ΤΟΠΙΚΑ

Σε ασφυκτικό κλοιό οι ξενοδόχοι Μαγνησίας

σε-ασφυκτικό-κλοιό-οι-ξενοδόχοι-μαγνη-358913

Σε κλοιό έντονου προβληματισμού και ανησυχίας οι ξενοδόχοι λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών σε θέρμανση και ενέργεια, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα για το μέλλον του κλάδου. Στα ύψη εκτινάσσονται τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχείων μετά τις αυξήσεις «φωτιά» στο πετρέλαιο, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «με αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Καμπανάκι, έκρουσαν, στο μεταξύ, οι ξενοδόχοι στην προχθεσινή γενική συνέλευση της πανελλήνιας ομοσπονδίας, με τον πρόεδρο της τοπικής Ενωσης να υπογραμμίζει ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Ζητούμε μέτρα επιδότησης γενικότερα, διότι αποκλείεται να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις».

Αιχμή του «δόρατος» οι αυξήσεις σε θέρμανση και ενέργεια, ενώ εκδηλώνεται ανησυχία για το μέλλον του κλάδου, που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να απορροφηθούν οι αυξήσεις από τις επιχειρήσεις» υπογραμμίζει ο πρόεδρος, και εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες αρχαιρεσίες.

Εντείνεται, στο μεταξύ, ο προβληματισμός καθώς τα ξενοδοχεία λειτουργούν με τις ίδιες τιμές την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον, και όπως επισημαίνουν επαγγελματίες της Μαγνησίας «ειδικά τώρα με την αύξηση στο κόστος της ενέργειας, θα καταστεί απαγορευτική η λειτουργία των ξενοδοχείων. Ανασταλτικά αναμένεται να λειτουργήσει, εξάλλου, και για τους επισκέπτες η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, δημιουργώντας δεύτερες σκέψεις σε όσους δηλώνουν λάτρεις του οδικού τουρισμού και των εξορμήσεων σε δημοφιλείς προορισμούς.

Θεμελιώδη ζητήματα απασχολούν, στο μεταξύ, τον κλάδο των ξενοδόχων, όπως τα προγράμματα Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ, για την επιδότηση των τόκων των δανείων και του κεφαλαίου των ξενοδοχείων. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το πρόγραμμα Συνεργασία αναμένεται να επεκταθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2022, για την κάλυψη των φορολογικών εισφορών των επιχειρήσεων. «Δεν ζητούμε μείωση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, ζητούμε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών» τονίζει ο Γιώργος Ζαφείρης.

Βαρύς αναμένεται ο φετινός χειμώνας για τα ξενοδοχεία, από οικονομικής άποψης. «Εχουμε πολλές συσσωρευμένες οφειλές, και πρέπει να γίνουν γενναίες ρυθμίσεις, για να καταφέρουν να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία» τονίζει ο κ. Ζαφείρης, δίνοντας το στίγμα των βασικών αιτημάτων που διατυπώνονται από τον κλάδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου