ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑΣ Θεσσαλίας: «Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενναία κρατική χρηματοδότηση στο Δασαρχείο Βόλου»

λασ-θεσσαλίας-προσλήψεις-μόνιμου-πρ-410168

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας αποτελούμενη από τους από τους περιφερειακούς συμβούλους Τάσο Τσιαπλέ, επικεφαλής, Ζήση Γκαραλιάκο και Αποστόλη Νάνο, επισκέφθηκε το δασαρχείο Βόλου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΛΑΣ, «στο Δασαρχείο Βόλου, που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένου του ορεινού και δασωμένου όγκου του Πηλίου, υπηρετούν μόλις 5 δασολόγοι (οι 3 ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση), 3 δασοπόνοι και 15 δασοφύλακες. Και σ’ αυτό το δασαρχείο το προσωπικό είναι «γηρασμένο», αφού δεν γίνονται προσλήψεις.

Και σ’ αυτό το δασαρχείο δεν υπάρχουν πυροφύλακες. Ούτε δασεργάτες, μετά το σταμάτημα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, πριν δυο χρόνια. Το δασαρχείο Βόλου, έχει μόλις 3 οχήματα παλιάς κατασκευής, για να καλύψουν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων σε ένα πολύ μεγάλο δασικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του νομού.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότησή του, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και σ’ αυτό, αφού τα χρήματα που δίνονται από την κυβέρνηση είναι ψίχουλα μπροστά στις πάγιες ανάγκες, πολύ περισσότερο απέναντι στις ανάγκες για την εκτέλεση εργασιών προστασίας του δάσους. Για το 2021, στο δασαρχείο Βόλου, δόθηκαν μόλις 10.000 ευρώ για ένα έργο που εκτελεί, από 50.000 που ζήτησε!

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισαν ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες τόσο της σημερινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, για την απουσία μιας ουσιαστικής πολιτικής δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, όπως αποδείχτηκε και από τις φετεινές μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια, στην Αττική, την Πελοπόννησο και αλλού, που οδήγησαν στην καταστροφή πάνω από 1 εκ. στρεμμάτων δάσους, πολλών σπιτιών, επιχειρήσεων, αγροτικών καλλιεργειών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ευθύνες καταλόγισαν επίσης στην Περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και στις δημοτικές αρχές, γιατί δεν έχουν σε προτεραιότητα το ζήτημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, δεν διεκδικούν επαρκή χρηματοδότηση, στελέχωση και εξοπλισμό της Δασικής Υπηρεσίας, της ίδιας της Περιφέρειας και του Δήμου, αλλά στηρίζουν την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που έχει τραγικά αποτελέσματα για το λαό και το περιβάλλον.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με την Λαική Συσπείρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σταθερά αναδεικνύουν και διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων αυτών, με ερωτήσεις στη Βουλή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς αποτελούν βασική προτεραιότητα».

Ενώ παράλληλα διεκδικούν τα παρακάτω:

– Να καταργηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος 4685/20 της Ν.Δ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura.

– Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα. Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθούν καταστροφές το χειμώνα στις περιοχές που κάηκαν.

– Να σταματήσει η εγκατάσταση ιδιωτικών ανεμογεννητριών στα θεσσαλικά βουνά και γενικότερα, που μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα το ρεύμα, το στερούν από χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και καταστρέφουν παρθένα δάση και γενικότερα το περιβάλλον, για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ.

– Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, δασικές εκτάσεις.

– Να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι πληγέντες από πυρκαγιές.

– Άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας- δασοπυρόσβεσης, τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, όσο και για την ανάπτυξη έργου προστασίας και συντήρησης του δάσους.

– Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με ευθύνη τη Δασικής Υπηρεσίας και την επικουρική στήριξη Περιφέρειας και Δήμων. Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με τη συγκρότηση και στη Θεσσαλία συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

– Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, εργατικό προσωπικό) για την κάλυψη όλων των αναγκών στη Δασική Υπηρεσία και στα πλαίσια αυτά των δασαρχείων Λάρισας, Βόλου και όλης της Θεσσαλίας.

– Να εφοδιασθούν όλα τα δασαρχεία με τα αναγκαία, καινούργια, και κατάλληλα οχήματα, καθώς και με τα αναγκαία μέσα για την ασφαλή και σωστή πραγματοποίηση του έργου τους.

Εκσυγχρονισμός και συμπλήρωση των τεχνικών έργων και υποδομών για την προστασία του δάσους (συντήρηση και κατασκευή δασικών δρόμων, κρουνών και δεξαμενών).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου