ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνιο συνέδριο στον Βόλο

πανελλήνιο-συνέδριο-στον-βόλο-373458

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί το πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία», που διοργανώνεται στις 5 και 6 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα Βόλου.

Το πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο διοργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το συνέδριο αποτελεί μέρος δράσεων και εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία και με τις άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Θεσσαλίας, επιστημονικούς φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία των φορέων Μαγνήτων Κιβωτός «για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» (Βόλος), Γενικά Αρχεία του Κράτους – Γ.Α.Κ. Μαγνησίας (Βόλος), Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα (Βελεστίνο), Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών (Βόλος), Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων (Τρίκαλα), Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας (Λάρισα), Φίλοι της Βιβλιοθήκης – Για την υποστήριξη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Τυρνάβου (Τύρναβος), Μουσείο Πόλης Καρδίτσας (Καρδίτσα), Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Λάρισα).

Το πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο εκτείνεται σε δύο θεματικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά στο πνευματικό περιβάλλον του διαφωτισμού, με το οποίο συνδέθηκε ο Ρήγας και η διασύνδεσή του με αξιόλογους Έλληνες λογίους της εποχής.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στους λόγιους και ιερομονάχους που συνδέθηκαν με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την εκπαίδευση στη Θεσσαλία. Άλλωστε, η Θεσσαλία ανέδειξε πολλές προσωπικότητες και λόγιους την εποχή εκείνη όπως ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Ανθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης, ο Κωνσταντίνος Κούμας, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Διονύσιος Πύρρος, ο Στέφανος Δούγκας, ο Δημήτριος Αλεξανδρίδης, ο Ιωάννης Πέζαρος, ο Δημήτριος Γοβδελάς, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος, ο Ιωάννης Οικονόμος Λογιώτατος, ο Χριστόφορος Περραιβός, ο Επιφάνιος Δημητριάδης, ο Στέφανος Κομμητάς, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ο Ζήσης Κάβρας, κ.ά.

Μεταξύ των επιστημόνων και μελών Δ.Ε.Π. που θα λάβουν μέρος στο επιστημονικό συνέδριο με επιστημονικές εισηγήσεις συγκαταλέγονται ο Αντώνης Σμυρναίος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας, ο Κώστας Μαλαφάντης, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής, Μελετητής Ρήγα Βελεστινλή, Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα, ο Δημήτρης Παντελοδήμος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Δρ Κατερίνα ΠολυμέρουΚαμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Θανάσης Κούγκουλος, Δρ. φ. ΕΔΙΠ στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, ο Χρήστος Ξενάκης, Δρ Φυσικών Επιστημών, ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Δρ Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Μέλος Σ.Ε.Π. Ε.Α.Π., ο Ηλίας Τεμπέλης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η Αικατερίνη Ζαμπανιώτη, Ph.D. Student Sociology of Reading MSc Creative Writing, Aristotle University of Thessaloniki, ο Δημοσθένης Χατζηλέλεκας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Θεόδωρος Νημάς, Φιλόλογος, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης, η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας Ιστορικός, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, Μέλος Σ.Ε.Π Ε.Α.Π., ο Δρ Γεώργιος Κοντομήτρος, Γενικός Γραμματέας Ε.Θ.Ε. και ο Νίκος Αγιώτης, Επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας των Επιστημών Βερολίνου-Βρανδεμβούργου. Τιμητικά στους εισηγητές περιλαμβάνεται και ο εκλιπών + Χαράλαμπος Στεργιούλης Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δωρεάν και μπορεί να το παρακολουθήσουν όλοι μέσω της πλατφόρμας zoom χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: Ο ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, με Meeting ID: 844 9210 7733 και Passcode: 1234.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου