ΤΟΠΙΚΑ

Στήριγμα για 1.500 οικογένειες η Μητρόπολη Δημητριάδος

στήριγμα-για-1-500-οικογένειες-η-μητρόπολ-359164

Σε διαρκή ετοιμότητα προσφοράς και αλληλεγγύης παραμένει η Μητρόπολη Δημητριάδος, που αποτελεί στήριγμα για 1.500 περίπου άπορες οικογένειες, προσφέροντας παράλληλα καθημερινά φαγητό σε όσους στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη. Δύσκολος προμηνύεται ο φετινός χειμώνας, με δεκάδες οικογένειες να στρέφονται σε ενοριακούς ναούς και τον «Εσταυρωμένο» για να εξασφαλίσουν θέρμανση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τις τιμές εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης να βρίσκονται στα ύψη, κορυφώνεται η ανησυχία στις οικογένειες που βιώνουν συνθήκες φτώχειας, με την τοπική Εκκλησία να αποτελεί εκ των πραγμάτων στήριγμα.

Σταδιακά αναμένεται να αρχίσει η καταγραφή των αιτημάτων απόρων στο κέντρο στήριξης οικογένειας της Μητρόπολης Δημητριάδος, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες φοιτητές προσέρχονται στο Πνευματικό Κέντρο, ζητώντας πληροφορίες για το ειδικό επίδομα που δίνεται από την τοπική Εκκλησία. Με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, μετά από ενάμιση μήνα τηλεκπαίδευσης, φοιτητές προσέρχονται καθημερινά στο Πνευματικό Κέντρο, προσκομίζοντας δικαιολογητικά ή ζητώντας πληροφορίες.

Αρχισαν να υποβάλλονται, στο μεταξύ, τα πρώτα αιτήματα για θέρμανση, ξύλα ή θερμαντικά μέσα στους ενοριακούς ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος. «Αρχισαν ήδη να μας ρωτούν από τον περασμένο μήνα αν θα διαθέσουμε φέτος ξύλα. Πέρυσι δώσαμε τρεις τόνους» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του ιερού ναού Πέτρου και Παύλου π. Σταύρος Σωτηρόπουλος.

Με τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα άρχισαν να υποβάλλονται τα πρώτα αιτήματα για θέρμανση στην τοπική Εκκλησία, σε μια περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά δεδομένα είναι εξαιρετικά περιορισμένα για τους ναούς και με δυσκολία καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα. «Είμαστε οριακά και στο Σπίτι Γαλήνης και πιστεύω ότι θα έχουμε δύσκολο χειμώνα» τονίζει ο π. Σταύρος, ενώ προσθέτει ότι «αναγκαστικά θα κάνουμε περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του ναού, για να αντεπεξέλθουμε στα αιτήματα που υπάρχουν».

Ανάλογος ο βαθμός δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι ναοί για να καλύπτονται λειτουργικά έξοδα και επείγουσες ανάγκες διαβίωσης ενοριτών, με τον χειμώνα να εντείνει τον προβληματισμό που επικρατεί.

«Απορες οικογένειες ζητούν ξύλα ή χρήματα για να προμηθευτούν πετρέλαιο τον χειμώνα. Σε ορισμένους εξασφαλίσαμε θερμαντικά μέσα. Υπάρχει ετοιμότητα και κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου π. Ιωάννης Σωτηρόπουλος. Δύσκολη η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι του ναού και όλων των ναών γενικότερα, λόγω της πανδημίας, με τον π. Ιωάννη να τονίζει ότι «αντιμετωπίζουμε με δυσκολία τα λειτουργικά έξοδα του ναού και προσπαθούμε στον βαθμό του δυνατού να στηρίζουμε όσους ζητούν τη βοήθειά μας».

Αιτήματα στον «Εσταυρωμένο»

Αποδέκτες πολυάριθμων αιτημάτων οι εθελοντές του «Εσταυρωμένου», του συλλόγου που αναπτύσσει πολυεπίπεδο έργο, με ισάριθμες οικογένειες να απευθύνονται στο Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, που λειτουργεί ως παράρτημα του συλλόγου.

Οπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Λάμπρος Γιωτόπουλος, από την αρχή της χρονιάς μέχρι τα μέσα του περασμένου μήνα καταγράφηκαν 370 επισκέψεις στο ΚΕΔΑΒ.

Ενδύματα, υποδήματα, σχολικά είδη, κλινοσκεπάσματα και άλλα προμηθεύονται άποροι από το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ενώ παράλληλα δίνονται βοηθήματα σε οικογένειες που έχουν απόλυτη ανάγκη.

«Κάθε χρόνο προσφέρουμε ξύλα σε άπορες οικογένειες που βοηθάμε, ενώ μας ζητούν και θερμαντικά σώματα. Ο,τι έχουμε, το προσφέρουμε, σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν» αναφέρει ο κ. Γιωτόπουλος.

Με συντονισμένες προσπάθειες και προνοητικότητα καλύπτονται οι ανάγκες άπορων οικογενειών, με δεκάδες νέες περιπτώσεις να προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. «Προστίθενται πολλές μονογονεϊκές οικογένειες στα άτομα που ζητούν στήριξη» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του «Εσταυρωμένου», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι συνεχίζεται αδιάλειπτα η προσπάθεια να καλυφθούν τα πολυάριθμα αιτήματα που καταφθάνουν.

Εκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια

Εκκληση απευθύνει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Εσταυρωμένος», για τη συλλογή αναγκαίων ειδών προκειμένου να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές αποστολές του, όπως αναφέρεται μέσω ανακοίνωσης του Συλλόγου στην επίσημη ιστοσελίδα του. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανάγκη για χειμερινά ανδρικά ενδύματα καθαρά και ελαφρώς μεταχειρισμένα, χειμερινά παιδικά ενδύματα καθαρά και ελαφρώς μεταχειρισμένα, είδη ατομικής καθαριότητος (σαμπουάν, σαπούνια, ξυριστικές μηχανές, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτες, χαρτί υγείας, βρεφικές πάνες και ενηλίκων κ.ά.), σχολικά είδη (τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής, στιλό και μολύβια κ.ά.), εσώρουχα, γυναικεία και ανδρικά καινούργια.

Σημειώνεται ότι όλες οι προσφορές συγκεντρώνονται στο Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, παράρτημα του «Εσταυρωμένου», Θουκυδίδου 10, έναντι ΙΚΑ και σιδηροδρομικού σταθμού, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπευθύνους της δομής στο τηλέφωνο 2421310021.

Ωρες παραλαβής των προσφορών 09:00 – 13:30. Δεν γίνονται δεκτά φθαρμένα και άπλυτα ρούχα ή υποδήματα, άπλυτες και φθαρμένες κουβέρτες και σεντόνια, γυναικεία ενδύματα (μέχρι νεωτέρας ανακοινώσεως), παλαιά και ελαττωματικά παιδικά παιχνίδια και βιβλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου