ΤΟΠΙΚΑ

Φυλάκιση τριών ετών για τροχαίο δυστύχημα

φυλάκιση-τριών-ετών-για-τροχαίο-δυστύ-363467

Συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 41χρονο Βολιώτη για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου, που σημειώθηκε τον Μάιο του 2019. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

Στις 15 Μάιου στην οδό Γρ. Λαμπράκη βραδινή ώρα οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ το όχημά του παρέσυρε και τραυμάτισε πολύ σοβαρά 58χρονο ποδηλάτη, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του. Ο 41χρονος απολογούμενος στο δικαστήριο είπε ότι δεν είδε τον 58χρονο μέσα στη νύχτα, καθώς το ποδήλατό του δεν είχε φώτα. «Εκανε μία απότομη κίνηση, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσω με το αυτοκίνητο. Δεν τον εγκατέλειψα, αντίθετα κάλεσα σε βοήθεια το ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών», επισήμανε.

Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, εισήχθη για νοσηλεία και μετά από περίπου 15 μέρες υπέκυψε στα τραύματά του. Μεταξύ των μαρτύρων, εξετάστηκε γιατρός που κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο τραυματίας στο διάστημα της νοσηλείας του προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Παρούσες στο δικαστήριο ήταν η σύζυγος και η κόρη του 58χρονου, που ακόμη δεν έχουν συνέλθει από το σοκ που υπέστησαν. Οι στιγμές φρίκης που έζησε ο ποδηλάτης όταν παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο ξεδιπλώθηκαν χθες στο ακροατήριο.

Η πολιτική αγωγή είπε ότι ο κατηγορούμενος είχε συνειδητή αμέλεια για το τροχαίο δυστύχημα. «Δεν μπορούσε λόγω του αλκοόλ να διακρίνει τον ποδηλάτη. Ενας οδηγός που θα ήταν συνετός θα μπορούσε να αποφύγει τη σύγκρουση», επισημάνθηκε.

Μετά το δυστύχημα ο 41χρονος συνελήφθη και σε έλεγχο αλκοόλ που υποβλήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Βόλου διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε έχοντας καταναλώσει αλκοόλ που αντιστοιχεί στο αίμα σε 1,13 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα στην πρώτη μέτρηση 0,96 χιλιοστά του γραμμαρίου στη δεύτερη μέτρηση.

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο άτυχος άνδρας έμεινε τετραπληγικός από το τροχαίο και απεβίωσε από πολυοργανική ανεπάρκεια την οποία υπέστη λόγω της βαριάς θεραπείας που ακολούθησε εξαιτίας του σοβαρού του τραυματισμού. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο τραυματισμός του ήταν η ενεργός αιτία του θανάτου. Επίσης, δέχτηκε ότι υπήρχε ένα μικρό ποσοστό συνυπευθυνότητας του θανόντος στην παράσυρσή του, διότι δεν είχε διακριτικά φωτάκια στο ποδήλατο.

Το δικαστήριο επέβαλε ακόμη στον καταδικασθέντα αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδειας και πινακίδας) για 6 μήνες.

Μετά τη δίκη ο καταδικασθείς άσκησε έφεση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου