ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος τίμησε την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

ο-βόλος-τίμησε-την-επέτειο-απελευθέρω-353213

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η 77η επέτειος απελευθέρωσης του Βόλου. Στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκαν το πρωί επιμνημόσυνη δέηση παρουσία μαθητών σχολείων και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές και την Ισραηλίτικη Κοινότητα Βόλου.

«Το μήνυμα από τη σημερινή επέτειο είναι ότι θα πρέπει να αγωνιζόμαστε με ψυχή, θάρρος, καρδιά ενάντια σε κάθε μορφής επεκτατισμό και σε κάθε τι που μπορεί να καταλύσει τη Δημοκρατία μας και την ελευθερία μας σήμερα», τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Αθανάσιος Λιούπης.

«Καμία απελευθέρωση δεν ήρθε μόνη της. Ηρθε με τους αγώνες, τις θυσίες, τη μάχη με ψυχή, σθένος και καρδιά των Ελλήνων. Δύο ημερομηνίες δεν θα πρέπει να ξεχνάμε που συνήθως ξεχνάμε.

Η μία είναι η 19η Οκτωβρίου που είχαμε την απελευθέρωση από τους Γερμανούς και η άλλη 2α Νοεμβρίου του 1881 που είχαμε την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Τη σημερινή μέρα θα πρέπει να μη τη θυμόμαστε μόνο σαν επέτειο, γιατί το φάντασμα του φασισμού συνεχίζει να υπάρχει», επισήμανε από την πλευρά της η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Στις μέρες μας απαιτείται να έχουμε έναν διαρκή αγώνα. Το τελευταίο που μας έχει συγκλονίσει όλους και κατά κύριο λόγο την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, έχει να κάνει με την απελευθέρωση αυτή τη στιγμή του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής Γιώργου Πατέλη. Δεν βλέπουμε να υπάρχει πραγματική τιμωρία για τους φασίστες για όλους αυτούς που παν να αναβιώσουν τον ναζισμό και τον φασισμό. Εμείς είμαστε εδώ για να το θυμίζουμε συνέχεια. Η νέα γενιά δεν πρέπει να ξεχνάει. Η κοινωνία απαιτείται να επαγρυπνεί για να μην αναβιώσει ο φασισμός. Το αυγό του φιδιού δεν πρέπει να εκκολαφθεί», συμπλήρωσε.

«Είναι η μέρα εκείνη η οποία που αποτέλεσε ένα αποφασιστικό χτύπημα στο ναζισμό και στην Κατοχή στη χώρα μας», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. «Τιμούμε όλα τα αθώα θύματα που σφαγιάστηκαν από τους Ναζί αλλά και όλους τους αγωνιστές που οργανώθηκαν στον ΕΑΜ στην ΕΛΑΣ στην ΕΠΟΝ και κατάφεραν με τη μαζική του συμμετοχή και αντίσταση να διώξουν τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους», σημείωσε.

Ο ίδιος είπε: «Νομίζω ότι είναι και μέρα που πρέπει να θυμίζει ότι το αυγό του φιδιού είναι εδώ, επωάστηκε. Μπορεί να καταδικάστηκε η Χρυσή Αυτή, όμως υπάρχουν αρκετοί τιμητές και υμνητές αυτής της λογικής. Χθες απελευθερώθηκε και ο πυρηνάρχης της ΧΑ. Χρειάζεται ξανά δημοκρατική επαγρύπνηση να θυμηθούμε τους αγώνες αυτών των ανθρώπων και τι σημαίνει ναζισμός για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μέρες στο μέλλον.

«Το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ανθρώπους οι οποίοι πάλεψαν για τα ιδανικά της ελευθερίας», ήταν το μήνυμα τέλος, που έστειλε ο αντιδήμαρχος Βόλου Θάνος Θεοδώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου