Παπανάτσιου : «Το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται σε αντίθεση με την κοινωνική πραγματικότητα»

Τελευταία ενημέρωση: 2021-10-14, 12:05:10
Παπανάτσιου : «Το αφήγημα της Κυβέρνησης βρίσκεται σε αντίθεση με την κοινωνική πραγματικότητα»

Η κ.Παπανάτσιου τοποθετήθηκε χθες, ως ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην συζήτηση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2021. Η Αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών τόνισε πως ο Προϋπολογισμός δομικά διέπεται από επισφάλειες, την τελευταία περίοδο όμως τείνουν να γίνουν ο κανόνας, καθώς η Κυβέρνηση αναθεωρεί τα στοιχεία της οικονομίας με τέτοια συχνότητα που δύσκολα κάποιος/α μπορεί να τα παρακολουθήσει. Στη συνέχεια απαρίθμησε τις επισφάλειες του φετινού προσχεδίου ξεκινώντας από την μεγαλύτερη, αυτή της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας πως όχι μόνο αποσύρει η Κυβέρνηση τα ελλιπέστατα μέτρα στήριξης, αλλά προδιαγράφει την επόμενη χρονιά σαν να μην υπάρχει η Πανδημία, αναφέροντας προς επίρρωση αυτού, τις απόψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και τη γνωμοδότηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια η πρώην Υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε «για να πετύχει η Κυβέρνηση την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, θα μειώσει τις δαπάνες και θα περιμένει αύξηση εσόδων. Αυτό περνάει μέσα από παύση των μέτρων για την στήριξη των πολιτών, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και την περικοπή στις δαπάνες για την υγεία και τα νοσοκομεία.  Πως θ’ αυξηθούν τα έσοδα με καθηλωμένους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και με τα ληξιπρόθεσμα να ανεβαίνουν στα 109 δις; Από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, κεντρικό ρόλο θα έχει ο ΦΠΑ, που αντανακλά, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, που εν τέλει συμπιέζουν περαιτέρω το εισόδημα εργαζομένων και νοικοκυριών.»

Η Βουλευτής στη συνέχεια σημείωσε πως, «Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να εμφανίσει μία οικονομία που ανακάμπτει. Στο σημείο λοιπόν της διατήρησης της αναθεωρημένης ανάπτυξης, στηρίζετε μεγάλο μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση και τις αποταμιεύσεις, στο 2,9% και στην αύξηση των επενδύσεων στο 23,4%. Βασικό στοιχείο της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους όπου η περιορισμένη αύξηση της κατά κεφαλήν αμοιβής κατά 1,1%, πιο κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού, θέτει σοβαρά ερωτήματα στο σενάριο της Κυβέρνησης.». Υπογράμμισε επίσης πως, «η Κυβέρνηση επενδύει και στην πλέον φιλόδοξη αύξηση των επενδύσεων σε ποσοστό 23,4% με κεντρικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης όπου θα συμβάλει κατά 50% στην καθαρή αύξηση των επενδύσεων».

Η κ.Παπανάτσιου κλείνοντας, σημείωσε πως το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ξεχνάει την πανδημία και τις επιπτώσεις της, σαν να είναι ήδη υπό έλεγχο, δεν οχυρώνει τα εισοδήματα των πολιτών εν μέσω μαζικών ανατιμήσεων, αλλά αντίθετα, η Κυβέρνηση αναμένει αύξηση των εσόδων από αυτές! Τέλος, υπογράμμισε πως το προσχέδιο δεν παρέχει καμία στήριξη σε βασικούς τομείς του Κοινωνικού Κράτους, ενώ οι εργαζόμενοι/ες και οι νέοι/ες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καινούριο. 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
7
=