ΤΟΠΙΚΑ

Σε πλήρη λειτουργία ο αγωγός στο Αγκίστρι

σε-πλήρη-λειτουργία-ο-αγωγός-στο-αγκίσ-402572

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΥΑΜΒ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του ’20 και του πρώτου 8μήνου ’21 δείχνουν άριστη λειτουργία του βιολογικού, αναφέρει η δημοτική επιχείρηση

Ολοκληρώθηκαν οι βασικές εργασίες επιδιόρθωσης των βλαβών στον καταθλιπτικό αγωγό μεταφοράς του επεξεργασμένου λύματος στο Αγκίστρι. H ΔΕΥΑΜΒ ανακοίνωσε ότι ο αγωγός τέθηκε σε πλήρη λειτουργία από χθες Παρασκευή, δηλαδή πέντε ημέρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Η δημοτική επιχείρηση γνωστοποίησε ακόμη ότι συνεχίζονται στις θέσεις των βλαβών εργασίες, των οποίων η εκτέλεση δεν εμποδίζει τη λειτουργία του αγωγού, ενώ ανακοίνωσε αναλυτικά στοιχεία δειγματοληψιών για το 2020, ενημερώνοντας ότι ο βιολογικός καθαρισμός αποτελεί ασφαλή ασπίδα προστασίας του Παγασητικού, επιδρώντας θετικά στο σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων της πόλης.

Αναλυτικά ενημερώνει: «Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, δυναμικότητας 170.000 ισοδύναμων κατοίκων, δέχονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα λύματος με ακαθόριστη σύνθεση και επιτυγχάνουν την επεξεργασία τους, ώστε να καταλήγει στη θάλασσα καθαρό νερό, επιτυγχάνοντας την αποτελεσματική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας την ποικιλία των χρήσεων του Παγασητικού από τους πολίτες.

Με το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων από 170.000 σε 215.000 ισοδύναμους κατοίκους, πέρα από την αύξηση της δυναμικότητας του βιολογικού, επιτυγχάνεται μια περαιτέρω αυστηρή διαδικασία, καθώς τα επεξεργασμένα λύματα θα τηρούν όχι πλέον τα όρια εκβολής στη θάλασσα, αλλά τα πολύ αυστηρότερα όρια της επαναχρησιμοποίησης σε αρδευτική χρήση.

Σήμερα η εξέλιξη κατασκευής του έργου είναι στο 70% και ήδη έχει ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο του έργου, αυτό της εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι ο Δεκέμβριος του 2021, ενώ η αποδοτική λειτουργία προγραμματίζεται τον Ιούνιο του 2022».

Η ΔΕΥΑΜΒ παραθέτει ακόμη τα αποτελέσματα της επεξεργασίας για το 2020 και το πρώτο 8μηνο του 2021. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική άδεια των εγκαταστάσεων, η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεούται για 24 δειγματοληψίες ελέγχου της εξόδου κατ έτος ή σε 2 δειγματοληψίες ανά μήνα. Αντί αυτού του αριθμού των 24ων αναλύσεων, το διαπιστευμένο κατά ISO 17025, χημικό εργαστήριο του βιολογικού, πραγματοποιεί περισσότερες από 70 αναλύσεις κατ έτος, ακριβώς λόγω του σεβασμού στην αποστολή των ΕΕΛ για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα επίσης με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ανά μήνα ενημερώνει για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας τις αρμόδιες αρχές, στων οποίων τον συνεχή έλεγχο υπόκειται η λειτουργία και απόδοση του βιολογικού.

Αποτελέσματα επεξεργασίας 2020

Ο βιολογικός κατά το 2020, υποδέχτηκε για επεξεργασία λύματα που αντιστοιχούσαν σε 240.000 ισοδύναμους κατοίκους (maximum) μέχρι 127.000 ισοδύναμους κατοίκους (minimum). Παρά το γεγονός, ότι στον βιολογικό εισέρρευσαν λύματα με φορτία μεγαλύτερα του σχεδιασμού του μέχρι και κατά 40%, ο βιολογικός λειτουργώντας άριστα επεξεργάστηκε και αυτά τα αυξημένα φορτία. Επικαλούμενη τα στοιχεία δειγματοληψιών σημειώνει ότι, ο βιολογικός στο 2020, απάλλαξε το περιβάλλον και συγκεκριμένα τον Παγασητικό, από:

-3.128.500 κιλά οργανικού φορτίου (BOD).

-5.295.600 κιλά οργανικού φορτίου (COD).

-3.510.000 κιλά αιωρούμενων στερεών (TSS).

-407.500 κιλά αζώτου στα οποία συμπεριλαμβάνονται 340.000 κιλά τοξικών αμμωνιακών ενώσεων.

-75.000 κιλά φωσφόρου.

Αποτελέσματα επεξεργασίας 8μήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021

Ο βιολογικός στο πρώτο 8μηνο του 2021, υποδέχτηκε για επεξεργασία λύματα που αντιστοιχούσαν σε 250.000 ισοδύναμους κατοίκους (maximum) μέχρι 125.000 ισοδύναμους κατοίκους (minimum). Παρά το γεγονός, ότι στον βιολογικό εισέρρευσαν λύματα με φορτία μεγαλύτερα του σχεδιασμού του μέχρι και κατά 45%, ο βιολογικός λειτουργώντας άριστα επεξεργάστηκε και αυτά τα αυξημένα φορτία.

Επικαλούμενη τα στοιχεία, η ΔΕΥΑΜΒ σημειώνει ότι ο βιολογικός στο πρώτο 8μηνο του 2021, απάλλαξε το περιβάλλον και συγκεκριμένα τον Παγασητικό, από:

-1.944.000 κιλά οργανικού φορτίου (BOD).

-3.262.000 κιλά οργανικού φορτίου (COD).

-1.967.000 κιλά αιωρούμενων στερεών (TSS).

-253.000 κιλά αζώτου στα οποία συμπεριλαμβάνονται 200.000 κιλά τοξικών αμμωνιακών ενώσεων.

-41.000 κιλά φωσφόρου.

«Είναι προφανές και αυταπόδεικτο, ότι χωρίς την λειτουργία του βιολογικού, δηλαδή με την είσοδο στη θάλασσα εκατομμυρίων κιλών ρυπαντικών και τοξικών φορτίων, ο Παγασητικός και ιδιαίτερα το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, θα είχαν καταστραφεί ή απαγορευτεί οι ποικίλες δραστηριότητες των πολιτών (κολύμπι, αναψυχή, ψάρεμα), ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με το θαλάσσιο περιβάλλον, δεν θα είχαν καν λόγο ύπαρξης. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος – για την οποία αποτελεί την βασική συνιστώσα – όσο και με την ίδια την ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας και το προφίλ της πόλης», καταλήγει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου