ΤΟΠΙΚΑ

Σίσσυ Καυκούλα: «Να είμαστε δίπλα σε όσους υποφέρουν»

σίσσυ-καυκούλα-να-είμαστε-δίπλα-σε-όσ-366043

Εχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια από τη σκληρή δοκιμασία που πέρασε η Σίσσυ Καυκούλα, όμως κάθε μέρα που περνά δοξάζει τον Θεό που «επέστρεψε» στη ζωή. Πάλεψε και τα κατάφερε να βγει νικήτρια από τη μάχη με τη νόσο Hodgkin, που αποτελεί μία πολύ σοβαρή μορφή καρκίνου των λεμφοκυττάρων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η εκ βαθέων κατάθεση ψυχής, που έκανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, συγκλονίζει. Αφορμή για να μας ανοίξει την καρδιά της η Σίσσυ, η γιορτινή αθλητική βόλτα που διοργανώνουν για 8η συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, ο Κένταυρος Βόλου και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας με σύνθημα «Τρέχω για τη ΦΛΟΓΑ» την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στην παραλία του Βόλου, με ένα συμβολικό αντίτιμο για τη στήριξη του Συλλόγου.

Η «Φλόγα» είναι πλέον δεύτερη οικογένεια για τη Σίσσυ Καυκούλα και τους δικούς της.

Εκεί βρήκαν αποκούμπι και στήριξη όταν η Σίσσυ, το 2011, μαθήτρια τότε της Β΄Λυκείου, διαγνώστηκε με τη νόσο Hodgkin και έπρεπε για οκτώ ολόκληρους μήνες να «μοιράζεται» μεταξύ Βόλου και Αθήνας για να υποβάλλεται στις σχετικές θεραπείες.

Ο Σύλλογος «Φλόγα» άνοιξε την αγκαλιά του και τη δέχτηκε. Παρείχε σε εκείνη και στους δικούς της στέγη, ψυχολογική υποστήριξη, μα πάνω από όλα τη βοήθησε να αντιμετωπίσει τη δοκιμασία της με περισσό θάρρος.

«Από τη μία στιγμή στην άλλη άλλαξε η ζωή μου. Ήρθαν τα πάνω κάτω. Από εκεί που η ζωή μου περιστρεφόταν γύρω από το σχολείο και τον αθλητισμό, καθώς ήμουν πρωταθλήτρια στον στίβο στον Γυμναστικό Σύλλογο Βόλου, βρέθηκα ξαφνικά σε ένα νοσοκομείο με τους γιατρούς πάνω από το κεφάλι μου να προσπαθούν να μου εξηγήσουν τα ανεξήγητα», τονίζει η ίδια συγκινημένη, αναπολώντας τις δύσκολες μέρες.

Μολονότι η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη, η Σίσσυ βρήκε τη δύναμη ακόμη και τις πιο δύσκολες ώρες να τροφοδοτεί την ψυχή της με θετικές σκέψεις, γεγονός που τη βοήθησε πολύ. Αντλούσε δύναμη σκεπτόμενη ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει στις προπονήσεις και ότι αυτό που βιώνει είναι παροδικό.

Δίπλα της στήριγμα 24 ώρες το 24ωρο οι γονείς της, για τους οποίους όπως λέει νιώθει εκτός από απέραντη αγάπη και βαθιά ευγνωμοσύνη. Δεν πτοήθηκαν ούτε στιγμή. Ήταν δίπλα της και της έδιναν κουράγιο, δίχως να την κάνουν να νιώθει άσχημα.

Ο Γολγοθάς κράτησε οκτώ ολόκληρους μήνες. Έχουν περάσει δέκα χρόνια, όμως οι θύμησες δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ. Όπως δεν πρόκειται να σβ ήσουν τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης προς τη «Φλόγα».

«Φιλοξενηθήκαμε στους ξενώνες της «Φλόγας». Όλοι μάς αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και όταν θεραπεύτηκα, τελείωσα και τις ακτινοβολίες και γυρίσαμε στον Βόλο, η «Φλόγα» ήταν δίπλα μου και παραμένει. Τότε ταξίδεψα μέχρι την Ιρλανδία στις κατασκηνώσεις Barrets Town, που έχουν ιδρυθεί από τον διάσημο ηθοποιό Πολ Νιούμαν. Η «Φλόγα» κάλυψε πλήρως τα έξοδα μετακίνησης. Ακόμη και σήμερα, που κάνω ετήσιο έλεγχο, οι εξετάσεις γίνονται με την κάρτα της «Φλόγας»».

Το γεγονός ότι η Σίσσυ κατάφερε να βγει νικήτρια από τη δοκιμασία την έκανε ακόμη πιο δυνατή.

Θέλοντας να εμψυχώσει και άλλους ανθρώπους που ενδεχομένως βιώνουν ή βίωσαν παρόμοια δοκιμασία, προτρέπει να βγούνε δημοσίως να μιλήσουν για αυτό. Να ανοίξουν την καρδιά τους για να συνειδητοποιήσουν και όσοι ενδεχομένως δοκιμάζονται τώρα ότι δεν είναι μόνοι τους.

«Πρέπει να είμαστε δίπλα σε όσους υποφέρουν. Να συντρέχουμε όποιον έχει ανάγκη. Όπως έκανε ο Σύλλογος «Φλόγα» στη δική μου περίπτωση, καθώς επίσης και σε άλλα παιδιά», συμπληρώνει η 27χρονη Βολιώτισσα.

Σήμερα η Σίσσυ έχει ολοκληρώσει και τις σπουδές της στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο δρόμος όμως της επανένταξης και της αναζήτησης εργασίας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Για αυτό και επισημαίνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει κρατική αρωγή για όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιες σοβαρές παθήσεις. Πρέπει η Πολιτεία να δίνει κίνητρα ώστε η επανένταξή τους στην κοινωνία να γίνεται με όρους κοινωνικούς και πως η καλοσύνη που σου προσφέρεται, πρέπει να ανταποδίδεται».

Η27χρονη τον ελεύθερο χρόνο της παρέχει τις υπηρεσίες της ως εθελόντρια στη «Φλόγα». Θα είναι παρούσα στον αγώνα δρόμου για τη «Φλόγα» την ερχόμενη Κυριακή στην παραλία του Βόλου.

Μπορεί πλέον να μην κάνει πρωταθλητισμό, αλλά τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Μάλιστα σχεδιάζει να ασχοληθεί σύντομα με την προπονητική, ως personal trainer.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου