ΤΟΠΙΚΑ

Μεγαλείο ψυχής από 46χρονη Βολιώτισσα    

μεγαλείο-ψυχής-από-46χρονη-βολιώτισσα-357209

Η ιστορία 46χρονης Βολιώτισσας συγκλονίζει. Σε κάνει να υποκλίνεσαι στο μεγαλείο ψυχής, που επέδειξε, υποβάλλοντας τον εαυτό της στη μεγαλύτερη πράξη ανθρωπιάς και αλτρουϊσμού, που μπορεί να κάνει άνθρωπος προς συνάνθρωπο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πρόκειται για γυναίκα, που αποφάσισε να χαρίσει τον νεφρό της σε μικρό παιδί, μόλις 8 χρόνων, το οποίο αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα νεφροπάθειας και επί δύο χρόνια βρισκόταν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Η 46χρονη γυναίκα δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον 8χρονο. Δεν είναι καν γνωστοί. Η μοίρα όμως την έφερε στον δρόμο του μικρού μαθητή και έμελλε να γίνει ο άνθρωπος, που θα του έδινε το «φιλί της ζωής».

Η διαδικασία μέχρι να αποδειχτεί ότι η ίδια είναι συμβατός δότης και ότι μπορεί να γίνει η μεταμόσχευση δεν ήταν εύκολη. Τουναντίον, αποδείχτηκε επώδυνη. Η 46χρονη όμως δεν το μετανιώνει. Από τον χώρο, όπου σήμερα αναρρώνει μετά την επέμβαση, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Συγκλονιστικός ο τρόπος, με τον οποίο μιλά για τη γενναία πράξη της και πώς διαχειρίζεται το όλο θέμα.

Σε αφοπλίζει, όταν από την άλλη άκρη της τηλεφωνική γραμμής μιλά σχεδόν ψιθυριστά, με όση δύναμη έχει, αφού ακόμη είναι εξαντλημένη.

«Ολα πήγαν καλά» λέει και αναφέρεται στην απόφασή της με ηρεμία, που συνειδητοποιείς αμέσως ότι ο άνθρωπος, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, είναι ξεχωριστός.
«Δεν πρέπει να βάζουμε τη ζωή μας πάνω από τις ζωές των άλλων. Πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να μπορούμε να προσφέρουμε. Εγώ νιώθω πολύ όμορφα, επειδή μπόρεσα να προσφέρω ζωή σε συνάνθρωπό μου», αναφέρει.

«Το γεγονός ότι μπόρεσα να χαρίσω ζωή σε ένα μικρό παιδί μού φτάνει. Ολα τα άλλα είναι περιττά» συνεχίζει και καθηλώνει.

Η τυχαία γνωριμία και η μεγάλη απόφαση

Η 46χρονη γνώρισε τον 8χρονο και τους γονείς του σε εκδρομή. Η ίδια είναι οδηγός ειδικών διαδρομών σε γκρουπ τουριστών, που επισκέπτονται τη Μαγνησία και θέλουν να εκδράμουν στη φύση για να γνωρίσουν τις ομορφιές του Πηλίου και όχι μόνο.

Σε μία τέτοια εκδρομή γνώρισε τον μικρό μαθητή και τους γονείς του. Είχαν έρθει από την Πάτρα στον Βόλο για διακοπές. Σε μία διαδρομή στο Πήλιο αντιλήφθηκε ότι το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

«Στενοχωρήθηκα. Για μέρες ολόκληρες γύριζε στο μυαλό μου η σκέψη ότι είναι κρίμα ένα μικρό παιδί να ταλαιπωρείται τόσο», αναφέρει.

Δεν πέρασαν παρά λίγες εβδομάδες και η 46χρονη έσπευσε να αναζητήσει την οικογένεια. Ηθελε να μοιραστεί μαζί τους τις σκέψεις της. «Δεν ξέρω γιατί, αλλά ένιωσα ότι μπορούσα να βοηθήσω. Επικοινώνησα με την οικογένεια και τους εξέφρασα την επιθυμία να γίνω δότης νεφρού για το παιδί τους», συνεχίζει.

Η απάντηση, που πήρε η 46χρονη, ήταν αρνητική. Οι γονείς του 8χρονου την απέτρεψαν, λέγοντάς της ότι είναι νέος άνθρωπος και δεν πρέπει να ρισκάρει τη δική της υγεία.

Η 46χρονη όμως δεν πτοήθηκε. Κράτησε επαφή με την οικογένεια, συνομιλούσε συχνά μαζί τους, μέχρι που τελικά πείστηκαν.

Μετά από πολλές εξετάσεις οι γιατροί τούς ενημέρωσαν ποια ήταν η κατάλληλη στιγμή, ώστε να γίνουν η δωρεά και η μεταμόσχευση.

Εγιναν όλη η ιατρική προετοιμασία, οι απαραίτητες εξετάσεις, ο προεγχειρητικός έλεγχος και οι αρμόδιοι γιατροί του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) άναψαν το πράσινο φως.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, φορέας του υπουργείου Υγείας, είναι αρμόδιος για τον έλεγχο και τη διασφάλιση όλων των διαδικασιών, που απαιτούνται, προκειμένου να μεταφερθούν οι ιστοί και τα όργανα από τον δότη στον λήπτη. Πρόσφατα, μάλιστα, αναβαθμίστηκε το σύστημα καταγραφής των δωρητών οργάνων κι έτσι δημιουργήθηκε ένα αρχείο δυνητικών δοτών ακόμα πιο έγκυρο, εύχρηστο και αποτελεσματικό.

Η επέμβασηέγινε πριν από έναν περίπου μήνα.

Σήμερα η 46χρονη Βολιώτισσααναρρώνει, ενώ η πορεία της υγείας του 8χρονου από την Πάτρα εξελίσσεται ομαλά.

«Είμαι πολύ χαρούμενη. Βρήκα τη δύναμη και το έκανα. Μακάρι να βρεθούν και άλλοι άνθρωποι να κάνουν το ίδιο. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η δική μας ζωή αξίζει περισσότερο από των άλλων», είναι το μήνυμα ζωής που στέλνει, προτρέποντας και άλλους πολίτες να γίνουν δότες οργάνων.

Η καχυποψία και οι φόβοι

Ολες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας διακατέχεται από σχετική άγνοια γύρω από το θέμα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. Απουσία ενημέρωσης, μη εξειδικευμένου προσωπικού, επίσης σοβαρές νοσοκομειακές ελλείψεις, μειωμένο προσωπικό είναι μερικά από τα προβλήματα που επισημαίνονται από τους ειδικούς.

Παράλληλα, στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή αγγίζουν τους 1.500 οι ασθενείς, που είναι σε αναμονή για μόσχευμα.

«Ο περισσότερος κόσμος, δυστυχώς, είναι αρκετά διστακτικός. Η σκέψη όμως και μόνο πως έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε τη ζωή συνανθρώπων μας πρέπει να είναι οδηγός μας, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε πως από τη δική μας στάση εξαρτάται η ζωή τους.

Απλώς νομίζουμε ότι η δωρεά οργάνων δεν αφορά σε εμάς, όπως π.χ. ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλα νοσήματα. Κι όμως, οι πιθανότητες κάποια στιγμή στη ζωή μας να χρειαστούμε εμείς μόσχευμα για να συνεχίσουμε να ζούμε είναι στατιστικά μεγαλύτερες από το να καταλήξουμε σε συνθήκες τέτοιες, ώστε να γίνουμε δότες οργάνων», καταλήγει η 46χρονη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου