ΤΟΠΙΚΑ

«Θα ζήσουμε με τον κορονοϊό»

θα-ζήσουμε-με-τον-κορονοϊό-403374

Υπέρ των ανοιχτών σχολείων και Πανεπιστημίων και της διά ζώσης εκπαίδευσης τάσσεται ο διακεκριμένος καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκτιμά ότι εισερχόμαστε σταδιακά σε φάση ενδημική, ενώ υπογραμμίζει ότι «θα ζήσουμε με τον κορονοϊό».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με την άποψη, που διατυπώνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, «εισερχόμαστε σε φάση ενδημική, σε φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Δεν θα εξαφανιστεί, θα ζούμε με αυτόν, θα έχουμε λίγα κρούσματα, κάποιοι θα βαραίνουν λίγο περισσότερο, θα εμβολιαζόμαστε, άρα είμαστε στη φάση που μπαίνουμε κανονικά στη ζωή με τον κορονοϊό».

Παράλληλα, δηλώνει «ανήσυχος για τους ενήλικες που είναι ανεμβολίαστοι και εκτίθενται σε κίνδυνο», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει λόγος να ξανακλείσουμε, με αυτά τα ποσοστά εμβολιασμού και τα προηγούμενα κύματα που άφησαν ανοσία».

Με σαφή τη θέση ότι διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, τονίζει ότι «δεν έχει πολύ μεγάλη ένταση, είναι ήπιο και αφορά σε ανεμβολίαστους. Θα πάμε και σε ένα πέμπτο κύμα, μικρότερο. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Θα έχουν προχωρήσει, στο μεταξύ, οι εμβολιασμοί και επομένως οι ευάλωτοι θα είναι ακόμη λιγότεροι».

Αναλύοντας τον ρυθμό εξέλιξης της πανδημίας, ο ίδιος εκτιμά ότι «θα υπάρξει, ενδεχομένως, πέμπτο κύμα τον χειμώνα και βλέπω αποσυμφόρηση προς το τέλος της άνοιξης».

«Ναι στα ανοιχτά σχολεία»

Με βάση τα προαναφερθέντα, ο κ. Γουργουλιάνης εκτιμά ότι καλώς επέστρεψαν οι μαθητές στα σχολεία και με ανάλογη διάθεση αναφέρεται στην επιστροφή των φοιτητών στα έδρανα.

«Δεν είναι δυνατόν ένας φοιτητής να παρακολουθεί μαθήματα εξ αποστάσεως. Πρέπει να εκπαιδευτεί. Αρα, είναι σωστό μέτρο η διά ζώσης διδασκαλία, παρ’ ότι έχει αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα, χρειάζεται επαρκής χρόνος ανάμεσα στα μαθήματα για να αερίζονται οι αίθουσες, χρειάζονται μηχανήματα με φίλτρα για να καθαρίζουν τον αέρα, αλλά η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται διά ζώσης» όπως παρατηρεί.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος «μπορούν να πραγματοποιούνται με ανοιχτά παράθυρα τα μαθήματα, έστω κι αν χρειάζεται να είμαστε περισσότερο ντυμένοι. Αλλά ως γενική αρχή, πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου τη διά ζώσης εκπαίδευση».

Υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

Μεγάλο το ποσοστό των φοιτητών που έχουν εμβολιαστεί, άνω του 70%, με το αντίστοιχο των εμβολιασμένων καθηγητών να υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 90% και τον καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να τονίζει ότι «οι περισσότεροι είναι προστατευμένοι. Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, το ποσοστό των εμβολιασμών στους νεοεισαχθέντες φοιτητές».

Στο σημείο αυτό ο κ. Γουργουλιάνης υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενταθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών, με προτεραιότητα τους διδάσκοντες και τους διοικητικούς υπαλλήλους, που έρχονται σε επαφή με τους φοιτητές. «Οι φοιτητές εμβολιάστηκαν, γιατί θέλουν να γυρίσουν στην πραγματική ζωή. Είναι μεγάλο το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών, κατά τη γνώμη μου» τονίζει.

Με αυστηρή τη σύσταση της Πρυτανείας για ακόμη υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, για τη θωράκιση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στην πανδημία, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τονίζει ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας στη χώρα είναι κάτω του 2% και παράλληλα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του γενικού πληθυσμού».

Διά ζώσης εκπαιδευτική διδασκαλία

Εκτακτη σύνοδος πρυτάνεων για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Τετάρτη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά, αναφέρεται πως: «Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 που αρχίζει στις αρχές Οκτωβρίου.

Η σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την Πολιτεία. Αλλωστε η σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο.

Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της διά ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της διά ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας».

Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενόψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου