ΤΟΠΙΚΑ

Μηνύματα – απάτη με πρόσχημα τον κορονοϊό  

μηνύματα-απάτη-με-πρόσχημα-τον-κορον-406863

Δεν έχουν όρια η φαντασία και ευρηματικότητα επιτήδειων, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αλιεύσουν προσωπικά δεδομένων χρηστών του διαδικτύου. Αυτή τη φορά σκέφτηκαν ότι ο φόβος για τον κορονοϊό μπορεί να οδηγήσει εύκολα στην παγίδα τους ταλαιπωρημένους από την πανδημία πολίτες. Ετσι αποστέλλουν μηνύματα που φαίνονται να στάλθηκαν από Δημόσιο Οργανισμό, με τα οποία καλούν χρήστες του διαδικτύου να δουν τη λίστα με τις δήθεν μολύνσεις για να ελέγξουν, αν περιλαμβάνονται στα θετικά κρούσματα του ιού! Κάποια μηνύματα με παρόμοιο περιεχόμενο φαίνονται να είναι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, Αλέκος Κουτσελίνης, τονίζει ότι πρόκειται για μία καλοστημένη απάτη. Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας ενημερώθηκε εδώ και μερικές μέρες από καταναλωτές που διαμαρτυρήθηκαν.

Συμβουλεύει τους πολίτες να μην οδηγούνται στα link που προτρέπουν μέσω των μηνυμάτων τους οι επιτήδειοι για κανέναν λόγο. Απώτερος στόχος τους είναι προφανώς η αλίευση προσωπικών δεδομένων και η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μελλοντικό θύμα δέχεται ένα email, που μοιάζει να το αποστέλλει ο οργανισμός (δημόσιος κυρίως) στον οποίο εργάζεται, καθώς διαθέτει και τα σχετικά λογότυπα και υπογραφές. Τον καλεί δε να πατήσει ένα σύνδεσμο για να οδηγηθεί σε μία λίστα, όπου καταγράφονται οι μολύνσεις από κορονοϊό στον οργανισμό που εργάζεται.

Αναλυτικά σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσελίνης ανέφερε: «Κάποιοι προβληματίζονται, κάποιοι διόλου και πατούν το σύνδεσμο και μετά τους ζητούνται στοιχεία προσωπικά εγγραφής να δουν αν αυτοί έχουν μολυνθεί και τι ακριβώς μέτρα πρέπει να τηρήσουν στο πλαίσιο του οργανισμού που εργάζονται», εξήγησε ο κ. Κουτσελίνης.

Η μέθοδος phishing είναι η ίδια, αυτό που αλλάζει είναι το τι «εφευρίσκουν» για να πείσουν κάποιον στην ψυχική κατάσταση των ημερών να «πατήσει» το link και να προχωρήσει εγκαθιστώντας έτσι στο υπολογιστή του ένα κακόβουλο λογισμικό.

«Εξελίσσονται συνεχώς. Την προηγούμενη φορά είχαμε πει να προσέχουν τον αποστολέα του email, καθώς οι διευθύνσεις ήταν και κάπως περίεργες με σημαιούλες από ξένο κράτος κλπ. Τώρα όμως φαίνονται σαν να είναι από οργανισμό που εργάζεται κάποιος. Έχουν συνεργάτες στην Ελλάδα και τα κείμενα είναι σε καλά ελληνικά, πλήρως εντοπισμένα σε οργανισμό ή περιοχή και ο αποστολέας φαίνεται αξιόπιστος. Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα», κατέληξε ο κ. Κουτσελίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, παρόμοια μηνύματα φαίνεται να έχουν αποστολέα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς επιτήδειοι χάκαραν την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Η κινητοποιήσει του Πανεπιστημίου ήταν άμεση. Η μηχανοργάνωση ενημέρωσε ότι πρόκειται για μηνύματα – απάτη, τα οποία στοχεύουν στην υποκλοπή κωδικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου