ΤΟΠΙΚΑ

17 χρόνια από την τραγωδία της συντριβής των F-16 στο Πήλιο  

17-χρόνια-από-την-τραγωδία-της-συντριβή-360633

Συνολικά 17 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την τραγωδία με την πτώση δύο F-16 στο Πήλιο που βύθισε στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία με τον απώλεια τεσσάρων πιλότων.

Πρόκειται για τον 37χρονο επισμηναγό Ιωάννη Κομματά, τον 33χρονο σμηναγό Αθανάσιο Σιούτα και τους 28χρονους υποσμηναγούς Γεώργιο Αντωνόπουλο και Γεώργιο Λυκούδη, οι οποίοι είναι αθάνατοι για την Πολεμική Αεροπορία.

Η ιστοσελίδα veteranos.gr υπενθυμίζει ότι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, δύο διθέσια μαχητικά τύπου F-16, τα οποία επέστρεφαν από εκπαιδευτική πτήση στο Αιγαίο, συνετρίβησαν περίπου 2 χιλιόμετρα από το χωριό Άγιος Λαυρέντιος, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων.

Είχαν απογειωθεί στις 2 και 7 λεπτά το μεσημέρι από την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο και απείχαν λίγα μόλις λεπτά από την προσγείωσή τους, όταν στις 3 το μεσημέρι χάθηκαν από τα ραντάρ…

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό τους! Ταυτόχρονα με την συντριβή, ενεργοποιήθηκε από το ένα αεροσκάφος το σήμα της εγκατάλειψης, αλλά όπως εκτιμάται, αυτό έγινε αυτόματα με την πρόσκρουση και δεν ήταν αποτέλεσμα ενέργειας κάποιου από τους άτυχους χειριστές.

Το απόγευμα, ελικόπτερο Super Puma εντόπισε συντρίμμια των αεροσκαφών περίπου 2χλμ βορειοανατολικά του Αγίου Λαυρεντίου, στο Πήλιο.

Στο σημείο έσπευσαν επίγεια τμήματα, ενώ στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν ελικόπτερα A-205, Super Puma, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 και πεζοπόρα τμήματα.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αεροσκαφών συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, μόνο όμως από πεζοπόρα τμήματα, καθώς οι από αέρος έρευνες σταμάτησαν λόγω της πυκνής νέφωσης και της ομίχλης που επικρατεί στην περιοχή.

Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώθηκαν τα ονόματα των αγνοουμένων πιλότων και την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ότι ήταν νεκροί.

Εκτιμήσεις για τα αίτια

Οσον αφορά στις συνθήκες του δυστυχήματος, εκτιμάται ότι η συντριβή των δύο μαχητικών οφείλεται σε «παραίσθηση» που έπαθε ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο διθέσιων F-16 μέσα στα σύννεφα. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι τα δυο αεροσκάφη πέφτοντας στην χαμηλή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή προσέκρουσαν στην πλαγιά υπό μικρή γωνία.

Τα δύο μαχητικά F-16 καρφώθηκαν σε πλαγιά του Πηλίου, δύο χλμ πάνω από την κοινότητα Άγιος Λαυρέντιος, όταν ο χειριστής του πρώτου από τα δύο αεροσκάφη του σχηματισμού παρέκκλινε της πορείας που είχε δηλώσει ότι θα κάνει, για να παρακάμψει το βουνό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου