ΤΟΠΙΚΑ

Μετρά πληγές το Ανατολικό Πήλιο – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

μετρά-πληγές-το-ανατολικό-πήλιο-σε-απ-367741

Μνήμες από τις πλημμύρες του 2018 ξύπνησε στο Ανατολικό Πήλιο το καταστροφικό πέρασμα της «Αθηνάς» το περασμένο Σαββατοκύριακο, που άφησε πίσω του εικόνες βιβλικής καταστροφής. Χθες τα συνεργεία των δήμων Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας δούλευαν ασταμάτητα για να επουλώσουν τις πληγές.

Στη Μακρυράχη το βουνό «κόπηκε» και το ορμητικό νερό μετέφερε χώμα, λάσπη και δέντρα καταπλακώνοντας τρία σπίτια και τρία αυτοκίνητα. Επιπλέον, χείμαρροι φούσκωσαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Ο όγκος του νερού ήταν πολύ μεγάλος. Στη Ζαγορά έπεσαν 738 χιλιοστά βροχής! Ηταν θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με τον φόβο ότι αν επαναληφθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, τα σπίτια τους θα καταρρεύσουν, ενώ ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις καταστροφές που υπέστησαν από το πλημμυρικά φαινόμενα του 2018. Παράλληλα, το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί ολοσχερή καταστροφή, ενώ είναι η περίοδος της συγκομιδής για τα μήλα και τα κάστανα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι συνολικά 5 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. «Περιμένουμε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μακρυράχη, το Ανήλιο και η Ζαγορά, ενώ πρέπει να αποκατασταθεί επειγόντως η αγροτική οδοποιία, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν τη συγκομιδή.

Εχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, όπου έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, όπου έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις τόνισε: «Περιμένουμε ακόμη από το ΙΓΜΕ να ολοκληρώσει την αντιπλημμυρική μελέτη».

Ολα τα σπίτια πλημμύρισαν

Χθες τα συνεργεία άνοιξαν τον δρόμο του επαρχιακού δικτύου στο ύψος της Μακρυράχης, που είχε κλείσει από τις φερτές ύλες, ενώ συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις σε διάφορα σημεία και η καταγραφή των ζημιών. Στη Μακρυράχη δεν υπήρχε σπίτι που να μην πλημμύρισε προχθές, όμως δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές στην οικοσκευή. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χρήστος Καμβρογιάννης είπε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στα τρία σπίτια που καταπλακώθηκαν από τις φερτές ύλες.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με έναν από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που βρέθηκαν στη δίνη των καιρικών φαινομένων. Ο Νίκος Σάββας είπε ότι «υπάρχουν λάσπες και μπάζα στις ταράτσες και προσπαθούμε να τα καθαρίσουμε», ενώ τα δύο αυτοκίνητα της οικογένειάς του έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ευτυχώς, οι εσωτερικοί χώροι των σπιτιών δεν επλήγησαν, όμως υπήρξαν μεγάλες ζημιές.

«Τα κιόσκια χρειάζονται αντικατάσταση, ενώ η αποθήκη που είχαμε απέναντι από το σπίτι μας παρασύρθηκε από τις φερτές ύλες», σημείωσε.

«Όταν το βουνό κόπηκε, οι γονείς μου ήταν τυχεροί γιατί ήταν έξω στην αυλή και πρόλαβαν και μπήκαν μέσα. Από χώματα και λάσπες σκεπάστηκε και το σπίτι του γαμπρού μου, ο οποίος ευτυχώς ήταν μέσα στο σπίτι την ώρα εκείνη», περιέγραψε.

Τα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν σταδιακά από προχθές Κυριακή μέχρι και χθες. Στη Μακρυράχη έβρεχε ασταμάτητα από τις 9 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ η δημοτική αρχή περιμένει νέα ένταση των φαινομένων τις επόμενες μέρες.

Καταστράφηκε το αγροτικό δίκτυο

Στον δρόμο μεταξύ Πουρίου και Ζαγοράς υποχώρησε τμήμα, ενώ στην άκρη του βρίσκεται σπίτι. Επίσης, κομμάτι του δρόμου έχει καταρρεύσει σε απόσταση 5 λεπτών από το λιμάνι του Χορευτού, ενώ σε σημείο του λιμανιού ο δρόμος έχει μετατραπεί σε χείμαρρο.

Το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί όπως και στο Πουρί, το Ανήλιο και το Ξουρίχτι.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πουρίου Ιωάννης Βερεντζές λέει ότι «όλοι οι δρόμοι είναι διαλυμένοι, ενώ υπάρχουν ζημιές στην παραγωγή, έπεσαν πολλά μήλα και κάστανα που ήταν αμάζευτα και ολόκληρα στρέμματα με καλλιέργειες παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά».

Στο Ανήλιο υπερχείλισαν δύο ρεματιές και πλημμύρισαν όλοι οι δρόμοι. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στέφανος Μαργαρίτης ενημέρωσε ότι έγιναν συνεχείς εργασίες με μηχανήματα για να ανοιχτούν οι δρόμοι. Υπάρχουν όμως μεγάλα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία όπως και στο Ξουρίχτι.

Υπερχείλισαν ρέματα στο Νότιο Πήλιο

Στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων βρέθηκαν κατά κύριο λόγο η Σηπιάδα και η Αργαλαστή όπου συνεχίζονταν χθες αδιάκοπα οι εργασίες για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Σηπιάδας Νίκος Μαμάς είπε ότι από νωρίς το πρωί γίνονταν εργασίες για να ανοίξει το κεντρικό οδικό δίκτυο στη Λύρη, καθώς προχθές το βράδυ έβρεξε εκ νέου. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε χθες το μεσημέρι.

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπερχείλισαν δύο ρέματα στη Λύρη και στον Πλατανιά, ενώ στο οικισμό Προμυρίου υποχώρησαν πεζούλες σε τρία – τέσσερα σημεία. Μία από αυτές που κατασκευάστηκε από ιδιώτη, εμπόδιζε το νερό να φύγει στο ρέμα και προκάλεσε πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Τα συνεργεία καθάρισαν τις λάσπες που μετέφερε το ποτάμι του Πλατανιά στην εκβολή του χειμάρρου ένθεν και ένθεν, ενώ άνοιξαν όλα τα σημεία στο Προμύρι που είχαν κλείσει. Η Δημοτική Ενότητα αναμένει μηχανήματα από την Περιφέρεια για τον καθαρισμό του ρέματος στη Λύρη.

Ακόμη και χθες υπήρχαν κλήσεις για απεγκλωβισμούς. Ενα ζευγάρι από την Αυστρία είχε αποκλειστεί σε χωματόδρομο σε απομονωμένη περιοχή της Λύρης, όπου οι δρόμοι είχαν ανοίξει, αλλά υπήρχαν προβλήματα σε απομονωμένες περιοχές. Το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Απεγκλωβισμοί στην Πάλτση

Στη Δημοτική Ενότητα Αργαλαστής, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Παρρησιάδης κόπηκαν επίσης δρόμοι, «έφυγαν» πρανή και η αγροτική οδοποιία έχει μεγάλες καταστροφές.

Στην Πάλτση εγκλωβίστηκαν οικογένειες σε σπίτια, καθώς υπερχείλισε το ποτάμι της περιοχής. Υπήρξαν τουλάχιστον δέκα εγκλωβισμοί.

«Ο Δήμος μίσθωσε μηχάνημα και έκανε τις διορθωτικές με τα νερά και ο κόσμος απομακρύνθηκε από τα σπίτια. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν ζημιές στις οικίες. Αυτή τη στιγμή το ποτάμι συνεχίζει να έχει μεγάλη ροή αλλά είναι διαχειρίσιμο. Τα συνεργεία δουλεύουν συνέχεια με τους καθαρισμούς», ενημέρωσε.

Στη Δημοτική Ενότητα Μηλεών προκλήθηκαν προβλήματα κυρίως στον ορεινό όγκο, καθώς έφραξαν τα φρεάτια ομβρίων από τις φερτές ύλες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και καλλιέργειες με οπωροφόρα δέντρα. Τα ποτάμια της περιοχής φούσκωσαν, αλλά δεν δημιούργησαν προβλήματα. Ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Διανέλλος, ανέφερε ότι το Παναγιώτικο συγκράτησε μεγάλο όγκο νερού. Χθες τα συνεργεία του δήμου προχώρησαν στον καθαρισμό όλων των φρεατίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου