ΤΟΠΙΚΑ

Στο Νοσοκομείο 47χρονος Βολιώτης, έξι μήνες μετά τον κορονοϊό  

στο-νοσοκομείο-47χρονος-βολιώτης-έξι-μή-357297

Πέρασε ελαφρά τον κορονοϊό. Εκανε πυρετό μόλις τρεις μέρες και παρέμεινε στο σπίτι στο διάστημα της καραντίνας για λόγους πρόληψης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα προβλήματα για 47χρονο Βολιώτη άρχισαν έναν με ενάμιση μήνα αφού ιάθηκε από τη νόσο. Διαγνώστηκε με περικαρδίτιδα και σήμερα, έξι μήνες μετά τον κορονοϊό, νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μετά από πολυήμερο πυρετό, ενώ είναι «καθαρός» σε όλες του τις εξετάσεις.

Οι γιατροί περιμένουν και τα τελευταία αποτελέσματα για να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο παρεμβολής άλλου ιού και να αποδώσουν επίσημα την περιπέτεια με την υγεία του στις συνέπειες του Covid-19 κι ας έχει ιαθεί από τη νόσο.

Ποτέ δεν θα φανταζόταν την περιπέτεια, που περνά με την υγεία του ο 47χρονος. Γυμναζόταν πάντοτε πάρα πολύ, ενώ δεν έπαιρνε ούτε ασπιρίνη, καθώς δεν είχε προβλήματα υγείας. Το καλοκαίρι δεν έκανε μπάνιο στη θάλασσα, ενώ για πολύ καιρό δεν μπορούσε να εργαστεί.

Δυστυχώς, συνεχίζει να ταλαιπωρείται ακόμη και σήμερα. «Να τρέξουν γρήγορα όλοι να κάνουν το εμβόλιο. Εγώ που είμαι υπέρ του εμβολιασμού, όταν ήταν να το κάνω, καθώς μετά τη νόσο είχα αντισώματα, άρχισε ο πυρετός. Είχα εφτά μέρες πυρετό και οι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου δεν μπορούσαν να βρουν τι έχω. Δεν ξέρουν ούτε και αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό τι συμβαίνει», περιγράφει.

Ο 47χρονος έχει περάσει τον ιό ήδη από τον Απρίλιο. Ο κορονοϊός χτύπησε την πόρτα σε ολόκληρη την οικογένειά του, τη μητέρα του, τα αδέρφια του. Ο πατέρας του είναι εκείνος που δεν νόσησε, επειδή είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Η οικογένεια ήταν τυχερή. Μόνο η μητέρα νοσηλεύτηκε στην Κλινική Covid-19 για κάποιες μέρες. Παρ’ όλα αυτά σε ενάμιση μήνα από την ίαση ο 47χρονος αισθάνθηκε πόνο στο στήθος.

«Επινα καφέ στον Αγιο Κωνσταντίνο, όταν αισθάνθηκα λίγο σαν να με χτυπά ένα ρεύμα. Δεν μου είχε πει κανείς να προσέχω μετά τον κορονοϊό. Μου είπαν να γυρίσω κανονικά στην εργασία μου», σημειώνει. Την επόμενη μέρα αισθάνθηκε πόνο και νόμιζε ότι είχε πάθει ψύξη. Πήρε αντιβίωση και δεν είχε αποτέλεσμα. Τελικά, επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, ο πόνος ήταν περικαρδίτιδα και του χορηγήθηκαν κορτιζόνες.

Συνέχισε τα αντιφλεγμονώδη για περίπου έναν μήνα. Δεν εργαζόταν, ενώ φοβόταν να πάει για μπάνιο στη θάλασσα μήπως κρυώσει. Ενώ πρόσεχε τόσο πολύ, όταν ελάττωσε τα χάπια υπέστη υποτροπή, τα άρχισε και πάλι και όταν ολοκλήρωσε τη θεραπεία και τα σταμάτησε υπέστη δεύτερη υποτροπή στα τέλη Μαΐου.

Στη Λάρισα τού αντικατέστησαν τα φάρμακα με κολχικίνη και το επεισόδιο με την υγεία του ξεπεράστηκε. Εφυγε και το καλοκαιράκι. Σίγουρος πια ότι έχουν περάσει τα προβλήματα επαναδραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά. Ομως, πριν από περίπου δέκα μέρες παρουσίασε επίμονο πυρετό. Επί επτά μέρες είχε πυρετό 38. Στο Νοσοκομείο Βόλου φάνηκε ότι ο δείκτης φλεγμονής του ήταν 250 με όριο το 5.

Νοσηλευόμενος στην Παθολογική Κλινική του Αχιλλοπούλειου ο 47χρονος υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων. «Δεν μπορούσαν να βρουν οι γιατροί τι έχω. Εφυγα και πήγα στη Λάρισα. Ολες οι εξετάσεις είναι καθαρές. Οι γιατροί είναι σχεδόν σίγουρα ότι έχω Long Covid δηλαδή ότι πάσχω από τις μακροχρόνιες συνέπειες του ιού και όχι τον κορονοϊό, από τον οποίο θεραπεύτηκα εδώ και πολλούς μήνες.

Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με την υγεία μου. Τον παραμικρό πόνο. Γι’ αυτό ψάχνουν μήπως παρεμβαίνει κάποιος άλλος ιός, που τον ξύπνησε ο κορονοϊός. Είναι σίγουροι ότι και οι τελευταίες εξετάσεις θα είναι καθαρές και τις περιμένουν για με χαρακτηρίσουν τυπικά ασθενή long Covid», επισημαίνει.

Ο 47χρονος θέλει να επανέλθει στην καθημερινότητά του. Να επιστρέψει στα γυμναστήρια. Ομως, αυτή τη στιγμή φοβάται. Δεν γνωρίζει μετά πώς θα είναι. Φίλη του δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην εργασία της μετά από 10 μήνες από τότε που νόσησε από τον κορονοϊό, καθώς ακόμη έχει δύσπνοια.

«Αν δεν υπήρχε η επιστήμη, θα ζούσαμε μέχρι 30 ετών, όπως οι άνθρωποι του Νεάτερνταλ», είναι το μήνυμα που μεταφέρει.

«Θα ταλαιπωρηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα»

«Υπάρχουν νέοι άνθρωποι χωρίς προβλήματα, που εμφανίζουν τέτοιες συνέπειες, αλλά δεν συμβαίνει συχνά», σχολιάζει ερωτηθείς σχετικώς με την ταλαιπωρία του 47χρονου ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης.

Οπως εξηγεί, υπάρχουν ασθενείς, που έχουν χρόνιες βλάβες από τον Long Covid. «Ο,τι γίνεται στους πρώτους τρεις μήνες, θεωρείται ότι είναι από τη νόσο, δηλαδή ζάλη, ανορεξία, περικαρδίτιδα. Οταν περάσουμε τους τρεις μήνες, αυτά που εμφανίζονται συχνά είναι οι συνέπειες του κορονοϊού, οι οποίες μπορεί να είναι πάρα πολλών ειδών, όπως ψυχολογικές, αϋπνίες, συναισθηματική φόρτιση, ενώ υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν κάνει πολύμηνες νοσηλείες, που τρελαίνονται ακόμη.

Συνήθως εκείνοι που περνούν βαριά την ασθένεια κάνουν και μυοκαρδίτιδες. Είναι λιγότεροι, αλλά κάνουν και συνήθως έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι άτομα μεγάλης ηλικίας. Ωστόσο, υπάρχουν νέοι άνθρωποι χωρίς προβλήματα, που εμφανίζουν τέτοιες συνέπειες», αναφέρει.

Τα βαριά συμπτώματα, όπως η ίνωση στον πνεύμονα και η μυοκαρδίτιδα, αφορούν στο 3% των ασθενών που νόσησαν, αλλά ως αριθμός είναι πολλοί, γιατί νόσησαν και πάρα πολλοί από τον κορονοϊό.

Ο κ. Γουργουλιάνης στέλνει το μήνυμα ιδιαίτερα οι άνθρωποι που είναι ηλικίας άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Τα παιδιά και οι έφηβοι νοσούν πάρα πολύ, αλλά έχουν ήπια συμπτώματα. Εκείνοι που ταλαιπωρούνται είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας και γι’ αυτό είμαι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολισμού. Ακόμη και αυτά τα λίγα θρομβοτικά επεισόδια, που προκαλεί ο κορονοϊός, αφορούν σε νεαρές ηλικίες. Δεν περνά από το μυαλό μου το γεγονός ότι βλέπουμε ακόμη να περνούν από το Νοσοκομείο άνθρωποι από οίκους ευγηρίας και Γηροκομεία και είναι ανεμβολίαστοι. Θα ταλαιπωρηθούμε πάρα πολύ το επόμενο χρονικό διάστημα», καταλήγει.

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

“Υπάρχουν νέοι άνθρωποι χωρίς προβλήματα, που εμφανίζουν βαριές συνέπειες, αλλά δεν συμβαίνει συχνά”

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου