ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε η δίκη των αρχαιοκαπήλων – ΕΙΧΑΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ξεκίνησε-η-δίκη-των-αρχαιοκαπήλων-ει-404731

Ο ηγούμενος μοναστηριού, ο ξενοδόχος από τα Τρίκαλα και παλαιοπώλης στο εδώλιο για εγκληματική οργάνωση

Ξεκίνησε η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων και άλλων κειμηλίων από ναούς, μοναστήρια και ξωκλήσια του Πηλίου, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.
Η δικογραφία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη δράση της εγκληματική οργάνωσης. Σύμφωνα με το βούλευμα 83/2019 του Συμβουλίου Εφετών, στο εδώλιο κάθονται ένας αρχιμανδρίτης, ο οποίος είναι σήμερα ηγούμενος Μονής, ένας ιερέας, ένας ξενοδόχος από τα Τρίκαλα, ένας βιβλιοδέτης με παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και δύο ακόμα.

Ο αρχιμανδρίτης κατηγορείται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν μια εικόνα βρέθηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και έφτασε σε γκαλερί του εξωτερικού, όπου εντοπίστηκαν να πωλούνται εικόνες από εκκλησίες του Ζαγορίου και του Πηλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση, όπως κατέγραφε εκείνη την εποχή ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με τις ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας εικόνες, οι οποίες είχαν «εξαφανιστεί» από ξωκλήσι της Τσαγκαράδας, είχαν προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Ηταν πριν εννέα χρόνια, όταν εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου μαζί με δεκάδες άλλες κλεμμένες εικόνες από μοναστήρια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές βρέθηκαν τότε στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος ιερόσυλων που δρούσε κατά παραγγελία στην ορεινή Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην Ήπειρο, όταν από την περιφέρεια Ηπείρου εντοπίστηκαν μέσω διαδικτύου εικόνες που είχαν κλαπεί, σε χρονικό διάτημα πέντε ετών, από μοναστήρια και ναούς στα Ζαγοροχώρια.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας τέθηκαν σε συναγερμό, έπειτα από τηλεφώνημα ιδιώτη που εντόπισε την κλεμμένη εικόνα της Υπαπαντής από το τέμπλο του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βισικού στην Καλωτά, να πωλείται στην ιστοσελίδα γνωστής γκαλερί του Νότινγκ Χιλ.

Η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ. που ενημερώθηκε ταχύτατα, όπως και το υπουργείο Πολιτισμού, έστειλαν σήματα στην Ιντερπόλ και στη Σκότλαντ Γιαρντ. Η γκαλερί, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, κατέβασε από την ιστοσελίδα της περισσότερες από 30 αναρτημένες βυζαντινές εικόνες.

Η έρευνα που ακολούθησε από τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν αργότερα και άλλες κλεμμένες εικόνες από την Τσαγκαράδα Πηλίου και τη Σαμαρίνα Γρεβενών. Είναι ενδεικτικό ότι η διάρρηξη σε μοναστήρι της Σαμαρίνας έγινε στις 7/12/2009, ενώ το μοναστήρι της Τσαγκαράδας έγινε στόχος διαρρηκτών στις 8/12/2009.

Από το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στην Τσαγκαράδα είχαν κλαπεί 70 εικόνες και ένα ευαγγέλιο ανυπολόγιστης αξίας. Χαρακτηριστικό της υπόθεσης ήταν ότι η πόρτα από το ξωκλήσι δεν βρέθηκε παραβιασμένη.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο ξωκλήσι είχαν μεταφερθεί εικόνες και από άλλα παρεκκλήσια, προκειμένου να προστατευτούν.

Το εκκλησάκι είχε επισκεφθεί κλιμάκιο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καταγράφοντας ποιες εικόνες είχαν κλαπεί.

Για την κλοπή η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος είχε αναγγείλει τον ορισμό εκκλησιαστικού ανακριτή, ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες του ιερέα και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου