ΤΟΠΙΚΑ

Συνέδριο «Οικοδομώντας τον Οίκο της Σοφίας» με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

συνέδριο-οικοδομώντας-τον-οίκο-της-σ-410328

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Οικοδομώντας τον Οίκο της Σοφίας: Σέργιος Μπουλγάκωφ-150 χρόνια από τη γέννησή του» το οποίο έλαβε χώρα από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου στο Φριβούργο της Ελβετίας και διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο «Σέργιος Μπουλγκάκωφ» του Πανεπιστημίου του Φριβούργου (Ελβετία) σε συνεργασία με το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Fordham (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Rowan Williams, Διευθυντή του Κολλεγίου της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ (2013–2020) και πρώην Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας (2002–2012).

Ο π. Σέργιος Μπουλγκάκωφ (16/28 Ιουλίου 1871 – 13 Ιουλίου 1944) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους του 20ού αιώνα. Το διεθνές συνέδριο, με την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του, επιδίωξε τη σφαιρική όσο και κριτική μελέτη και εμπέδωση του έργου του σε Ανατολή και Δύση. Το συνέδριο επιχείρησε να διερευνήσει τη συμβολή του Μπουλγκάκωφ στην αντιμετώπιση των ποικίλων προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου και να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης, γύρω από επείγοντα ζητήματα που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ομιλητές κλήθηκαν να συσχετίσουν τη σκέψη του π. Μπουλγκάκωφ με τα τρέχοντα θεολογικά και φιλοσοφικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

Το συνέδριο περιλάμβανε 12 βασικούς ομιλητές και επιμέρους θεματικές στρογγυλές τράπεζες. Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν οι Antoine Arjakovsky (Συν-διευθυντής του Τομέα Έρευνας «Πολιτική και Θρησκείες» του Κολλεγίου των Βερνανδίνων, Παρίσι), David Bentley Hart (Επιστημονικός συνεργάτης, Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, Πανεπιστήμιο Notre Dame, ΗΠΑ), Catherine Evtuhov (Καθηγήτρια Ιστορίας στον Τομέα Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Coloumbia, Νέα Υόρκη), Brandon Gallaher (Καθηγητής Συστηματικής και Συγκριτικής Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Exeter, Μεγάλη Βρετανία), Paul Gavrilyuk (Καθηγητής στην έδρα Θεολογίας και Φιλοσοφίας, Tμήμα Θεολογίας του Saint Thomas University, Saint Paul, Μινεσότα, ΗΠΑ), John Milbank (Πρόεδρος του Κέντρου Θεολογίας και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Nottingham, Μεγάλη Βρετανία), Nathaniel Wood (Αναπληρωτής Διευθυντής, Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Fordham, Νέα Υόρκη) κ.ά., ενώ την εναρκτήρια κεντρική ομιλία έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Καντουαρίας Rowan Williams με θέμα: «Η Χριστολογία του Μπουλγκάκωφ».

Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν εκ μέρους των διοργανωτών οι Mariano Delgado (Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Φριβούργου), Regula Zwahlen (Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου «Σέργιος Μπουλγκάκωφ», Πανεπιστήμιο Φριβούργου), Nathaniel Wood (εκ μέρους του Κέντρου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Fordham) και Παντελής Καλαϊτζίδης, (Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών), ενώ η Barbara Hallensleben (Καθηγήτρια Δογματικής Θεολογίας και Οικουμενικής Κίνησης, Πανεπιστήμιο Φριβούργου, Ελβετία) έκανε μια σύντομη εισαγωγή στη γενικότερη προβληματική του συνεδρίου.

Την Ακαδημία του Βόλου εκπροσώπησαν με ομιλίες ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, Διδάσκων στο ΕΑΠ (ένας από τους κεντρικούς ομιλητές – «Από την κοινωνική Τριάδα στη γλωσσική Τριάδα: η συμβολή του Σέργιου Μπουλγκάκωφ στην αναλυτική θεολογία»), και και ο Δρ. Νίκος Κουρεμένος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας ο οποίος συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα με θεματική: «Εκκλησία» και θέμα ομιλίας: «Για όλα φταίνε οι Έλληνες τελικά; Αναθεωρώντας τη βυζαντινή κληρονομιά στο έργο του Μπουλγκάκωφ “Επί των τειχών της Χερσώνος”».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου