ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» η Μαγνησία λόγω έξαρσης κρουσμάτων

στο-κόκκινο-η-μαγνησία-λόγω-έξαρσης-363165

Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας με νέες περιοχές να μπαίνουν και στο κόκκινο, μεταξύ των οποίων η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και η ΠΕ Εβρου, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει χαμηλά.

Σημειώνεται πως στη Μαγνησία τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση. Επίσης τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε τριψήφιο αριθμό σε καθημερινή βάση. Ο δείκτης θετικότητας των τεστ που γίνονται έχει ανέλθει στο 0.38%, ενώ το τελευταίο επταήμερο ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους έχει διαμορφωθεί στο 19.5

Την ίδια ώρα η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί το 55,68% του γενικού πληθυσμού, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών προσεγγίζει μόλις το 53,49%.

Στο κόκκινο επίπεδο επίσης παραμένουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Καρδίτσα και η Ημαθία.

Από το κίτρινο στο πορτοκαλί πέρασε και το κέντρο της Αθήνας, με προοπτική την επόμενη εβδομάδα να βρεθεί στο κόκκινο, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 62,81%.

Παράλληλα πέντε περιοχές παρουσίασαν καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και από το πορτοκαλί επίπεδο πέρασαν στο κίτρινο. Πρόκειται για τις Θεσπρωτία, Ρέθυμνο, Λακωνία, Ηλεία και Ευρυτανία.

Από το πράσινο στο κίτρινο πέρασαν και η Άρτα και το Άγιο Όρος, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή.

Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν καταργηθεί και τα χρώματα στις περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη έχουν πλέον μόνο ενημερωτική αξία για τους κατοίκους της κάθε περιοχής, όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Τι προβλέπεται στις κόκκινες και τι στις πορτοκαλί περιοχές

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα 3 και 4 (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου.

Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2, να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση και να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου