ΤΟΠΙΚΑ

Καμπάνα για το επεισόδιο στον Πλατανιά

καμπάνα-για-το-επεισόδιο-στον-πλατανι-382307

Συνολική ποινή φυλάκισης 29 μηνών για επικίνδυνη σωματική βλάβη και βία κατά υπαλλήλων επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου χθες σε 61χρονο επιχειρηματία, που τον Αύγουστο του 2019 επιτέθηκε σε εφοριακούς υπάλληλους κατά τη διάρκεια ελέγχου στην πιτσαρία του, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση στο πανελλήνιο.

Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε απλή σωματική βλάβη από επικίνδυνη και το αίτημα για αναγνώριση του σύννομου βίου.

Σύμφωνα με όσα είχε κάνει τότε γνωστά η ΑΑΔΕ, την ώρα που ο 63χρονος ελεγκτής συνέτασσε φύλλο ελέγχου για να επιβάλει πρόστιμο στην ιδιοκτήτρια πιτσαρίας, ο άνδρας της ιδιοκτήτριας τον χτύπησε στο χέρι και προσπάθησε να επιτεθεί με καρέκλα στη ελέγκτρια, ηλικίας 58 ετών. Η γυναίκα απέφυγε την επίθεση, αλλά ο ελεγκτής από το χτύπημα πήγε στο νοσοκομείο με κάταγμα στην ωλένη και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι χτύπησε στο χέρι τον 63χρονο και απέδωσε τον τραυματισμό του στην ωλένη στο σκηνικό έντασης που παραδέχτηκε ότι είχε προκαλέσει.

«Ολα έγιναν χωρίς να το σκεφτώ. Τουλάχιστον πέστε τώρα την αλήθεια», είπε απευθυνόμενος προς τον παθόντα. Συνεχίζοντας την απολογία του τόνισε στο δικαστήριο: «Εχουν αλλάξει τις καταθέσεις τους. Τα έχουν μαγειρέψει. Εγώ νευρίασα με τον τρόπο της συμπεριφοράς τους. Δεν ήρθα όμως σε επαφή μαζί του. Πήγα να του ρίξω σφαλιάρα, αλλά επειδή φοβήθηκα μην τον τραυματίσω που φορούσε γυαλιά, τραβήχτηκα και εκείνος με τη σειρά του απέφυγε το χτύπημα. Ζητώ συγγνώμη για τη συμπεριφορά μου. Νευρίασα για τον τρόπο με τον οποίο μιλούσαν στην κόρη μου», είπε.

Εντούτοις, η εισαγγελέας έδρας επισήμανε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος εισήλθε μαινόμενος σαν ταύρος στο μαγαζί, όταν αντιλήφθηκε τον έλεγχο. «Πράγματι επιτέθηκε με άγρια διάθεση για να καταφέρει χτύπημα στον παθόντα. Ο κατηγορούμενος με έπεισε για την ειλικρίνειά του ότι δεν χτύπησε τον παθόντα απευθείας στο χέρι. Ωστόσο, το χτύπημα καταφέρθηκε. Δεν θα πρέπει να αλλάξει η κατηγορία με όποιο τρόπο κι αν συνέβη στην προσπάθεια του υπαλλήλου να τον αποφύγει», σημείωσε.

Η εισαγγελέας επισήμανε ότι το τραύμα στο χέρι του εφοριακού υπαλλήλου είναι αδιαμφισβήτητο, προκάλεσε δυσλειτουργία στο άνω άκρο του παθόντα και απαιτήθηκε χειρουργική επέμβαση.

Ζήτησε από το δικαστήριο να τον καταδικάσει όπως κατηγορείται, τόσο για την επικίνδυνη σωματική βλάβη, όσο και για τη βία κατά υπαλλήλων.

Ο παθών επισήμανε στο δικαστήριο ότι λόγω του τραυματισμού του αναγκάστηκε να φορά νάρθηκα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην αρχή δεν μπορούσε να σηκώσει ούτε φάκελο, ενώ σήμερα, δύο χρόνια μετά το περιστατικό, δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει τα εγγόνια του στην αγκαλιά του, όπως ανέφερε.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε στο δικαστήριο το επεισόδιο και η 58χρονη ελέγκτρια που ήταν παρούσα στο συμβάν. Επισήμανε ότι ο κατηγορούμενος πήγε να της επιτεθεί με καρέκλα. «Με αιφνιδίασε. Θεωρώ ότι τα είχε σκεφτεί όλα. Φοβήθηκα πάρα πολύ. Δεν μας είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», είπε και μεταξύ άλλων υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι εκείνο το έτος σημειώθηκαν πολλά περιστατικά κατά εφοριακών υπαλλήλων.

Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης στο δικαστήριο εξετάστηκε η κόρη του επιχειρηματία, που αρνήθηκε ότι ο πατέρας της είχε τραυματίσει τον εφοριακό υπάλληλο και επισήμανε ότι δεν έχει δώσει αφορμή για το παραμικρό στο παρελθόν, αντίθετα φροντίζει αναξιοπαθούντες πολίτες και βοήθησε πάρα πολύ και τους πυρόπληκτους στην Εύβοια.

Ακόμη, εξετάστηκε ο γαμπρός του καταδικασθέντος, που αρνήθηκε επίσης ότι ο επιχειρηματίας χτύπησε τον υπάλληλο, καθώς, όπως είπε, σε δευτερόλεπτα τον έπιασε και να τον συγκράτησε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου