ΤΟΠΙΚΑ

Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων

συνεδρίασε-το-σοππ-για-την-αντιμετώπι-367179

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων συνεδρίασε την Τρίτη 12-10-2021, το Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι υπάρχει μια κλιμάκωση στα καιρικά φαινόμενα τα οποία όσο περνά ο καιρός εντείνονται ακόμη περισσότερο και έφερε ως παράδειγμα τα έντονα φαινόμενα του τελευταίου Σαββατοκύριακου όπου η ποσότητα του νερού ήταν υπερβολικά μεγάλη σε περιοχές των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου. Παρά τα ακραία φαινόμενα που επικράτησαν υπήρξε πολύ καλός συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενώ δεν υπήρξε πρόβλημα στην κυκλοφορία στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Σε ότι αφορά την Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων έχουν πραγματοποιηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα, οριοθέτηση, διευθέτηση χειμάρρων σε όλη την ΠΕΜΣ.

Η Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη περιπολιών από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο και την διακοπή της κυκλοφορίας σε ρέματα, χειμάρρους ή εκβολές ρεμάτων, αν αυτό απαιτηθεί σε σημεία που υπάρχει επικινδυνότητα. Επιπλέον οι Δήμοι να προβούν στην απομάκρυνση φερτών υλών από τα ρείθρα και τις τριγωνικές τάφρους και τα μηχανήματα έργων να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Παράλληλα οι Δήμοι να προβούν στην ενημέρωση των πολιτών για τα επερχόμενα φαινόμενα και τις σχετικές συστάσεις της Γ.Γ. Πολ. Προστασίας και να δοθούν οι σχετικές οδηγίες προς αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Παράλληλα η Π.Ε.Μ.Σ., διαθέτει ως εργαλείο επέμβασης το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών, ήδη έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες να είναι σε ετοιμότητα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα παρέμβουν όπου κριθεί αναγκαίο τόσο στο Νομό Μαγνησίας, όσο και στα νησιά των Β. Σποράδων.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έγγραφη ενημέρωση σε όλους τους φορείς, στους πολίτες και σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο όταν συμβαίνουν πλημμυρικά φαινόμενα να υπάρχει ενημέρωση από τους Δήμους προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και να γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες αποκατάστασης και αποζημίωσης (πχ άρση εμποδίων σε οδούς, σύσταση επιτροπών, ενημέρωση την ΓΓΠΠ, την ΔΑΕΦΚ κλπ), όσα ορίζονται στα σχέδια δράσης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου