΤΟΠΙΚΑ

Τροποποίηση στην αρδευτική περίοδο

τροποποίηση-στην-αρδευτική-περίοδο-351926

Τροποποίηση στην αρδευτική περίοδο, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αρδεύουν το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ζητούν αγρότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα παρακάρλια χωριά. Η αρδευτική περίοδος αρχίζει στις 15 Απριλίου, με συνεταιριστές και παραγωγούς να ζητούν έναρξη στις 15 Μαρτίου.

Με το νέο αρδευτικό σύστημα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στα παρακάρλια χωριά να δίνει βαθιές ανάσες και ουσιαστικές λύσεις στον πρωτογενή τομέα, συνεταιριστές και επαγγελματίες αγρότες ζητούν από τους αρμοδίους τροποποίηση στην αρδευτική περίοδο, προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο των καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τους ίδιους και βάσει του ισχύοντος κανονισμού, τα τρία τελευταία χρόνια, που λειτουργεί το νέο σύστημα, η έναρξη της αρδευτικής περιόδου ορίζεται στις 15 Απριλίου κάθε χρόνο, καθώς έτσι έχουν διαμορφωθεί οι ανάγκες ποτίσματος των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Ωστόσο, συνεταιριστές και παραγωγοί αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατη η άρδευση καλλιεργειών, όπως μεταξύ άλλων τριφύλλι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα και ηλίανθος, οι οποίες πρέπει να ποτίζονται νωρίτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επαγγελματίες αγρότες, που δραστηριοποιούνται στα παρακάρλια χωριά, ζητούν από τους αρμοδίους η έναρξη της αρδευτικής περιόδου, από την ερχόμενη πλέον χρονιά, να τροποποιηθεί και να οριστεί έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου, προκειμένου να ποτίζονται και οι καλλιέργειες, που αρχίζουν να αναπτύσσονται πιο νωρίς, συγκριτικά με τις υπόλοιπες και κυρίως τα σιτηρά και το βαμβάκι.

Επαγγελματίες αγρότες στα παρακάρλια χωριά αναφέρουν ότι εν μέρει σωστά ορίστηκε από τους αρμοδίους η έναρξη της αρδευτικής περιόδου στις 15 Απριλίου κάθε χρόνο, καθώς δόθηκε έμφαση στα σιτηρά, αλλά και το βαμβάκι.

Ωστόσο, «ξεχάστηκαν» οι ήδη προαναφερόμενες, εξίσου σημαντικές, καλλιέργειες, τις οποίες οι αγρότες αρχίζουν να ποτίζουν στα μέσα Μαρτίου κάθε χρόνο και σε αυτό το πλαίσιο ζητούν το αίτημά τους, σχετικά με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου έναν μήνα νωρίτερα, να εισακουστεί και να ικανοποιηθεί.

Ικανοποίηση

Βαθιά ανάσα δόθηκε στους επαγγελματίες αγρότες, που δραστηριοποιούνται στα παρακάρλια χωριά, με την έναρξη λειτουργίας, τρία χρόνια πριν, του συστήματος άρδευσης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους με νερό από τη λίμνη Κάρλα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, με την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός τους και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου, δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στον πρωτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

Πρώτον και κυριότερο έχουν πλέον τη δυνατότητα να αρδεύουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους χωρίς προβλήματα και με συνεχή ροή με νερό από τη λίμνη Κάρλα, χωρίς να προκύπτουν ελλείψεις στην απαιτούμενη ποσότητα, ούτε και διακοπές στην παροχή.

Αποτέλεσμα είναι οι φυτείες, υδρόφιλες στη συντριπτική τους πλειονότητα, να αναπτύσσονται χωρίς προβλήματα και οι παραγωγοί να μην ταλαιπωρούνται στην εκτέλεση των απαιτούμενων καλλιεργητικών εργασιών για την εξασφάλιση της σοδειάς τους.

Δεύτερον, με την έναρξη λειτουργίας του νέου αρδευτικού συστήματος για πότισμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων στα παρακάρλια χωριά με νερό από τους ταμιευτήρες της λίμνης Κάρλας, επιλύθηκε οριστικά πλέον το οξυμένο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις, που έφταναν σε πολλά μέτρα βάθος και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχε η δυνατότητα άντλησης νερού, καθώς στέρευε ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας από την αλόγιστη, αλλά αναγκαία χρήση για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Επιπλέον, επιλύθηκε οριστικά το επίσης οξυμένο πρόβλημα με τα ρήγματα, που σημειώνονταν στο έδαφος, με άμεσο τον κίνδυνο όχι μόνο για τα χωράφια, αλλά και για τη στατικότητα των γύρω χωριών.

Υπενθυμίζεται ότι με το ζήτημα είχε επισταμένως ασχοληθεί και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με επιστήμονες να διενεργούν έρευνες στην περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν τα αίτια και να περιορίσουν το φαινόμενο.

Τέλος, σύμφωνα με την ενημέρωση, που αρμοδίως έχουν συνεταιριστές και αγρότες στα παρακάρλια χωριά, άμεσα πρόκειται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας αρδευτικού συστήματος από τη λίμνη Κάρλα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Βαγγέλης Καραμάνης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου