ΤΟΠΙΚΑ

Μεϊκόπουλος: «Xωρίς αποκαταστάσεις & αντιπλημμμυρικά έργα ο Αλμυρός 1 χρόνο μετά τον ΙΑΝΟ»

μεϊκόπουλος-xωρίς-αποκαταστάσεις-α-372685

«Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών σε όλες τις βασικές υποδομές της περιοχής του Αλμυρού που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ και πότε επιτέλους θα πληρωθεί το σσύνολο των αποζημιώσεων στους δικαιούχους επαγγελματίες και αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί από το πέρασμα της κακοκαιρίας;», ρώτησε ευθέως τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καταθέτοντας σχετική ερώτηση.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, , ένα χρόνο μετά την επέλαση της σφοδρής κακοκαιρίας από την περιοχή του Αλμυρού, οι παρεμβάσεις στην αποκατάσταση των ζημιών δεν έχουν ούτε κατά διάνοια ολοκληρωθεί, σε σημείο μάλιστα που τα πρόχειρα έργα αποκατάστασης που έχουν γίνει να δημιουργούν τεράστια καθημερινά προβλήματα στην τοπική κοινωνία. «Φυσικά ούτε λόγος και για τα απαραίτητα πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται η περιοχή για να προστατευθεί αποτελεσματικά από μια νέα κακοκαιρία εν όψει χειμώνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επισκευή της γέφυρας του Χολορέματος που αποτελεί μέχρι σήμερα τη βασική εκκρεμότητα, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. «Σήμερα, η πρόσβαση στον Αλμυρό πραγματοποιείται μόνο μέσω εθνικής οδού, με την περιοχή ουσιαστικά αποκομμένη και με πρόσθετη ταλαιπωρία κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών της περιοχής», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφέροντας ότι η ίδια καθυστέρηση εντοπίζεται και αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης στον ποταμό Ξηριά, με τις προσωρινές αποκαταστάσεις να μην προφυλάσσουν από τον κίνδυνο ενός νέου πλημμυρικού φαινομένου.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αποκαταστάσεις και στη λιμνοδεξαμενή του Αλμυρού, ενώ σημαντικά προβλήματα παραμένουν και στην υδροδότηση περιοχών όπως η Ευξεινούπολη και το Κρόκιο, καθώς στην πηγή Καρυά, μέσω της οποίας μεταφερόταν το πηγαίο νερό, οι ζημιές δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. «Ούτε οι παρεμβάσεις στην περιφερειακή οδό έχουν ολοκληρωθεί, ούτε οι ζημιές στην αγροτική οδοποιία και στους πρανούς των ποταμών έχουν αποκατασταθεί, με το σύνολο των βασικών υποδομών της περιοχής να βρίσκεται σε μία κατάσταση ημιτελών επισκευών», σημείωσε ο Βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, το ίδιο χρονοβόρα αποδεικνύεται πως είναι και η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους, επαγγελματίες και ιδιώτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν λάβει μόνο προκαταβολές από τα ποσά που δικαιούνται. «Από το Δεκέμβριο του 2020, που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων των πληγέντων, οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και αγρότες έλαβαν το 20% της συνολικής αποζημίωσης ως προκαταβολή. Το τελικό ποσοστό κάλυψης της εκτιμηθείσας ζημίας διαμορφώθηκε τελικά μόλις στο 55%, με τους δικαιούχους να επισημαίνουν ότι οι αρχικές ανακοινώσεις για αποκατάσταση στο 100% πήγαν περίπατο», σημείωσε ο Βουλευτής.

«Απλήρωτες παραμένουν μέχρι σήμερα και οι αποζημιώσεις αγροτών για ζημίες σε αγροτικό εξοπλισμό, πάγιο κεφάλαιο και μηχανήματα που καταστράφηκαν από τη θεομηνία. Μόνο το 30% της προσδιορισθείσας αποζημίωσης έχει πληρωθεί, ενώ οι ίδιες οι ζημίες εκτιμήθηκαν μόλις στο 20%», ανέφερε δεικτικά ο κ. Μεϊκόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι σε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή του πριν από ένα έτος, είχε «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών στις βασικές υποδομές της περιοχής, με την υιοθέτηση γρήγορων διαδικασιών, αλλά και την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε τόσο οι επισκευές υποδομών, όσο και οι αποζημιώσεις των δικαιούχων να γίνουν τάχιστα και αποτελεσματικά.

Ο Βουλευτής κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να μεριμνήσουν άμεσα για την τάχιστη αποκατάσταση των προβλημάτων. «Στο κατώφλι ενός ακόμα χειμώνα με απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, η περιοχή του Αλμυρού παραμένει ανοχύρωτη, ενώ πολίτες, επαγγελματίες και αγρότες δεν έχουν ακόμη λάβει το σύνολο των αποζημιώσεων που δικαιούνται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου