Μύθοι και αλήθειες για τα γενόσημα

Τελευταία ενημέρωση: 2012-03-15, 12:46:06
Μύθοι και αλήθειες για τα γενόσημα

Ο ΙΣΜ αναφέρει τι είναι το πρωτότυπο φάρμακο, το γενόσημο αλλά και αναλύει τις τιμές των φαρμάκων

Εξηγήσεις για τα γενόσημα φάρμακα δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας με ανακοίνωσή του προσπαθώντας να λύσει το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί ιδίως το τελευταίο διάστημα για το φάρμακο. Ο ΙΣΜ αναφέρει τι είναι το πρωτότυπο φάρμακο, το γενόσημο, αλλά και αναλύει τις τιμές των φαρμάκων σημειώνοντας και ποιος έχει ευθύνη για την τιμή του.

Ειδικότερα ο ΙΣΜ αναφέρει πως το πρωτότυπο φάρμακο είναι προϊόν έρευνας συνήθως μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, που μετά από έγκριση από τους οργανισμούς φαρμάκων των ΗΠΑ η της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυκλοφορεί κατά αποκλειστικότητα για 10 χρόνια (πατέντα).

Μετά την λήξη της πατέντας του πρωτοτύπου φαρμάκου μπορεί κάποια φαρμακευτική εταιρία να το παράγει (γενόσημο) και να το διαθέτει, μετά από διαδικασία.

Υπεύθυνος για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα γενόσημο στην Ελλάδα είναι ο ΕΟΦ. Το πρώτο γενόσημο μετά την λήξη της πατέντας, πρέπει να καταθέσει την λεγόμενη βιοϊσοδυναμία και την φαρμακοκινητική του μελέτη για να πάρει άδεια κυκλοφορίας.

Τα εργαστήρια που δίνουν αυτές τις πιστοποιήσεις είναι μερικά στην Ευρώπη και από ότι εικάζει ο νυν πρόεδρος του ΕΟΦ και στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας. Το σημαντικότερο είναι ότι πιστοποιητικό βιοϊσοδυναμίας υποχρεούται να έχει μόνο το πρώτο γενόσημο που θα κυκλοφορήσει και όχι τα υπόλοιπα της σειράς και μόνο την πρώτη φορά, δηλαδή δεν γίνεται ξανά έλεγχος.

Πρακτικά, σημειώνει ο ΙΣΜ, δεν ελέγχεται αν περιέχει την αναγραφόμενη ουσία και την ανάλογη ποσότητα, ποτέ ξανά. Γενόσημα για κάποιων ευρέως διαδεδομένων φαρμάκων, κυκλοφορούν έως και 40, ενώ βιοϊσοδυναμία υποχρεούται να έχει μόνο το πρώτο. Η πλειοψηφία των γενοσήμων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στις αγορές της Ευρώπης, που οι έλεγχοι είναι αυστηρότεροι.

Αναφορικά με την τιμή του φαρμάκου αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τιμολόγηση των φαρμάκων όλων των κατηγοριών, σημειώνει ο ΙΣΜ, είναι το υπουργείο εμπορίου και ο ΕΟΦ. «Το ότι το φάρμακο στην χώρα μας ήταν από τα ακριβότερα του κόσμου είναι προϊόν «μόχθου» αποκλειστικά του κράτους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας στις επισημάνσεις του για το φάρμακο κατηγοριοποιεί τα γενόσημα φάρμακα επεξηγώντας τη δραστική τους ουσία.

Σωστό ελληνικό γενόσημο: Παράγεται από ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες, γνωστές με την παρουσία τους χρόνια, με φάρμακα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των γιατρών και των ασθενών. Αυτές συνήθως εξάγουν φάρμακα τους ενώ ταυτόχρονα απασχολούν αρκετό ελληνικό προσωπικό και σαφώς τα κέρδη τους ανακυκλώνονται, φανταζόμαστε στην χώρα μας. 

Γενόσημα «φασόν»: Από εταιρίες της μιας βραδιάς, κάπου στα Λιόσια που έχουν κατακλύσει την αγορά και κινούνται με αδιαφανείς διαδικασίες αδειοδότησης και διακίνησης. Εδώ δεν βγάζουμε καμία ευθύνη και από κάποιους επίορκους συναδέλφους που τα προωθούσαν αντί προμήθειας. Το να κάνεις μία εταιρία και να κυκλοφορήσεις ένα γενόσημο σήμερα στην χώρα μας για π.χ. ένα φάρμακο για την χοληστερίνη η το στομάχι είναι θέμα 30.000 ευρώ και ενός συστήματος προώθησης σε νοσοκομεία η ιατρεία που θυμίζει όλη την πρόσφατη παθογένεια της χώρας μας.

Τριτοκοσμικά γενόσημα: Παρασκευή Ινδία, Μπαγκλαντές, Κίνα Γκάνα. Συνθήκες ανεξέλεγκτες, παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς. Σε αντιπαραβολή με την παραπάνω κατηγορία, μειδιούμε σκεπτόμενοι τα εργαστήρια στα ανάλογα Λιόσια του Μπαγκλαντές. Αυτά κυκλοφορούν και στην Αγγλία. Οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν ότι το αγγλικό σύστημα υγείας είναι από τα χειρότερα ευρωπαϊκά, για τους ασθενείς φυσικά και ότι τα φάρμακα φτάνουν εκεί με κοντέινερ από την Ινδία, για ότι σημαίνουν αυτά για τα ενέσιμα αντιβιοτικά και για τα υγρά φάρμακα.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=