ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για τα έργα

προβληματισμός-για-τα-έργα-406530

Ανησυχία και προβληματισμό για την πορεία των εν εξελίξει έργων μετά τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επισκέφτηκε χθες την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και υπέγραψε τις συμβάσεις 12 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι τα συμβασιοποιημένα έργα όπως η κατασκευή γεφυρών και τα έργα για το νερό μπορεί να σταματήσουν, αφού όπως είπε ο σίδηρος έχει φτάσει στα 900 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις πρώτων υλών στην αγορά.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι λόγω των ανατιμήσεων οι εργολάβοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση και υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τα έργα.

Στα έργα που αρχίζουν σήμερα, επισήμανε, οι εκπτώσεις είναι μικρές, της τάξεως του 25%-27% και φαίνεται ότι η αγορά έχει προσαρμοστεί μόνη της στα νέα δεδομένα. Τα συμβασιοποιημένα έργα είναι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σταματημένη εργολαβία στη Μαγνησία, όμως είπε, είναι άγνωστο τι θα γίνει με έργα όπως της Μακρυράχης για την υπογειοποίηση των αγωγών ύδρευσης, αν δεν αναπροσαρμοστούν οι τιμές των πρώτων υλών από το υπουργείο».

Τα νέα έργα

Οι συμβάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης μεταξύ άλλων αφορούν στα εξής έργα:

-Κατασκευή πεζοδρομίων στις Κουκουναριές Σκιάθου, μήκους συνολικά 6 χλμ, προϋπολογισμού 300.000 €.

-Αντιπλημμυρική θωράκιση με καθαρισμό περίπου 40 υδατορεμάτων και χειμάρρων της Π.Ε Μαγνησίας, αποκατάσταση και ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 1,2 εκ. €.

-Επιδιόρθωση βλαβών λόγω καιρικών συνθηκών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στην περιοχή του Δήμου Ν. Πηλίου, που προκλήθηκαν από τις ακραίες βροχοπτώσεις του Απριλίου 2020, προϋπολογισμού 2 εκ. €.

-Τακτική συντήρηση στο οδικό δίκτυο Π.Ε. Μαγνησίας για την αντιμετώπιση φθορών σε υφιστάμενα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, προϋπολογισμού 500.000 €.

-Επιδιόρθωση των φθορών που προκάλεσε ο «Ιανός» στον δρόμο της 111 Πτέρυγα Μάχης.

-Αντιπλημμυρικά έργα στο Χολόρεμα.

-Ασφαλτόστρωση της οδού πρόσβασης της Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας στην Πορταριά, προϋπολογισμού 55.000€.

-Αντικατάσταση του χλοοτάπητα στα γήπεδα Ευξεινούπολης και Σούρπης, του δικτύου άρδευσης του γηπέδου Πλατάνου Αλμυρού, προϋπολογισμού 335.000 € και προμήθεια τεχνητού χλοοτάπητα για το γήπεδο Άνω Γατζέας.

Παρεμβάσεις ουσίας που ρίχνουν χρήμα στην αγορά

Ο Κ. Αγοραστός τόνισε ότι πρόκειται για έργα που ρίχνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία, αφού, όπως ανέφερε, σε αυτά δουλεύουν πάνω από 200 άνθρωποι, είτε συντηρητές είτε εργάτες. «Δημιουργούμε τους κρίκους μιας αέναης αλυσίδας δημιουργίας θέσεων εργασίας και χρημάτων που πέφτουν στην πραγματική οικονομία, με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούμε, ξεπερνώντας τις δυσκολίες», ανέφερε.

Τέλος στις παρατάσεις το μήνυμα του περιφερειάρχη

Τέλος έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι από εδώ και στο εξής δεν θα δίνονται παρατάσεις στα έργα. «Οι περισσότερες θεσσαλικές τεχνικές εταιρείες έχουν πολλά έργα. Για να ανταποκριθούν σε αυτά, πρέπει να αυξήσουν το επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό τους προσωπικό. Εμείς δεν θα δίνουμε παρατάσεις» διευκρίνισε.

Ο ίδιος ανέφερε: «Δε μπορεί να έχουν περισσότερα έργα και να τα κάνουν όλα με το ίδιο προσωπικό. Εμείς κάνουμε αυτή την προσπάθεια για δύο λόγους, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ρίξουμε χρήμα στην πραγματική οικονομία».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου