ΤΟΠΙΚΑ

Ενεργειακός κόμβος ο Βόλος

ενεργειακός-κόμβος-ο-βόλος-352210

Τα επενδυτικά τους σχέδια με επίκεντρο τον Βόλο, που μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη, παρουσίασαν χθες σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο Βόλου οι εκπρόσωποι της Meditarranean Gas, οι οποίοι με τη στήριξη του παγκόσμιου κολοσσού πετρελαιοειδών Exxon Mobil επέλεξαν το λιμάνι του Βόλου για να δημιουργήσουν Μονάδας Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Ο αμερικανικών συμφερόντων παγκόσμιος κολοσσός πετρελαιοειδών Exxon Mobil αποφάσισε να συμπράξει με τη Meditarranean Gas και να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία της Μονάδας FSRU στον Βόλο.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα η Exxon Mobil, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός της Blake Blackwell, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας με τη Meditarranean Gas του δρ. Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου προκειμένου να δρομολογηθεί η συγκεκριμένη επένδυση για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες.

Η επένδυση θα γίνει από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά θα είναι ύψους 400 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τους επενδυτές σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 630 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ μέχρι το 2025 σε πλήρη ανάπτυξη οι νέες θέσεις εργασίας μπορεί να φτάσουν τις 1.360.

Το μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο «ΑΡΓΩ FSRU» αφορά στην εγκατάσταση μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης/αεριοποίησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Floating Storage Regasification and Power Generation barge/FSRP) στο λιμάνι του Βόλου.

Το υγροποιημένο αέριο θα μεταφέρεται στον Βόλο από τον κόλπο του Μεξικού, όπου υπάρχουν κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil, με έδρα το Τέξας, με πλοία. Υγροποιημένο ή αεριοποιημένο μέσα από τον αγωγό που θα γίνει θα διοχετεύεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Για το θέμα της επένδυσης στον Βόλο αλλά και άλλων επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της Exxon Mobil συναντήθηκαν, μία μέρα πριν έρθουν στον Βόλο, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη παρόντος μάλιστα του Βολιώτη εφοπλιστή Πάρη Δράγνη.

Στη χθεσινή εκδήλωση, στο δημαρχείο Βόλου, απαντώντας στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τη δημιουργία της μεγάλης αυτής επένδυσης μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης οι επενδυτές διαβεβαίωσαν ότι το έργο θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα είναι ασφαλές ως προς τη λειτουργία του και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο.

Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα είναι μικρής κλίμακας μέσα σε χώρο του λιμανιού στα Πευκάκια. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν εμποδίζονται οι άλλες δραστηριότητες του λιμανιού αφενός, αφετέρου συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε τα πλοία να μπορούν να μπαινοβγαίνουν για τον ανεφοδιασμό χωρίς προβλήματα και οχλήσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Mediterranean Gaς Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, σκοπός της εταιρείας είναι το πρώτο καράβι με υγροποιημένο αέριο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Βόλου τον Μάρτιο του 2023, αναδεικνύοντάς το σε διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού, αναπτύσσοντας -μεταξύ άλλων- υποδομές LNG, μικρής κλίμακας LNG, φόρτωσης φορτηγών LNG, ανεφοδιασμού LNG, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και παραγωγής ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμη η περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων, η οποία μαζί με όλες τις άλλες σχετικές μελέτες θα συμπεριληφθεί στον φάκελο που θα ενταχθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

«Εχουμε ξεκινήσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στοχεύουμε τον Μάρτιο του 2023 να λειτουργούμε και να φτάσει το πρώτο πλοίο στο λιμάνι του Βόλου», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εργασίες κατασκευής των έργων μπορεί να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2022. Υπενθυμίζεται πως η Mediterranean Gas έχει λάβει ήδη την αρχική έγκριση από τη ΡΑΕ, στην αίτηση που υποβλήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021 σχετικά με χορήγηση άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) του έργου «ΑΡΓΩ FSRU».

Πρόκριμα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Οπως τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος το έργο διασφαλίζει το ένα τρίτο των συνολικών αναγκών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στου Ελλάδα και μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της αγοράς γειτονικών χωρών. Επίσης εγγυάται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και συνθήκες χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία και τους καταναλωτές.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η βιομηχανία του Βόλου θα μπορεί να παίρνει φθηνή ενέργεια και τόνισε πως η επένδυση δεν θα έχει καμία περιβαλλοντική επίπτωση.

Μετασχηματίζεται το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος της Exxon Mobil Blake Blackwell χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε πως η επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Βόλο μπορεί να μετασχηματίσει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ αναφέρθηκε στις δραστηριότητές της.

Για το έργο μίλησε και ο Χέρμαν Σάφγουατ, CEO της Mediterranean Gas, o οποίος ανέλυσε το πλάνο και το πρότζεκτ της εταιρείας για το λιμάνι του Βόλου. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ», σημείωσε αρχικά, λέγοντας στη συνέχεια, «το έργο έχει πολλά προνομία για την τοπική κοινωνία του Βόλου, της Κεντρικής Ελλάδος και της οικονομίας. Το έργο θα παρέχει στήριξη τόσο στα νησιά της χώρας, όσο εννοείται και στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου και το αστικό δίκτυο».

Εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος που ήταν ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης παρουσίασης της επένδυσης, χαιρέτισε το μεγάλο πρότζεκτ.

Ο κ. Μπέος επισήμανε ότι μετά από τη συζήτηση που είχε με τους επενδυτές το πρόσημο της επένδυσης είναι θετικό.

«Πρόκειται για μία επένδυση που μας κερδίζει. Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή. Ο Βόλος θα καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος αφού θα καλύπτει τις ανάγκες σε αέριο του 1/3 των συνολικών αναγκών της χώρας. Η δημοτική αρχή είναι κατ’ αρχάς θετική και θα συνδράμει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για να γίνει η επένδυση. Θα περιμένουμε όμως τα περιβαλλοντικά στοιχεία του έργου, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μετά θα τοποθετηθούμε αναλυτικά», έσπευσε να προσθέσει, κάνοντας σαφές ότι για τον δήμο οι εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα στο οποίο η δημοτική αρχή δεν κάνει «εκπτώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Ο Σωκράτης Αναγνώστου ανέφερε πως «πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που θα καταστήσει τον Βόλο ενεργειακό κόμβο, θα βοηθήσει τη βιομηχανία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», παρατηρώντας ακόμη πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από πλουραλιστικούς ενεργειακούς παρόχους.

Επίσης επισήμανε πως η συγκεκριμένη επένδυση δεν θα επηρεάσει τη δραστηριότητα του λιμανιού, αντίθετα θα λειτουργεί προς όφελός του.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο δήμαρχος Βόλου και η αντιπροσωπεία των επενδυτών αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα στο γραφείο του Αχ. Μπέου.

Ενταση με εκπροσώπους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας

Πριν ξεκινήσει η παρουσίαση της επένδυσης σημειώθηκε ένταση στο δημαρχείο με «πρωταγωνιστές» τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Στ. Λημνιό και Κ. Βολιώτη που ζήτησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Συνεργάτες του δημάρχου τους ενημέρωσαν ότι δεν είναι ανοιχτή η εκδήλωση για το κοινό και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν. Ακολούθησαν ένταση και σπρωξίματα, κλήθηκε η Αστυνομία και έγιναν συστάσεις.

Οι κ.κ. Λημνιός και Βολιώτης παρέμειναν στην αίθουσα, με τον δήμαρχο Βόλου να τους ζητεί να παρακολουθήσουν την εκδήλωση υπό την προϋπόθεση να μην προκαλέσουν φασαρία.

Οι παρεμβάσεις εκτός μικροφώνου του κ. Λημνιού λίγο πριν ολοκληρωθεί η παρουσίαση προκάλεσαν νέα ένταση, με τον δήμαρχο Βόλου να τους ανακαλεί στην τάξη και να τους αποκαλεί «μπαχαλάκηδες».

«Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε» τους διαμήνυσε και κλείνοντας την εκδήλωση επανέλαβε ότι «η δημοτική αρχή παρέχει κάθε ασφάλεια για την προστασία του περιβάλλοντος στον Βόλο» και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν ότι η επένδυση δεν θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην πόλη. «Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι ανάλογες εγγυήσεις δεν πρόκειται να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας», κατέληξε ο κ. Μπέος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου