Νοθευμένα τυριά σε αποθήκες της Β ΒΙΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: 2007-02-02, 00:00:00
Την ύπαρξη μη κανονικής και νοθευμένης φέτας, λευκού τυριού και μυζήθρας διαπίστωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στα πλαίσια των τακτικών ελέγχων τους, σε συνεργασία με κλιμάκια του ΕΛΟΓ και της Υπηρεσίας Ειδικών ελέγχων, μετά και από εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα σύμφωνα με ανακοίνωση βρισκόταν αποθηκευμένα στους ψυκτικούς θαλάμους της «SHM Hellas» στη Β ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, καθώς και στις εγκαταστάσεις παραγωγής, είτε αναμένοντας ανασυσκευασία -επεξεργασία για παραγωγή νέων προϊόντων είτε έτοιμα για κατανάλωση.
Πρόκειται για προϊόντα παραγωγής της «ΒΙΟΓΑΛ» Αθ. Πλεξίδας & Υιοί Ο.Ε., εταιρίας που στεγάζεται στην πάροδο 6ου χλμ οδού Τρικάλων – Πύλης.
Συγκεκριμένα στον έλεγχο των κλιμακίων του ΕΦΕΤ βρέθηκαν:
- Φέτα ΠΟΠ της «ΒΙΟΓΑΛ» Αθ.Πλεξίδας & Υιοί Ο.Ε., που συσκευάζεται και διακινείται σε λευκοσιδηρά δοχεία λευκού χρώματος βάρους περίπου 15 κιλών, με την επισήμανση «Φέτα Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)» και στοιχεία παραγωγής Δ05 0104 και ημερομηνία παραγωγής 02.05.2006. Το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό, αφού έχει αντικατασταθεί μερικώς η λιπαρή ύλη του προϊόντος με ξένη προς το λίπος του γάλακτος ύλη και επομένως παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη φύση, την ταυτότητα, τη σύνθεση και τον τρόπο παρασκευής του.
- Λευκό τυρί πρόβειο της «ΒΙΟΓΑΛ» Αθ.Πλεξίδας & Υιοί Ο.Ε., που συσκευάζεται και διακινείται σε λευκοσιδηρά δοχεία λευκού χρώματος βάρους περίπου 15 κιλών, με την επισήμανση «Λευκό τυρί πρόβειο», ημερομηνία παραγωγής 05.05.2006 και ημερομηνία ανάλωσης 05.05.2007. Το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό αφού έχει αντικατασταθεί μερικώς η λιπαρή ύλη του προϊόντος με ξένη προς το λίπος του γάλακτος ύλη και επομένως παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη φύση, την ταυτότητα, τη σύνθεση και τον τρόπο παρασκευής του.
- Φέτα ΠΟΠ της «ΒΙΟΓΑΛ» Αθ.Πλεξίδας & Υιοί Ο.Ε., που παρασκευάζεται για λογαριασμό της «ΠΕΝΤΕ Α.Ε.», σε αυτοτελή σφραγισμένη από πλαστικό φιλμ συσκευασία, με την επισήμανση «Φέτα Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Γαλαξίας το ελληνικό σούπερ μάρκετ», ημερομηνία παραγωγής 08.06.2006 και ημερομηνία λήξης 26.07.2007. Το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό - νοθευμένο γιατί είχε παρασκευαστεί από αγελαδινό γάλα και όχι από μείγμα πρόβειου/κατσικίσιου ως όφειλε και επομένως παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη φύση, την ταυτότητα, τη σύνθεση και τον τρόπο παρασκευής του.
- Τυρί τυρογάλακτος «Μυζήθρα» της «ΒΙΟΓΑΛ»Αθ.Πλεξίδας & Υιοί Ι Ο.Ε., που διακινείται σε αυτοτελή από πλαστικό φιλμ συσκευασία με ημερομηνία παραγωγής 25.04.2006 και ημερομηνία λήξης 25.04.2007. Το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό αφού έχει αντικατασταθεί μερικώς η λιπαρή ύλη του προϊόντος με ξένη προς το λίπος του γάλακτος ύλη και επομένως παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη φύση, την ταυτότητα, τη σύνθεση και τον τρόπο παρασκευής του.
Ο ΕΦΕΤ, αφού ενημέρωσε την παραγωγό εταιρία, ζήτησε άμεσα την ανάκληση των ανωτέρω προϊόντων. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=