ΤΟΠΙΚΑ

Το «χρονικό» της αδιαφορίας, που καίει το Πήλιο…

το-χρονικό-της-αδιαφορίας-που-καίει-851206

Ανυπολόγιστες εκτάσεις έχουν παραδοθεί στο μένος της πυρκαγιάς. Ο τοπικός μηχανισμός φάνηκε να «πιάστηκε στον ύπνο», δείχνοντας να μη λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης και να μη δίνει την πρέπουσα σημασία στα αλλεπάλληλα σήματα επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτική Προστασίας για καιρικές συνθήκες που εξέπεμπαν «SOS» για την πρόκληση πυρκαγιών.
Ο πύρινος «εφιάλτης» αποκάλυπτε σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις. Ζώνες πυροπροστασίας έμειναν… επί χάρτου, ιδιωτικά μηχανήματα που επρόκειτο να συμβάλουν στην επιχείρηση κατάσβεσης παρέμειναν σταθμευμένα λόγω βλαβών, οι κρουνοί ήταν δύσκολα προσβάσιμοι, καθώς οι δρόμοι προς αυτούς δεν είχαν καθαριστεί, και οι εθελοντικές ομάδες που υποχρεούνταν να συγκροτήσουν οι δήμοι κατά περιοχή ήταν άφαντες…
Η μάχη με τις «πύρινες γλώσσες» που συνέχιζαν έως το βράδυ να καταβροχθίζουν το Πήλιο δίνονταν, για δεύτερη ημέρα, υπό ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Όμως τα πρώτα στοιχεία για την αντιμετώπιση της τεράστιας και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς δείχνουν ότι οι φλεγόμενες περιοχές παραδίδονταν στην πύρινη λαίλαπα ανυπεράσπιστες από μέτρα που προβλέπονται στα τοπικά αντιπυρικά σχέδια. Έγκυρες πληροφορίες θέλουν η μεγάλη καταστροφή να κάνει εμφανείς από την πρώτη στιγμή σημαντικές ελλείψεις.
Και όλα αυτά, όταν επί τέσσερις μήνες οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να συντονιστούν και να βρεθούν σε ετοιμότητα…
Μάρτιος. Η Νομαρχία Μαγνησίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ξεκινούν τις κατά τόπους συσκέψεις σε όλο το νομό για την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Διαδοχικές επιτόπιες επισκέψεις γίνονται σε όλους τους δήμους από κλιμάκιο. Στις δημοτικές αρχές γίνεται υπενθύμιση και επισήμανση των αρμοδιοτήτων τους για την πρόληψη και τα μέτρα έγκαιρης καταστολής πυρκαγιών.
Πέμπτη 12 Απριλίου. Το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο συγκαλεί την πρώτη του συνεδρίαση για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Οι δήμαρχοι «λάμπουν δια της απουσίας τους» και δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για τον επιχειρησιακό συντονισμό, ώστε να καταγραφούν ελλείψεις και να συζητηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Το «καμπανάκι» κινδύνου για ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι έχει κρούσει η παρατεταμένη ανομβρία. Οι απόντες δήμαρχοι λαμβάνουν το μήνυμα ότι πρέπει σύντομα να επικαιροποιήσουν τα τοπικά αντιπυρικά σχέδια, σύμφωνα με τη σαφέστατη από τη νομοθεσία υποχρέωσή τους.
Λίγες ημέρες μετά. Όλοι οι ΟΤΑ καλούνται από τη ΝΑΜ με επιστολή να γνωρίσουν το βαθμό της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, καθώς και με ποιο τρόπο πρόκειται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις της εγκυκλίου της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
Παρασκευή 27 Απριλίου. Η Νομαρχία στέλνει στους δήμους τις εκθέσεις για τις ελλείψεις στις χωματερές, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η συνοδευτική επιστολή επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που με σαφήνεια καταγράφει η ισχύουσα νομοθεσία. Ζητείται και πάλι να φροντίσουν για κάθε μέτρο ενάντια στις πυρκαγιές. Έως την επόμενη συνεδρίαση του, το ΣΝΟ βρίσκεται σε αναμονή όσων θα γίνουν.
Τετάρτη 23 Μαΐου. Το ΣΝΟ καλεί για δεύτερη φορά τους δημάρχους σε συνεδρίαση για την ανασκόπηση της προετοιμασίας με βάση τους τομείς ευθύνης και τις υποδείξεις των τριμελών επιτροπών της Περιφέρειας.
Οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες αυτή τη φορά ανταποκρίνονται. Όμως, στη συνεδρίαση… κυριαρχεί ο προβληματισμός τους για τις διώξεις που έχει ασκήσει σε βάρος 13 δημάρχων και ενός κοινοτάρχη ο Εισαγγελέας Βόλου, μετά τις διαπιστώσεις για ελλιπή αντιπυρικά μέτρα στις χωματερές.
Στην ίδια συνεδρίαση… καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πλέον το επίπεδο ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο κρίνεται ικανοποιητικό. Διαπίστωση του ΣΝΟ ήταν ότι οι δήμοι και κοινότητες της Μαγνησίας έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας…
Πέμπτη 31 Μαΐου. Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας επανέρχεται με έγγραφό του προς τους ΟΤΑ. Οι δήμοι λαμβάνουν κατάλογο-υπενθύμιση των μέτρων που πρέπει να λάβουν ως «άμυνα» εναντίον των πυρκαγιών.
Κατά δια

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου