ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνιούν για την επόμενη μέρα οι αγρότες

αγωνιούν-για-την-επόμενη-μέρα-οι-αγρότ-353631

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τις ανακοινώσεις – Ζητούν αποζημιώσεις στο 100% από τον ΕΛΓΑ για απώλεια σοδειάς, φυτικού κεφαλαίου και καθιζήσεις – Απορρίπτουν το πρόγραμμα ΠΣΕΑ.

Αμεσος είναι ο κίνδυνος να χαθεί και η νέα καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, αν δεν κινηθεί τάχιστα η διαδικασία εκτιμήσεων των ζημιών, έγκρισης και καταβολής των αποζημιώσεων. Συνεταιριστές και αγρότες απορρίπτουν την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ και ζητούν αποζημίωση στο 100% από τον ΕΛΓΑ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και αρκετές επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου τις ανακοινώσεις από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, σχετικά με την άμεση έναρξη της διαδικασίας εκτιμήσεων για την απώλεια της σοδειάς μήλων και κάστανων κυρίως από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνάς», έγκρισης και καταβολής των απαιτούμενων αποζημιώσεων.

Πέρα από την απώλεια της σοδειάς, που βρισκόταν σε περίοδο συγκομιδής, οι πληγέντες αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καθιζήσεις, που σημειώθηκαν σε αρκετές καλλιεργούμενες εκτάσεις από τα ορμητικά νερά, που έφερε η ισχυρή καταιγίδα.

Επίσης, την απώλεια στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς αρκετά παραγωγικά δέντρα παρασύρθηκαν και ξεριζώθηκαν, με συνέπεια να απαιτείται πλέον η φύτευση νέων.

Κυρίαρχη προτεραιότητα για τους παραγωγούς είναι να αποζημιωθούν άμεσα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επωμιστούν το υψηλό κόστος αποκατάστασης των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους, προκειμένου να προλάβουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

«Αρκετοί αγρότες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θοδωρής Γεωργαδάκης «πέρα από τη σοδειά τους, έχασαν και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, στις οποίες σημειώθηκαν καθιζήσεις και καθίστανται πλέον ως μη καλλιεργήσιμες. Τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης, καθώς οι πληγέντες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν πού να καλλιεργούν και αν δεν κινηθεί άμεσα η διαδικασία αποζημιώσεων, είναι βέβαιο ότι θα χαθεί και η νέα καλλιεργητική περίοδος» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

Σημείο αιχμής και αντίδρασης για τους πληγέντες αγρότες η προοπτική οι περιπτώσεις των καθιζήσεων τουλάχιστον να ενταχθούν προς αποζημίωση στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ, καθώς, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, σε μία τέτοια περίπτωση θα αποζημιωθούν σε τρία τουλάχιστον χρόνια.

«Εμείς διεκδικούμε» αναφέρει ο Θ. Γεωργαδάκης «αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πέρα από την απώλεια της σοδειάς και του φυτικού κεφαλαίου και οι καθιζήσεις πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, με άμεση τροποποίηση στον κανονισμό του Οργανισμού, προκειμένου να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλο το φάσμα της παραγωγής. Τα όσα ακούγονται για ένταξη των καθιζήσεων σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ για έγκριση και καταβολή αποζημιώσεων δεν μας καλύπτουν. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν μετά από τρία τουλάχιστον χρόνια και το ερώτημα, που λογικά πρέπει να απασχολεί τους αρμοδίους, είναι πώς θα ζουν. Αγωνιούμε και ανησυχούμε όλοι οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς κινδυνεύουμε άμεσα πλέον να χάσουμε και τη νέα καλλιεργητική περίοδο, διότι οι περισσότεροι δεν έχουν χωράφια να καλλιεργούν» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

Ψηλά στο διεκδικητικό πλαίσιο συνεταιριστών και αγροτών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι να καταβληθούν άμεσα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι απαιτούμενες αποζημιώσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες εκτάσεις και να αρχίσουν στη συνέχεια οι εργασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που, προς το παρόν τουλάχιστον, βρίσκεται στον αέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου