ΤΟΠΙΚΑ

Αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα

αγρότες-σε-αγωνιστική-ετοιμότητα-357584

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες, που επλήγησαν από την επέλαση της «Αθηνάς», δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, που καλύπτουν σε ποσοστό 100% τις ζημιές που προκλήθηκαν στην σοδειά τους. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, στο μεταξύ, αγρότες της δημοτικής ενότητας Ζαγοράς την περασμένη Πέμπτη έξω από το δημαρχείο Ζαγοράς – Μουρεσίου, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό σχετικά με τα αιτήματά τους.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, στο μεταξύ, οι αγροτικοί σύλλογοι Ζαγοράς – Μουρεσίου, υπογραμμίζουν ότι: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η κατάσταση των αγροτικών δρόμων, που είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας με ασφαλτόστρωση και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Αποτελεί ζήτημα τεράστιας σημασίας για τον αγροτικό κόσμο, με το αγροτικό κίνημα να το αναδεικνύει συνεχώς και την δημοτική αρχή να φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη μπροστά στην κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου. Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής και πολλοί αγρότες δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους, διότι οι ήδη υποβαθμισμένοι αγροτικοί δρόμοι έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία».

Κοινά και κατεπείγοντα τα αιτήματα των αγροτών για «άμεση αντιμετώπιση των ζημιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο, για να τελειώσουν οι αγρότες την συγκομιδή τους». Παράλληλα ζητούν «άμεση εκτίμηση των ζημιών από την κακοκαιρία «Αθηνά» από τον ΕΛΓΑ.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επισκευή και συντήρηση στην κτιριακή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και την άμεση στελέχωσή τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλούνται, στο μεταξύ, όλοι οι αγρότες της περιοχής «για την άμεση διεκδίκηση μπροστά σε αυτά τα προβλήματα. Καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής μας να στηρίξουν τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών».

Βαρύ το αποτύπωμα της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε πρόσφατα το Ανατολικό Πήλιο, με μεγάλο τμήμα της παραγωγής κάστανου να έχει υποστεί ζημιά, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θεόδωρος Γεωργαδάκης.

«Με τον απολογισμό της κακοκαιρίας, πρόβλημα αποτέλεσε και η καταστροφή της παραγωγής κάστανων, καθώς τεράστιο κομμάτι της παραγωγής παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χειμάρρους ενώ όσα απέμειναν έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά» επισημαίνουν, στο μεταξύ, οι αγρότες στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Μέχρι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα κοινά αιτήματα που προτάσσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου