ΤΟΠΙΚΑ

Ικανοποίηση επαγγελματιών για τις βελτιώσεις

ικανοποίηση-επαγγελματιών-για-τις-βε-367699

Σημαντικές βελτιώσεις, που διασφαλίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, που εισάγεται σύντομα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου.

Αποδεχόμενοι την πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Ειδών και Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Β.Ε.Ε.Λ.Α.) με έδρα τον Βόλο, χθες, οι εκπρόσωποι των σωματείων – μελών της Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν συνάντηση στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά και συζήτησαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, παρουσία του πολιτικού προσωπικού του νομού.

Οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι χαιρέτισαν με ικανοποίηση τις αλλαγές που έγιναν. Διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό τον «πυρήνα» λειτουργίας των λαϊκών αγορών, όπως τόνισαν. Σύμφωνα με τους ίδιους, στο νέο νομοσχέδιο «αγκάθι» παραμένουν δύο διατάξεις, που αφορούν στους επαγγελματίες παραγωγούς. Οι επαγγελματίες ζητούν να συνεχιστεί ο διάλογος προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εξέφρασαν δημόσιες ευχαριστίες στον βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο, επισημαίνοντας τη μεγάλη συμβολή που είχε, ώστε να απαλειφθούν διατάξεις που έβλαπταν τον κλάδο.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και Εμπορίου και τους βουλευτές της Ν.Δ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας ανέλυσε πλήρως τι συμβαίνει στις λαϊκές αγορές στην περιφέρεια, οι οποίες ως προς τον χαρακτήρα και τη λειτουργία τους διαφέρουν από εκείνες της Αθήνας. Ο βουλευτής επέμενε ιδιαίτερα στη ραγδαία μείωση των ποινών και προστίμων, ζητώντας αναλογικότητα και δικαιοσύνη.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αποδέχτηκε μείωση των διοικητικών προστίμων και των ποινών, μεγάλη μείωση του ποσοστού πωλήσεων των προϊόντων σε σχέση με τα όσα προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο και δυνατότητα μεταβίβασης των αδειών σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού για τους παραγωγούς – πωλητές λαϊκών αγορών, ενώ δεσμεύτηκε ότι κατά την επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, της οποίας είναι μέλος ο Χρ. Μπουκώρος, θα γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές, ώστε να εξυγιανθούν οι λαϊκές αγορές, να προστατεύονται τα συμφέροντα των παραγωγών και εμπόρων, καθώς και τα αντίστοιχα των καταναλωτών.

«Ο κ. Μπουκώρος διαδραμάτισε πραγματικά σημαίνοντα ρόλο, ώστε να μη γίνει νόμος του κράτους το αρχικό νομοσχέδιο, που «χτυπούσε» 60.000 και πλέον οικογένειες, που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές. Οι αλλαγές που έγιναν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να γίνουν όμως βελτιώσεις και στον κλάδο των παραγωγών. Εχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα εισακουστούμε», επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στεφανία Τζουάνου.

«Προς τιμή του υπουργού Ανάπτυξης άκουσε τους προβληματισμούς μας και αποδέχτηκε τις προτάσεις που καταθέσαμε. Η κυβέρνηση δεν είναι απέναντί σας, είναι δίπλα σας», σημείωσε χαιρετίζοντας τη συνάντηση ο Χρ. Μπουκώρος και συμφώνησε με τους εκπροσώπους του κλάδου ότι η λαϊκή αγορά μπορεί να λειτουργεί σαν ανάχωμα στην ακρίβεια, που πλήττει τα νοικοκυριά.

Τη συνάντηση χαιρέτησε επίσης ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος διατύπωσε ενστάσεις στη γενική φιλοσοφία του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου εκφράζοντας την άποψη πως το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση είναι πλήρως κατευθυνόμενο και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τοπικά και πανελλαδικά για να ακουστούν οι προτάσεις και οι αντιρρήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας.

Παρόντες στη συνάντηση ακόμη ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης, η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά, που εξέφρασαν τη στήριξή τους στον κλάδο, καθώς επίσης εκπρόσωποι βουλευτών.

«Είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας»

Λαμβάνοντας τον λόγο η Ελένη Μαραγκάκη από τη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι η λαϊκή αγορά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι αποτελεί «μύθο ότι η λαϊκή αγορά χτυπά το εμπόριο, διότι οι έρευνες έχουν δείξει πως όπου λειτουργούν λαϊκές και η εμπορική αγορά δουλεύει ικανοποιητικά» και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τα αιτήματα των επαγγελματιών και των παραγωγών του κλάδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ανδρέας Αιβαζόγλου χαιρέτισε τη μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος των λαϊκών αγορών αναφέροντας ότι πλέον υπάρχει ισχυρή φωνή, ενώ ο Γιώργος Γερασιμόπουλος επικεντρώθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τους παραγωγούς, προκειμένου να μη συρρικνώνεται το εισόδημά τους.

Εκτός από τα κυρίαρχα ζητήματα που θίγει το νέο νομοσχέδιο, οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών ζητούν να θεσπιστεί ηλεκτρονικό μητρώο επαγγελματιών, ενώ επίσης διεκδικούν να αποσυνδεθεί η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Επιπροσθέτως συμφωνούν να θεσπιστεί ενιαίο πλαίσιο έγκρισης των αδειών, ώστε το καθεστώς που θα ισχύει να μη διαφοροποιείται από δήμο σε δήμο και από νομό σε νομό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου