ΤΟΠΙΚΑ

  Υψηλά ποσοστά άγχους και διαταραχών

υψηλά-ποσοστά-άγχους-και-διαταραχών-403628

Αποκαλυπτικά τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κινητή Μονάδα Μαγνησίας για την Ψυχική Υγεία, δομή του φορέα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΔΙΟΔΟΣ Α.μ.Κ.Ε.», σύμφωνα με τα οποία το 32,9% των ωφελούμενων στη Μαγνησία εμφανίζει συναισθηματικές διαταραχές και άγχος σε ποσοστό 26,23%.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία αφορούν το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, κατά το οποίο συνολικά 169 ενήλικες έλαβαν τις υπηρεσίες της Μονάδας, με το ποσοστό των γυναικών να ανέρχεται σε 66,3% έναντι 33,7% των ανδρών.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου λειτουργίας, που εξελίσσεται στη διάρκεια της πανδημίας, η διεπιστημονική ομάδα της Κινητής Μονάδας Μαγνησίας για την Ψυχική Υγεία παρουσιάζει τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης της.

«Παρά τις πρωτόγνωρες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, από την αρχή της λειτουργίας του έως και σήμερα, το πρόγραμμα στέφθηκε με επιτυχία» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στατιστικά δεδομένα, συναισθηματικές διαταραχές παρουσίασε το 32,9% των ωφελούμενων, αγχώδεις διαταραχές το 26,2%, ψυχώσεις σε ποσοστό 11,8%, διαταραχές προσωπικότητας 9,5%, εξαρτήσεις 2,4%, νοητική υστέρηση 1,8%, αναπτυξιακές διαταραχές 1,2%, διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την στέγαση και τις οικονομικές συνθήκες 0,6%.

Αλλα προβλήματα που σχετίζονται με τις ομάδες πρωτογενούς στήριξης, περιλαμβανομένων και των οικογενειακών καταστάσεων 0,6%.

Ατομα που απευθύνονται στις υπηρεσίες υγείας για άλλες ιατρικές συμβουλές, που δεν ταξινομούνται αλλού 11,8%.

Σύμφωνα με την διεπιστημονική ομάδα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την μείωση των ακούσιων νοσηλειών, μετά τις παρεμβάσεις της Κινητής Μονάδας Μαγνησίας για την Ψυχική Υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι η η Κινητή Μονάδα Μαγνησίας για την Ψυχική Υγεία, που είναι δομή του φορέα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΔΙΟΔΟΣ Α.μ.Κ.Ε.», εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020, με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το έργο της επικεντρώνεται στην περιφέρεια, εκεί όπου η πρόσβαση σε ειδικούς ψυχικής υγείας είναι δύσκολη, έως αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνική λειτουργός και νοσηλεύτρια, επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟ.Μ.Υ του νομού Μαγνησίας, μία φορά τον μήνα και των νησιών των Β. Σποράδων, κάθε δύο μήνες. Επίσης πραγματοποιούνται κατ’ οίκον επισκέψεις κατά περίπτωση. Απευθύνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, στους οικείους τους, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα ψυχικής υγείας.

Στόχος του προγράμματος ήταν και παραμένει, όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να λάβουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που δικαιούνται, ανεξαρτήτως γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τον υγιή πληθυσμό του κάθε τόπου για τα ευαίσθητα θέματα της ψυχικής υγείας, γίνεται προσπάθεια να σπάσει η μοναξιά, η απόγνωση και το στίγμα της ψυχικής ασθένειας. Για αυτό και η επέκταση του προγράμματος έως και τον Οκτώβριο του 2023, είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την διεπιστημονική ομάδα για την συνέχιση του κοινωφελούς έργου της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου