ΤΟΠΙΚΑ

Απειλή για την άνοια η πανδημία

απειλή-για-την-άνοια-η-πανδημία-411361

Ανησυχητικά τα δεδομένα, που καταγράφονται στο πεδίο της άνοιας, με το πρόβλημα να εντοπίζεται και σε νεότερες ηλικίες, κάτω των 60 ετών, με την περίοδο της πανδημίας να λειτουργεί επιβαρυντικά σε πολλές περιπτώσεις. Εξίσου ανησυχητικές οι 700 καταγραφές ατόμων, που πάσχουν από άνοια στη Μαγνησία, από το 2005 μέχρι σήμερα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν το μέγεθος του προβλήματος που αφορά σε δεκάδες οικογένειες της περιοχής και στην παγκόσμια ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ, που τιμήθηκε χθες, με συμβολικό περίπατο μνήμης, να υπογραμμίζεται η σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

«Στάσου πλάι μου» το μήνυμα του περιπάτου μνήμης, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς της Μονάδας Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου με φορείς, τοπικές δομές και κυρίως την τοπική κοινωνία.

«Ο συμβολικός περίπατος μνήμης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, είναι δράση αφιερωμένη τόσο στους ασθενείς, όσο και στους φροντιστές», αναφέρει η Μάγδα Σουσουρή, κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου.

Αναλύοντας τη σημασία του μηνύματος «Στάσου πλάι μου», η κ. Σουσουρή επισημαίνει ότι «αφορά πρώτα απ’ όλα στους ίδιους τους ασθενείς, που θέλουν έναν άνθρωπο να στέκεται δίπλα τους, για να είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους. Το «Στάσου πλάι μου» αφορά στους φροντιστές που θέλουν τη στήριξη των συνανθρώπων και των δομών, που μπορούν να δρουν υποστηρικτικά. Αφορά, επίσης, σε εμάς τους επαγγελματίες υγείας που θέλουμε και την ίδια την πολιτεία να υποστηρίζει αυτές τις δομές».

Βασικό το αίτημα για τη δημιουργία και άλλων συναφών δομών, με την κ. Σουσουρή να τονίζει ότι «δυστυχώς νοσούν όλο και περισσότερα άτομα, σε νεότερες ηλικίες. Το τεστ μνήμης στα παλαιότερα χρόνια είχε ως χαμηλότερο όριο την ηλικία των 75 ετών, μειώθηκε στα 70, τα 65 και τώρα πια στα 60 έτη και απευθυνόμαστε και σε συμπολίτες μας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης στην καθημερινότητά τους, με τη μνήμη, την κρίση, τον λόγο, που μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες».

Μάγδα Σουσουρή

“Δυστυχώς, νοσούν όλο και περισσότερα άτομα, σε νεότερες ηλικίες”

Πολυπαραγοντική νόσος

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου λειτουργεί από το 2005 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει περί τις 700 καταγραφές σε τοπικό επίπεδο. Η μονάδα εξυπηρετεί 30 άτομα στο ημερήσιο πρόγραμμα, που λειτουργεί από Δευτέρα ώς Παρασκευή, και 15 άτομα στο οικοτροφείο, που προσφέρει φιλοξενία επί 24ώρου βάσεως, με συντονιστές ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, για να αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα.

Πολυπαραγοντική νόσος η άνοια, με την κ. Σουσουρή να επισημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι στρεσογόνοι παράγοντες λειτουργούν επιβαρυντικά. «Η πανδημία είναι στρεσογόνο γεγονός, οι δομές όπως το κέντρο ημέρας δεν λειτουργούσαν στην πανδημία, ενώ λειτούργησε αρνητικά ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω υγειονομικών συνθηκών», όπως υπογραμμίζει η ίδια, ενώ προσθέτει ότι «από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 87 ενημερώσεις, που είναι πολύ μεγάλος αριθμός».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου