ΤΟΠΙΚΑ

Αποφάσισαν ποινική διαμεσολάβηση  

αποφάσισαν-ποινική-διαμεσολάβηση-406505

Αποδέχτηκε τις πράξεις του μέσω του δικηγόρου του ο 29χρονος Βολιώτης, που την περασμένη Τρίτη το πρωί επιτέθηκε με χέρια και πόδια στη σύζυγό του και την τραυμάτισε, επειδή του ανακοίνωσε ότι βρήκε εργασία.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κρατούταν μετά την τριήμερη προθεσμία που ζήτησε για να προετοιμάσει την απολογία του, οδηγήθηκε χθες συνοδεία αστυνομικών στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για να δικαστεί.

Με την έναρξη συζήτησης της υπόθεσης δεσμεύτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν θα σημειωθεί άλλο παρόμοιο περιστατικό και θα παρακολουθήσει ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας για να διαχειριστεί το πρόβλημά του.

Ο δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα ποινικής διαμεσολάβησης, το οποίο έγινε αποδεκτό από την πολιτική αγωγή, με την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις του είναι ειλικρινείς.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο. Η δίκη αναβλήθηκε για 15 μέρες, όπως προβλέπει το άρθρο 423 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου 29χρονος να αρχίσει το πρόγραμμα. Αν στη συνέχεια αποδεχτεί ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του, η υπόθεση θα αποσυρθεί από το πινάκιο, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Αν όχι, το δικαστήριο θα τον δικάσει κανονικά. Ανακοινώνοντας την απόφαση αναβολής, η πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε στον κατηγορούμενο ότι έχει δεσμευτεί.

Η ποινική διαμεσολάβηση μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια ανάλογα με την πορεία της κάθε υπόθεσης. Αν το ζευγάρι απασχολήσει εκ νέου αστυνομικές και δικαστικές αρχές με παρόμοιες πράξεις, ενώ τρέχει η εν λόγω διαδικασία, τότε ο δράστης θα δικαστεί τόσο για το παλιό αδίκημα όσο και για τις νέες πράξεις.

Να επισημανθεί ότι η συμφωνία για την έναρξη ποινικής διαμεσολάβησης ισχύει ως συμβιβασμός ως προς τις χρηματικές αξιώσεις. Το θύμα έχει δικαίωμα να ζητήσει ανατροπή της υπόθεσης, εάν κατά τη διάρκεια της ποινικής διαμεσολάβησης υπάρξουν νέες πράξεις ενδοοικογενειακής βίας και να ζητήσει χρηματική αποζημίωση.

Η ποινική διαμεσολάβηση εφαρμόζεται μόνο σε πράξεις που είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και όχι κακουργηματικού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δράστης να υποσχεθεί ότι δεν θα επαναλάβει την πράξη, ότι θα δεχθεί να παρακολουθήσει ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα και θα αποκαταστήσει την πράξη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου