ΤΟΠΙΚΑ

Τιμές φωτιά με 40% αύξηση

τιμές-φωτιά-με-40-αύξηση-359011

Με τιμή ρεκόρ αυξημένη κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι, από 1,20 έως 1,24 ευρώ, δόθηκε χθες το σήμα εκκίνησης για τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Μαγνησία. Με έκδηλη ανησυχία από την πλευρά των επαγγελματιών και των καταναλωτών, άρχισε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή ρεκόρ να προκαλεί πονοκέφαλο σε όλους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μειωμένες, στο μεταξύ, οι πρώτες παραγγελίες, με τους επαγγελματίες να κάνουν λόγο για «δύσκολο χειμώνα», διερωτώμενοι «πώς θα τα βγάλουμε πέρα».

Εμφανώς προβληματισμένη η πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου, υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η τιμή εκκίνησης παρουσιάζει αύξηση 40% σε σύγκριση με πέρυσι. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί και άλλο η τιμή, διότι ξεπέρασε τα 85 δολάρια το βαρέλι. Εχουμε να δούμε από το 2012 τόσο υψηλές τιμές».

Αρνητικός ο αντίκτυπος των αυξήσεων «φωτιά» στους καταναλωτές, με την πρόεδρο να τονίζει ότι «παρατηρείται μειωμένη κατανάλωση λόγω των αυξημένων τιμών και επικρατεί ανησυχία για τον χειμώνα και από την πλευρά μας και από τους καταναλωτές».

Κούρσα ανόδου και στις τιμές των υγρών καυσίμων στη Μαγνησία, με την αμόλυβδη στο 1,75 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,50 ευρώ.

Σε κατάσταση αναμονής όσοι είχαν προνοήσει και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο την περασμένη άνοιξη, με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα να παρακολουθούν με απόγνωση τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο του πετρελαίου.

Δύσκολο χειμώνα «βλέπουν» τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες του κλάδου, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» και τη Βάσω Κοντοχρήστου να τονίζει ότι «η ενεργειακή κρίση μάς έχει επηρεάσει όλους».

Κοινό παραμένει, στο μεταξύ, το αίτημα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του τοπικού σωματείου βενζινοπωλών «το συγκεκριμένο αίτημα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ».

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει, στο μεταξύ, η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, που αντιστοιχεί σε 171 ευρώ για τον άγαμο, 205 στους έγγαμους με ένα παιδί, 240 σε νοικοκυριά με δύο παιδιά και 280 με τρία παιδιά.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές πρέπει να μετρούν την ένδειξη πριν και μετά την παράδοση, προσέχοντας το χρώμα του πετρελαίου να είναι κόκκινο και διαυγές και να δίνουν τα στοιχεία που τους ζητούνται από τους επαγγελματίες, για να λάβουν τα σχετικά παραστατικά.

Βάσω Κοντοχρήστου

“Επικρατεί έντονη ανησυχία για τον χειμώνα και από την πλευρά μας και από τους καταναλωτές”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου