ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχούν οι επαγγελματίες

ανησυχούν-οι-επαγγελματίες-366078

Με έκδηλη αγωνία και προβληματισμό στρέφουν το βλέμμα στις αυξήσεις «φωτιά» στο πετρέλαιο και την ενέργεια οι επαγγελματίες της περιοχής, αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά και τον χειμώνα που έρχεται. Με τη διάθεση πετρελαίου να αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου και τα νοικοκυριά να θέτουν ως προτεραιότητα τις αυξημένες δαπάνες για τη θέρμανση και τα αναγκαία της καθημερινότητας, εκδηλώνεται ανησυχία στους λοιπούς κλάδους της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τον παλμό αγωνίας των επιμέρους κλάδων του εμπορίου, με τους επαγγελματίες να επισημαίνουν ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απορροφούν τις αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό.
«Φρένο» για την καταναλωτική διάθεση οι αυξήσεις σε αγαθά, είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολο Οντόπουλο να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο Οκτώβριος δεν ανταποκρίνεται, μέχρι στιγμής, στις αρχικές προσδοκίες των επαγγελματιών.

«Το πρόβλημα των ανατιμήσεων και της αύξησης στο κόστος ενέργειας γενικότερα προκαλεί πονοκέφαλο. Μας προβληματίζει, γιατί γνωρίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Εκτιμούμε ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το εισόδημα που κάποιος δαπανά, για να καλύπτει τις καταναλωτικές του ανάγκες» επισημαίνει ο πρόεδρος.
Μετά τις διακυμάνσεις που σημείωσε η εμπορική κίνηση στη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου και ενώ υπήρχε η ελπίδα ότι θα ακολουθούσε η πολυπόθητη σταθερότητα, τα δεδομένα ανατρέπουν τις αρχικές προσδοκίες, με τον πρόεδρο των εμπόρων να κάνει λόγο για «πάγωμα» της αγοράς σε μια καίρια χρονική στιγμή, με άγνωστες επιπτώσεις για το μέλλον.

Προβληματισμένος εμφανίζεται, παράλληλα, ο οικονομικός επόπτης του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Μάξιμος Ζάντζος και υπογραμμίζει ότι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και της ενέργειας επηρεάζει όλους τους κλάδους. «Με δεδομένη την ανατίμηση αγαθών και τις αυξήσεις στις μεταφορές, αναμένεται να επηρεαστεί και η παραγωγή φυτών το φετινό χειμώνα» επισημαίνει ο ίδιος για να προσθέσει ότι «ήδη απορροφήσαμε τις αυξήσεις που προηγήθηκαν και την αύξηση στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών μας». Παράλληλα ο ίδιος επαγγελματίας υπογραμμίζει ότι «μας προβληματίζουν ιδιαίτερα οι εξελίξεις. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις και σίγουρα μας ανησυχεί πάρα πολύ η κατάσταση. Πρέπει να απορροφήσουμε τις αυξήσεις στα λειτουργικά μας έξοδα, για να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης».

Ανάλογο το κλίμα και στα αρτοποιεία της περιοχής, με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου Αρτοποιών Κώστα Τσουράπα να υπογραμμίζει ότι έχει ήδη αυξηθεί το λειτουργικό κόστος στους φούρνους, με αύξηση 30% στην τιμή του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν τα αρτοποιεία και διπλασιασμό στην τιμή των αλεύρων. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να απορροφούμε διαρκώς τις ανατιμήσεις στα προϊόντα. Γι’ αυτό υπήρξε αύξηση στην τιμή της φραντζόλας τον τελευταίο μήνα. Εχει διπλασιαστεί σχεδόν η τιμή του αλεύρου που αγοράζουμε από αρχές Αυγούστου μέχρι τώρα και συνεχίζει την ανοδική πορεία. Περιμένουμε τις εξελίξεις» επισημαίνει ο ίδιος.
Προβληματισμός επικρατεί, την ίδια στιγμή, και στην εστίαση, με τον Στέφανο Στεφάνου, πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου να υπογραμμίζει ότι «έχουμε λάβει τεράστιους λογαριασμούς στις επιχειρήσεις μας σε σύγκριση με πέρυσι. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν άμεσο επακόλουθο, σε συνάρτηση και με τα αναλώσιμα που έχουν ακριβύνει. Περιμένουμε τις εξελίξεις και για το Νοέμβριο και όσο πλησιάζει ο χειμώνας, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Παρόλα αυτά απορροφούμε ακόμη τις αυξήσεις στις τιμές, παρά το γεγονός ότι υπολειτουργούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα λόγω της πανδημίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου