ΤΟΠΙΚΑ

Στο Πήλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου

στο-πήλιο-ο-πρόεδρος-του-πασοκ-γ-παπανδ-851206

«Ο πόνος είναι κοινός, βλέποντας αυτή τη βιβλική καταστροφή», δήλωνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με φόντο τις τυλιγμένες στις φλόγες περιοχές στο Δέλτα Αργαλαστής-Νεοχωρίου, στο Πήλιο, χθες το μεσημέρι.
Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε ύστατη έκκληση για νέα ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και απόλυτο συντονισμό από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της καταστροφικής φωτιάς και μίλησε για ολιγωρία και ευθύνες.
Το ελικόπτερο που μετέφερε χθες από το πρωί σε όλες τις φλεγόμενες περιοχές τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσγειώθηκε περίπου στις 3.30 το μεσημέρι στο γήπεδο της Αργαλαστής.
Συνοδευόμενος από τη βουλευτή Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση, το νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, αντινομάρχες και δημάρχους των περιοχών κατευθύνθηκε μέχρι το Δέλτα Αργαλαστής, στο σημείο από όπου ξεκίνησε η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.
Εκεί, ενημερώθηκε από το νομάρχη για την κατάσταση που επικρατούσε τη στιγμή εκείνη, την έκταση της καταστροφής, για τη δυσκολία του έργου κατάσβεσης λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και για το πώς χάθηκε ο έλεγχος, τις πρώτες δύο κρίσιμες ώρες, ελλείψει εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, μετά την ενημέρωσή του: «Ήρθαμε εδώ, πρώτα απϳόλα, για να ενημερωθούμε. Ενημερώθηκα από τον Νομάρχη. Παράλληλα, συμπαραστέκομαι σε όλους όσοι παλεύουν πραγματικά με αυτοθυσία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής, τις τοπικές κοινωνίες, τους εθελοντές, τους τοπικούς φορείς, τη Νομαρχία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές.
Ο πόνος είναι κοινός, βλέποντας αυτήν την βιβλική καταστροφή. Θα ήθελα να κάνω μια ύστατη έκκληση. Έστω και αυτήν την στιγμή, που έχει προχωρήσει η καταστροφή, θα πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση μια νέα ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και ένας απόλυτος συντονισμός, για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής φωτιάς.»
Σε ερώτηση για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, δήλωσε: «Όπως είπα και νωρίτερα στην Πάρνηθα, δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για τις ευθύνες. Είναι σίγουρο ότι, έλλειψη συντονισμού και ολιγωρία, υπήρξε. Υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν.»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην Αργαλαστή και μετά ολιγόλεπτη ξεκούραση στην πλατεία αναχώρησε για τη Μελιβοία Λάρισας, όπου ενημερώθηκε από τους τοπικούς φορείς και τους πυροσβέστες για τα προβλήματα που δημιούργησε στην περιοχή η πυρκαγιά.
«Μεγάλη η καταστροφή, μεγάλος ο πόνος των κατοίκων της περιοχής.
Είμαστε εδώ, για να συμπαρασταθούμε σε όλους όσοι πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στις φλόγες. Την Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, βεβαίως, τους πυροσβέστες, όλες τις υπηρεσίες που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Όλοι τους, επέδειξαν πράγματι μια μεγάλη αυτοθυσία, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ δύσκολο φαινόμενο. Αυτή η περιοχή χρειάζεται να κηρυχθεί αναδασωτέα και να υπάρξουν τα απαραίτητα μέτρα για την επόμενη μέρα, για να μην έχουμε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές με τα πρωτοβρόχια.
Δεν είναι μέρες αυτές, που ο αγώνας γίνεται για την κατάσβεση της φωτιάς, να μιλήσουμε για ευθύνες, αλλά ευθύνες, εννοείται ότι υπάρχουν», δήλωσε από τη Λάρισα ο Γ. Παπανδρέου.
Το πρωί επισκέφθηκε την Πάρνηθα, δηλώνοντας συμπαράσταση σε όλους όσους πάλεψαν και παλεύουν με τη φωτιά, στους δασοπυροσβέστες και τους τοπικούς φορείς, «των οποίων ακούμε την αγανάκτηση για την ολιγωρία της πολιτείας. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα δεν είναι μέρα να μιλήσουμε για ευθύνες αλλά για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ευθύνες και αυτές πρέπει να αποδοθούν», είπε.
Ο κ.Παπανδρέου επέστρεψε το πρωί εσπευσμένα στην Αθήνα από τη Γενεύη, διακόπτοντας τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που δημιούργησαν οι πυρκαγιές στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου