ΤΟΠΙΚΑ

Στο μέλλον ίσως δούμε… Περιφερειακό

στο-μέλλον-ίσως-δούμε-περιφερειακό-343973

Ουδέν νεότερο από τη χθεσινή σύσκεψη των τοπικών φορέων στο Υπουργείο Μεταφορών υπό τον Γ. Μαγκριώτη Εναν παλιό τους γνώριμο, τον Υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, συνάντησαν χθες οι φορείς της Μαγνησίας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μολονότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει υπό την προεδρία του Υπουργού Μ. Βορίδη.

Από την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο, μετά τη σύσκεψη, δεν προκύπτει κάτι καινούργιο, καθώς οι ελπίδες για δημοπράτηση της εργολαβίας – σκούπα στον Περιφερειακό πριν τις εκλογές παραπέμπονται μετά τις εκλογές. «Για την ολοκλήρωση του τμήματος από τον Ανισόπεδο Κόμβο Λάρισας έως Γορίτσα, προϋπολογισμού 6,8 εκατομ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου και η προκήρυξή του θα γίνει εντός του Μαΐου 2012» τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου στο οποίο προστίθεται κάτι που είναι ήδη γνωστό ότι δηλαδή «έχει ήδη υποβληθεί η σχετική αίτηση από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για έγκριση της χρηματοδότησης στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης».

Ειδικότερα ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τον περιφερειακό του Βόλου έχει ως εξής: «Η πορεία των έργων που κατασκευάζονται από το Υπουργείο Υποδομών στο νομό Μαγνησίας συζητήθηκε χθες σε ενημερωτική συνάντηση του Υφυπουργού Υποδομών Γ. Μαγκριώτη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Γιάννη Οικονομίδη με τους βουλευτές του νομού Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη, Ροδούλα Ζήση Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο, Απόστολο Νάνο και Παύλο Μαρκάκη, τον γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ Κώστα Αγοραστό, το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας κ Σωκράτη Αναγνώστου.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση του Περιφερειακού Βόλου, όπως τονίζει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του, στις 17 Ιανουαρίου 2012 αναδείχτηκε η μειοδότρια εταιρεία για την αποπεράτωση του τμήματος Γορίτσα – Αγριά προϋπολογισμού 13,6 εκατομ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η υπογραφή της Σύμβασης θα λάβει χώρα μετά τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εντός του Μαΐου 2012. Προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου 24 μήνες (Μάιος 2014). Το έργο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής της σήραγγας Γορίτσας μήκους 600 μ., της παρακείμενης κοιλαδογέφυρας μήκους 450 μ. και το οδικό τμήμα σύνδεσής τους με την παραλιακή οδό «Βόλου – Αγριάς» μήκους 1 χλμ.

Για την ολοκλήρωση του τμήματος από τον Ανισόπεδο Κόμβο Λάρισας έως Γορίτσα, προϋπολογισμού 6,8 εκατομ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Π.Δ.Ε του Υπουργείου και η προκήρυξή του θα γίνει εντός του Μαΐου 2012. Ήδη έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση από το ΥΠΥΜΕΔΙ για έγκριση της χρηματοδότησης στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι υπολειπόμενες εργασίες αφορούν σε βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας, όπως η αντιολισθηρή στρώση, αντιπλημμυρική τάφρος, παράπλευρο δίκτυο, πεζογέφυρες και μέρος των αντιθορυβικών πετασμάτων.

Όσον αφορά στο έργο κατασκευής του κόμβου Αγριάς και της σύνδεσης με τη παραλιακή, ο εγκατεστημένος ανάδοχος, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης του έργου, κηρύχθηκε έκπτωτος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το Υπουργείο προχωρεί, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, σε υποκατάσταση του έκπτωτου αναδόχου με τον επόμενο στη σειρά μειοδοσίας ανάδοχο.

Από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες Ισόπεδου Κόμβου Μπουρμπουλήθρα έως ανισόπεδο κόμβο Λάρισας που ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό στις 11/10/2011, καθώς και η μελέτη του τμήματος παράκαμψη Αγριάς – Αφέτες, που ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό στις 21-07-2010».

To Tεχνικό Επιμελητήριο

Σε δήλωση του μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με θέμα τον Περιφερειακό, την Κάρλα και το Αεροδρόμιο Σκιάθου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν στον πολύπαθο έργο του Περιφερειακού.Εκδήλωσα τον έντονο προβληματισμό μου γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα του έργου δίχως μελέτες απαλλοτριώσεων, ώστε όταν βρεθούν τα χρήματα να προχωρήσουν τα αντίστοιχα έργα. Όπως στο τμήμα εργολαβίας – «σκούπα» που όταν θα δημοπρατηθεί θα χρειαστεί ακόμη δύο μήνες για να ξεκινήσει εργασίες ο ανάδοχος.Ακόμη το έργο του κόμβου της Αγριάς και η σύνδεση του Περιφερειακού με την παραλιακή έχει επίσης πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις.

Ζήτησα επίσης να παρουσιαστούν πριν την οριστικοποίηση τους, οι μελέτες του ισόπεδου κόμβου Μπουρμπουλήθρας, μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Λαρίσης και η μελέτη από Αγριά μέχρι Αφέτες κάτι που αποδέχθηκε το Υπουργείο».

Τέλος ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε και στο θέμα των εργολαβιών στη Κάρλα, τονίζοντας ότι η έλλειψη χρηματοδότησης των αρδευτικών έργων, μπορεί να δυναμιτίσει το υπόλοιπο έργο που αφορά στην υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου