ΤΟΠΙΚΑ

Μπουκώρος: « Η Ελλάς είναι ισχυρή αμυντικά και διπλωματικά»

μπουκώρος-η-ελλάς-είναι-ισχυρή-αμυντ-402953

Της προσπάθειας που επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου η χώρα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μετά και την επέλευση τεράστιων αλλαγών στο διεθνές γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό γίγνεσθαι, υπεραμύνθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος κατά τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Μαγνησίας συγκεκριμένα επεσήμανε ότι για την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας είναι μονόδρομος η σύναψη διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών αλλά και η ενδυνάμωση της θέσης της χώρας εντός των υπερεθνικών οργανισμών που συμμετέχει.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας εξήρε τις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης προς ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της χώρας μέσω της υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά από αδράνεια χρόνων, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας την οποία και έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός μετά μάλιστα και από τις τελευταίες προκλήσεις της γείτονος χώρας.

Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε τα εξής: «Αντιλαμβάνομαι, ότι υπάρχουν συνάδελφοι που πιθανώς να επιθυμούσαν η χώρα να ανήκει στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να επιθυμούσαν να ανήκει στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Όλα αυτά όμως έπαψαν προ πολλού καθώς πλέον ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα.

Άλλωστε, υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο μέλη συμμαχίας να στρέφονται εναντίον κρατών που ανήκουν στην ίδια συμμαχία. Για παράδειγμα, το 1955 ιδρύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, το 1956 είχαμε την επέμβαση των Σοβιετικών στην Ουγγαρία και το 1968 είχαμε την Άνοιξη της Πράγας.

Όποιος αρνείται ότι συμβαίνουν αυτά, μάλλον είναι μακράν της πραγματικότητας. Το θέμα είναι πόσο ισχυρή είναι η χώρα και πόσο ενδυναμώνει τη θέση της σε διεθνές περιβάλλον, αλλά ακόμα και εντός των υπερεθνικών οργανισμών που ανήκει. Κι επειδή αυτά τα θέματα είναι σοβαρά, δεν προσφέρονται για φθηνές εντυπώσεις. Ο προσανατολισμός της χώρας είναι γνωστός. Μεταβολές υπάρχουν τεράστιες στο διεθνές γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον. Είδαμε τις αλλαγές και την αγγλοσαξονική συμμαχία του τελευταίου καιρού που μετατοπίζει τον άξονα προς τον Ειρηνικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκλείπει η σημασία στην περιοχή μας, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη.

Τι κάνει η χώρα, όμως, με τις δύο κυρώσεις, της αντιπυραυλικής προστασίας και της συνεργασίας με το Κέντρο Αριστείας; Με αυτές τις κυρώσεις, η χώρα επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της εντός των υπερεθνικών οργανισμών που συμμετέχει. Στην Νέα Δημοκρατία δεν αρνηθήκαμε ποτέ αυτή τη συμμετοχή. Είμαστε ιστορικά και στρατηγικά προσηλωμένοι σ’ αυτή τη συμμετοχή. Τώρα, όσοι λένε «γιατί συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση» χωρίς να προτείνουν τίποτα, είναι προφανές ότι δεν έχουν να προτείνουν τίποτα.

Όταν συμμετέχεις, φυσικά εμπλέκεσαι. Η πρότασή τους είναι να μείνεις μόνος σου, λες και τα παγκόσμια συμφέροντα θα σε αφήσουν να παραμείνεις μόνος σου σε μία τέτοια περιοχή όπως είναι η Μεσόγειος, με το ενδιαφέρον που παρουσιάζει. Αυτά είναι αυταπάτες!

Τι κάνει η χώρα σήμερα; Μπορεί κανείς την εξωτερική και αμυντική πολιτική να την ονοματίσει «πολυδιάστατη» ή αν είναι αντιπολιτευόμενος «μονομερή». Εγώ θα έλεγα ότι είναι δραστήρια και ενεργητική. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη και χτίζει καινούργιες και ισχυρές συμμαχίες για πρώτη φορά. Και αυτή είναι και η έννοια του κράτους. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η εξωτερική ασφάλεια του κάθε οργανισμού –που είναι ο βασικός πυλώνας- που θέλει να λέγεται «σοβαρό κράτος»; Μπορεί να διασφαλιστεί διά της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και της διπλωματίας.

Τι κάνει η Ελλάδα σήμερα; Έχουμε τον άξονα «Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα». Έχουμε αναθέρμανση και ενίσχυση τα τελευταία χρόνια των σχέσεών μας με την Αίγυπτο. Κάνουμε νέες συμμαχίες με Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, έχουμε τη μεσογειακή συνεργασία διαμέσου της «Med9». Είναι ζητήματα τα οποία ενισχύουν την παρουσία της χώρας στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, διότι, ναι, τα συμφέροντα μας σήμερα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό το δείχνουν και οι οικονομικές εξελίξεις, πέρα από τις γεωπολιτικές και τις γεωστρατηγικές εξελίξεις. Εκεί είναι η αιχμή του δόρατος των εθνικών μας συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια και κανένας δεν ασπάζεται το δίκαιο του άλλου στη διεθνή σκακιέρα. Υπάρχουν εθνικά συμφέροντα και τα εθνικά συμφέροντα ταυτίζονται και προασπίζονται μόνο με την ενίσχυση της χώρας. Και αυτό κάνουμε σήμερα, ενισχύοντας τις θέσεις μας εντός του ΝΑΤΟ και με τον παραδοσιακό μας σύμμαχο, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τη Γαλλία ταυτοχρόνως, όπως και κάνοντας νέες συμμαχίες. Με την ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της χώρας, με τα εξοπλιστικά προγράμματα που μετά από δέκα, δώδεκα χρόνια αδράνειας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης άρχισαν από τη σημερινή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου να υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς, εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να ενισχύσουν τη θέση της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές συζητήσεις.

Ενισχύεσαι διπλωματικά; Ενισχύεσαι με νέες συμμαχίες; Ενισχύεσαι εξοπλιστικά; Σε λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους όλοι. Αυτή είναι μια μεγάλη και απλή αλήθεια που έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά. Και ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός υποστηρίζει αυτή την ενίσχυση της χώρας και τη ζητάει.

Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός λαός ζητάει την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας μας, γιατί αντιλαμβάνεται το μέγεθος της σημασίας αυτών των πυλώνων της πολιτικής. Το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός και αντιλαμβάνεται επίσης ότι έχει πληρώσει πολύ σκληρά και πολύ αυστηρά τις εποχές που σε αυτούς τους τομείς ήταν αδύναμος.

Και σε κάθε περίπτωση, ακόμα πριν υλοποιήσουμε τις συμμαχίες και πριν ξεκινήσουμε την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων γενικότερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η χώρα με την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε πρωτοφανείς προκλήσεις. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε και αυτό.

Η πρώτη ήταν η υβριδική επίθεση στον Έβρο, όπου αντεπεξήλθαμε και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας είδαν ότι πράγματι προασπίζουμε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, πολλοί από τους ευρωπαίους συμμάχους έδειξαν το ενδιαφέρον τους και τη συμμετοχή τους σε εκείνη την υβριδική επίθεση στον Έβρο. Η χώρα μάλιστα αντεπεξήλθε και δεν επαναπαύθηκε, παίρνοντας και άλλα μέτρα ενίσχυσης των συνόρων, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2020 την επιθετική, άκρως προκλητική επιχείρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αντεπεξήλθαν οι ένοπλες δυνάμεις, τα στελέχη μας, γυναίκες και άνδρες και των τριών όπλων, με αιχμή του δόρατος το Πολεμικό μας Ναυτικό, σε εκείνη την ευρείας κλίμακας πρόκληση από τους γείτονες. Βεβαίως το γεγονός ότι είμαστε μέλη της ίδιας αμυντικής συμμαχίας δεν σταματάει την προκλητικότητα, ιδιαίτερα του συγκεκριμένου γείτονος.

Να είναι βέβαιος όμως ο ελληνικός λαός ότι η παρούσα κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν να ενισχύσει τη χώρα και διπλωματικά και αμυντικά και, αυτό γίνεται ευκολότερα εφικτό με τη βελτίωση της γενικότερης εικόνας της χώρας διεθνώς. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.

Η εικόνα της χώρας βελτιώνεται διπλωματικά, οικονομικά, από πλευράς αξιοπιστίας, από πλευράς προόδου και μεταρρυθμίσεων και όλα αυτά είναι αλληλένδετα διευκολύνοντας το έργο της διπλωματικής και αμυντικής ενίσχυσης της χώρας.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό ψηφίζονται και οι δύο σημερινές κυρώσεις για να αισθανόμαστε πιο δυνατοί και πιο σίγουροι. Αυτά τα βήματα λοιπόν έχουν έναν και μοναδικό στόχο: την ενίσχυση της χώρας είτε ως μέλος υπερεθνικών οργανισμών είτε ως μια χώρα που δεν βρίσκεται και στην καλύτερη, την πιο ήσυχη γειτονιά του κόσμου. Κι αυτό το έχει πει η ιστορία.» κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου