ΤΟΠΙΚΑ

Κομβικός ο ρόλος του «Γεωργούλα»

κομβικός-ο-ρόλος-του-γεωργούλα-361726

Tο στρατόπεδο Γεωργούλα και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο συμπεριλαμβάνονται στις τρεις νέες αμερικανικές βάσεις που προβλέπει η νέα αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε χθες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Οι τέσσερις προϋπάρχουσες θέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, διπλασιάζονται με την προσθήκη του Στρατοπέδου Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία, του Στρατοπέδου Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο και τον Ναύσταθμο της Σούδας.

Οι Αμερικανοί πλέον επενδύουν στην σταθερή παρουσία τους στην Κεντρική Ελλάδα, μέσω του Στρατοπέδου Γεωργούλα και από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου θα ελέγχουν ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την υψηλού ενδιαφέροντος περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η επιλογή αυτή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή μας και έρχεται να συνδυαστεί με την αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών το τελευταίο διάστημα συμμετέχοντας σε κοινές ασκήσεις με αμερικανούς πεζοναύτες, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.

Οι νέες βάσεις θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο. Θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις, ενώ οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος για το τοπικό στρατόπεδο, στο οποίο αναμένεται να γίνουν σημαντικά έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και όχι μόνο.

Το ίδιο άλλωστε έγινε και στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου έγιναν νέοι αεροδιάδρομοι, υπόστεγα και κοιτώνες για τη φιλοξενία των πιλότων των αμερικανικών δυνάμεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου