ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα επιδοτήσεις για το βαμβάκι  

στον-αέρα-επιδοτήσεις-για-το-βαμβάκι-363714

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται η επιδότηση της ηρτημένης παραγωγής βάμβακος στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου στη Μαγνησία, καθώς από το σαρωτικό πέρασμα της «Αθηνάς» οι παραγωγοί δεν καλύπτουν το όριο των 253 κιλών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την οικονομική ενίσχυση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί βάμβακος στον κάμπο του νομού, καθώς από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, που έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά», σημειώθηκε απώλεια στη σοδειά στο ποσοστό της τάξης του 20%, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος.

Το χτύπημα είναι ισχυρό, καθώς η φετινή σοδειά στις καλλιεργούμενες με βαμβάκι εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή ήταν αυξημένη, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και άριστη ποιοτικώς, ενώ αισθητή αύξηση σημειώθηκε και στην τιμή διάθεσης στα εκκοκκιστήρια, στα 0,70 λεπτά του ευρώ, από 0,40 αντίστοιχα πέρυσι.

Η απώλεια της σοδειάς στο ποσοστό της τάξης του 20%, με τη διαδικασία συγκομιδής του βαμβακιού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την τρέχουσα χρονική περίοδο στον κάμπο και να έχει ολοκληρωθεί κατά 35%, επιφέρει απώλεια εισοδήματος στους αγρότες.

Παράλληλα, προκαλεί και τον άμεσο κίνδυνο να χαθεί η επιδότηση της ηρτημένης παραγωγής, η οποία εξασφαλίζεται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία συγκομιστεί και διατεθεί συγκεκριμένο ποσοστό της σοδειάς, το οποίο μετά το σαρωτικό πέρασμα της «Αθηνάς» φαντάζει αδύνατο να συγκεντρωθεί.

«Για να εξασφαλιστεί η επιδότηση της ηρτημένης παραγωγής» εξηγεί μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο βαμβακοπαραγωγός από τον Ριζόμυλο Ηλίας Ιωάννου «πρέπει ο κάθε αγρότης να συγκεντρώσει σοδειά 253 κιλών και άνω. Αυτό είναι το όριο για να λάβουμε την επιδότηση, το οποίο δεν μπορούμε πλέον να «πιάσουμε» και κατά συνέπεια χάνουμε την ενίσχυση, γιατί σημειώθηκε απώλεια σοδειάς από τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Πρόκειται για επιδότηση της τάξης των 71,5 ευρώ το στρέμμα από τον ΟΠΕΠΕΚΕ, που αποτελεί βαθιά ανάσα για τους παραγωγούς, σε συνδυασμό με την τιμή, που θα εξασφαλίσουν από τη σοδειά τους. Το χτύπημα πλέον είναι ισχυρό, καθώς η σοδειά μειώθηκε και υποβαθμίστηκε ποιοτικώς» αναφέρει ο κ. Ιωάννου.

Μεταφέροντας τη φωνή απόγνωσης των αγροτών, σημειώνει ότι «ζητούμε άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση από τους βουλευτές του νομού προς το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ορίου της ηρτημένης, στην περίπτωση κατά την οποία η σοδειά μειώνεται ή καταστρέφεται από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως στην προκειμένη περίπτωση με το σαρωτικό πέρασμα της «Αθηνάς». Πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις είτε να μην ισχύει το όριο, είτε να μειωθεί. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, παραγωγοί δεν διαθέτουν πλέον 253 κιλά να δώσουν και χάνουν την επιδότηση. Ζητούμε άμεση παρέμβαση από το αρμόδιο υπουργείο» τονίζει ο βαμβακοπαραγωγός από τον Ριζόμυλο.

Αποζημιώσεις

Τα προβλήματα, που προκάλεσε η «Αθηνά» στις βαμβακοκαλλιέργειες του κάμπου, δεν περιορίζονται στην απώλεια σοδειάς και τον κίνδυνο να χαθεί και η ηρτημένη.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τουλάχιστον στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και ο καρπός, μετά το χτύπημα από την κακοκαιρία.

Βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να καταβληθούν αποζημιώσεις στο βαμβάκι μετά από βροχοπτώσεις, πρέπει ο καρπός να πέσει στο έδαφος, να σημειωθεί καρπόπτωση, και να προκληθούν ζημιές στις εκτάσεις.

Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ οι βαμβακοπαραγωγοί δεν αποζημιώνονται για την απώλεια του 20% της σοδειάς τους, καθώς δεν παρατηρείται καρπόπτωση, ούτε επιπτώσεις στις εκτάσεις, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή βροχόπτωση κατέστρεψε το 20% της σοδειάς και την υποβάθμισε ποιοτικώς, με τον αγροτικό κόσμο να ζητεί άμεσα τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου