ΤΟΠΙΚΑ

Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς-Μουρεσίου: «Αντικρίσαμε μεγάλη καταστροφή»

αγροτικοί-σύλλογοι-ζαγοράς-μουρεσίο-365998

Σε απόγνωση οι αγρότες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, μετά την καταστροφική επέλαση της «Αθηνάς», που άφησε πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές. Κατεπείγον αίτημα για αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ και αποκατάσταση της προσβασιμότητας στα κτήματά τους, που έχουν καταστεί απροσπέλαστα, ζητούν οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, που αντίκρισαν, για μια ακόμη φορά, εικόνες καταστροφής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύσκεψη πραγματοποίησαν προχθές το απόγευμα οι αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής, υψώνοντας φωνή απόγνωσης και διαμαρτυρίας στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες συνεχώς οξύνονται και τα χωριά μας ερημώνουν. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την τελευταία κακοκαιρία «Αθηνά». Μετά την κακοκαιρία αντικρίσαμε μια μεγάλη καταστροφή στους δρόμους, στα χωράφια, στην παραγωγή ακόμα και σε κατοικίες συναδέλφων μας. Ενα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την κακοκαιρία, είναι η καθίζηση πολλών χωραφιών στον Δήμο μας, με πολλούς παραγωγούς να οδηγούνται στην απόγνωση» υπογραμμίζουν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Βαρύ το αποτύπωμα της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε το Ανατολικό Πήλιο, με μεγάλο τμήμα της παραγωγής κάστανου να έχει υποστεί ζημιά, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θεόδωρος Γεωργαδάκης.

«Με τον απολογισμό αυτής της κακοκαιρίας, πρόβλημα αποτέλεσε και η καταστροφή της παραγωγής κάστανων, που τεράστιο κομμάτι της παραγωγής παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χειμάρρους ενώ όσα απέμειναν έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των αγροτών.

Απροσπέλαστοι αγροτικοί δρόμοι

Απροσπέλαστοι παραμένουν οι αγροτικοί δρόμοι, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πολλοί καλλιεργητές να μεταβαίνουν στα κτήματά τους, για να συνεχίσουν τη συγκομιδή που διακόπηκε λόγω της κακοκαιρίας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως αποτελεί η κατάσταση των αγροτικών δρόμων, όπου είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας με ασφαλτόστρωση και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Το παραπάνω αποτελεί ζήτημα τεράστιας σημασίας για τον αγροτικό κόσμο, με το αγροτικό κίνημα να το αναδεικνύει συνεχώς και τη δημοτική αρχή να φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη μπροστά στην κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου. Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής και πολλοί αγρότες δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους διότι,οι ήδη υποβαθμισμένοι αγροτικοί δρόμοι έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, από την κακοκαιρία» υπογραμμίζουν οι αγρότες.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υπογραμμίζουν ότι: «Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και προστίθεται και η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό κέντρο ιατρικής περίθαλψης στον δήμο. Μιλάμε για ένα κτίριο σε τραγική κατάσταση για την οποία όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά φέρουν ευθύνη, αφήνοντας τον τόπο χωρίς πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη».

Κοινά αιτήματα

Κοινά και κατεπείγοντα τα αιτήματα των αγροτών για «άμεση αντιμετώπιση των ζημιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο, για να τελειώσουν οι αγρότες τη συγκομιδή τους. Αμεση εκτίμηση των ζημιών από την κακοκαιρία «Αθηνά» από τον ΕΛΓΑ.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επισκευή και συντήρηση στην κτιριακή υποδομή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και την άμεση στελέχωσή τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλούνται, στο μεταξύ, όλοι οι αγρότες της περιοχής «για την άμεση διεκδίκηση μπροστά σε αυτά τα προβλήματα. Καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής μας, να στηρίξουν τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αμεση ενίσχυση

Αμεση ενίσχυση ζητούν οι αγρότες που έχουν πληγεί από την «Αθηνά», με το ζήτημα της αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων.

«Υπάρχουν κτήματα που έχουν κοπεί στα δύο, παραγωγοί που σταμάτησαν τη συγκομιδή, γιατί δεν έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους. Εχει καταρρεύσει το αγροτικό δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κτήματά τους» υπογραμμίζει ο Θόδωρος Γεωργαδάκης.

Μεταφέροντας το αγωνιώδες αίτημα του αγροτικού κόσμου της περιοχής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς ζητά «να στείλει μηχανήματα η Περιφέρεια για να ανοίξει η αγροτική οδοποιία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου