ΤΟΠΙΚΑ

Γιατρός στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς με καπέλο-ομπρέλα

γιατρός-στο-κέντρο-υγείας-ζαγοράς-με-κ-363977

Απίστευτες εικόνες, που εν έτει 2021 υποδηλώνουν την απογύμνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ΕΣΥ, κατέγραψε σε αυτοψία ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Τη μοναδική δημόσια δομή υγείας, που, μολονότι εξυπηρετεί περιοχή που εκτείνεται από το Πουρί μέχρι τα Χάνια, δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής από την Πολιτεία και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τουναντίον, κάθε φορά που προκύπτει ζήτημα με φόντο τα κτιριολογικά προβλήματα, οι αρμόδιοι «αλληλοσκοτώνονται» για τις ευθύνες. Το ίδιο έγινε και αυτή τη φορά μετά τη νέα «πλημμυρίδα» προβλημάτων, που προκάλεσε η «Αθηνά».

Και ενώ το πινγκ πονγκ ευθυνών ΥΠΕ – Περιφέρειας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία «βάλλει» κατά πάντων και ζητεί από την κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου εικόνες πλημμυρισμένων Κέντρων Υγείας.

«Μπορεί λόγω κορονοϊού να πέρασε σε δεύτερη μοίρα η αδυναμία συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, όμως ενόψει χειμώνα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Μη φθάσουμε στο σημείο για να ασχοληθούν με την επισκευή να καταρρεύσουν οροφές και θρηνήσουμε θύματα» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ λένε ότι οι «Κτιριακές Υποδομές» τελικά θα βγάλουν τα «κάστανα από τη φωτιά», εγκρίνοντας σοβαρό προϋπολογισμό για να γίνει η επιδιόρθωση των ζημιών.

Τα 155.000 ευρώ, που είχε δεσμεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφταναν ούτε για «ζήτω». Επιπροσθέτως το συγκεκριμένο κονδύλι είχε δεσμευτεί για να γίνει η ανακατασκευή της σκεπής, χωρίς να υπάρχει κοστολογημένη μελέτη.

Οι δύο διαγωνισμοί που έγιναν από την 5η ΥΠΕ κρίθηκαν άγονοι. Η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, που έγινε ερώτημα για να δίνει το έργο με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, λόγω κατεπειγουσών εργασιών, άναψε «κόκκινο».

Κύκλοι της 5ης ΥΠΕ λένε ότι όταν χτύπησαν την πόρτα της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να αναλάβει το έργο, όπως έγινε στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, πήραν αρνητική απάντηση. H Περιφέρεια αποφάνθηκε ότι μπορεί να αναλάβει μόνο την επίβλεψη του έργου και όχι την προκήρυξη όπως ζητήθηκε.

Επόμενος σταθμός… ήταν το υπουργείο Υποδομών. Η αυτοψία που έγινε πριν από λίγο καιρό από κλιμάκιο της εταιρείας του ΥΠΟΜΕΔΙ «Κτιριακές Υποδομές», μετά από αίτημα της 5ης ΥΠΕ, κοστολόγησε το έργο στις 350.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δέσμευση ότι το κονδύλι θα εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι θα εγκριθεί άμεσα, για να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Ολοι εύχονται να γίνει σύντομα. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος και το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι λειτουργικό.

Για να διασχίσει κάποιος τους διαδρόμους, που έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα, πρέπει να κάνει σλάλομ

Η μία από τις τρύπες, που «χάσκει» στη σκεπή του κτιρίου του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς

Κατάλυμα γιατρών

Υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες «λιμνοθάλασσας»

Τα σοβαρά κτιριολογικά προβλήματα, που καταγράφονται στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, σε συνδυασμό με την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες προκαλούν πραγματικά θλίψη.

Πώς να μιλήσει κανείς για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, όταν στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας το κτίριο παραπαίει;

Ακόμη και χθες Τετάρτη, τρεις μέρες μετά το χτύπημα της «Αθηνάς», που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο κτίριο είναι τραγελαφική.

Ο χώρος αναμονής των ασθενών και οι διάδρομοι που οδηγούν στο εξεταστήριο, το εμβολιαστικό κέντρο και τα γραφεία των γιατρών παραμένουν «λιμνοθάλασσα».

Σε παράταξη κουβάδες, σφουγγαρίστρες και πρόχειρα χαρτόνια για να προφυλάσσεται όποιος ρισκάρει να περπατήσει σε ένα δάπεδο που είναι μονίμως πλημμυρισμένο και είναι επικίνδυνο λόγω ολισθηρότητας.

Οι δύο μεγάλες τρύπες που έχει η στέγη του κτιρίου δίνουν την εντύπωση ότι το κτίριο έχει βομβαρδιστεί. Από τις τρύπες όταν βρέχει τα νερά καταλήγουν μέσα στο κτίριο. Το «ντεκόρ» της εγκατάλειψης συμπληρώνουν οι μουχλιασμένοι τοίχοι σε όλο το κτίριο.

Γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς ανοίγουν «ομπρέλες» για να προφυλαχτούν, όσο κωμικοτραγικό και να ακούγεται. Δεν είναι άλλωστε και το πλέον σύνηθες να βλέπει κανείς υγειονομικούς και πολίτες να κρατούν ομπρέλα στο εσωτερικό υγειονομικής μονάδας.

Ασυντήρητο στο «κόκκινο» πολλά χρόνια

Το συγκεκριμένο κτίριο που στεγάζει το Κέντρο Υγείας δόθηκε σε χρήση το 1986. Εκτοτε δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συντηρήσεις. Στις μεγάλες πλημμύρες του 1997 δέχτηκε το πρώτο μεγάλο χτύπημα. Οι μεγάλες ρωγμές που προκάλεσε η ορμητικότητα του νερού στη δεξιά πτέρυγα στο ισόγειο του κτιρίου είναι ακόμη εμφανείς. Δεν επιδιορθώθηκαν ποτέ. «Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση. Είναι θαύμα που ακόμη δεν έχουν καταρρεύσει τοίχοι και κομμάτια της σκεπής που έχει πλέον «καθίσει» και πρέπει να ξηλωθεί στο σύνολό της», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Καραρήγας, ακτινολόγος στο Κέντρο Υγείας, ο παλαιότερος υγειονομικός στη δομή. Ο κ. Καραρήγας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την εικόνα του κτιρίου, αλλά και για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. «Αυτό που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι τραγικό και ταυτόχρονα λυπηρό. Εχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις, όλες όμως έμειναν στις καλένδες», προσθέτει.

Δημήτρης Καραρήγας «Είναι θαύμα, που ακόμη δεν έχουν καταρρεύσει τοίχοι»

Εμπλεοι απογοήτευσης είναι εξίσου και οι υπόλοιποι υγειονομικοί. Γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους σε ένα περιβάλλον που μόνο σε δημόσια δομή υγείας δεν ταιριάζει.«Θα μπορούσαν τόσα χρόνια να έχουν βρει λύση. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με τέτοιες συνθήκες ένα Κέντρο Υγείας» θα πει με τη σειρά του ο Κυριαζής Γεωργούδης, διοικητικός υπάλληλος.

Κυριαζής Γεωργούδης «Επρεπε τόσα χρόνια να έχουν βρει λύση»

Την άποψή του συμμερίζεται και η συνάδελφός του Εύα Χριστοδούλου, υπογραμμίζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ανάγκη οι αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε ο φετινός χειμώνας να «βρει» το Κέντρο Υγείας σε καλύτερη μοίρα και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές, που δυσχεράνουν τη λειτουργία του.

Εύα Χριστοδούλου «Οι αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις διαδικασίες»

Και υποστελεχωμένο

Εκτός από τα κτιριολογικά προβλήματα, στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς καταγράφονται επίσης σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης. Μετά τις αναστολές εργασίας υγειονομικών, οι γιατροί είναι «αποδεκατισμένοι». Με βαθμό διευθυντή ΕΣΥ παρέχουν υπηρεσίες δύο γιατροί. Ο διευθυντής του ΚΥ Ζαγοράς και μία γιατρός από την ΤΟΜΥ Ιωλκού. Επίσης απασχολούνται και τρεις αγροτικοί γιατροί, ενώ δύο έχουν τεθεί σε αναστολή, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί.

Ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε διασώστες. Οι βάρδιες καλύπτονται χάρη στο φιλότιμο των τριών διασωστών – μελών του ΕΚΑΒ που καλύπτουν με αντίξοες συνθήκες μία μεγάλη περιοχή. Το ένα ασθενοφόρο έχει καθηλωθεί λόγω βλάβης, ενώ το δεύτερο που απέκτησε από την 5η ΥΠΕ το Κέντρο Υγείας αδυνατεί να προσεγγίσει δύσβατες περιοχές στον ορεινό όγκο του Πηλίου. Ετσι μοιραία οι διακομιδές γίνονται με ένα μικρό ασθενοφόρο «ηλικίας» 35 χρόνων.

«Πρέπει να ενισχυθούμε με προσωπικό. Οι συνθήκες είναι αντίξοες συγκριτικά με άλλες περιοχές», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ελενα Σταύρου, διασώστρια.

Ελενα Σταύρου «Οι διακομιδές γίνονται υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω έλλειψης διασωστών»

Στην ανάγκη ενίσχυσης με επικουρικό πρ0σωπικό σε όλους τους τομείς αναφέρθηκε επίσης η νοσηλεύτρια Αρετή Τζιάφα, η οποία μετά από 22 χρόνια υπηρεσίας στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς παρατηρεί ότι η δομή έχει «απογυμνωθεί» από προσωπικό.

Αρετή Τζιάφα «Μετά από 22 χρόνια προϋπηρεσίας, το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου