ΤΟΠΙΚΑ

Απαντούν με κινητοποιήσεις oι διανομείς

απαντούν-με-κινητοποιήσεις-oι-διανομε-411462

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στην e-food στην πρόθεση της εργοδοσίας να μετατρέψει διανομείς από μισθωτούς σε «συνεργάτες».

Στον Βόλο προς ώρας δεν υφίσταται ζήτημα με τους 100 εργαζόμενους στην efood. Οι 70 απασχολούνται ως μισθωτοί υπάλληλοι. Οι υπόλοιποι 30 έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση και απασχολούνται με μπλοκάκι μετά από συμφωνία με την εταιρεία εξαρχής.

Τα όσα ωστόσο διαδραματίστηκαν στην Αττική έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στο προσωπικό τοπικά. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ θα ακολουθήσει μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης του Βόλου.

Προβληματισμός επικρατεί και στις 60 περίπου τοπικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης που συνεργάζονται με την e-food. Η κατακραυγή της κοινής γνώμης αφήνει αποτύπωμα και στις επιχειρήσεις τους. Ήδη ορισμένοι μιλούν για πτώση του τζίρου μέχρι 30%.

Όπως είναι γνωστό η εταιρεία την περασμένη Τετάρτη έστειλε μήνυμα στους διανομείς, των οποίων η τρίμηνες συμβάσεις λήγουν, προτείνοντας να συνεχίσουν την εργασία τους αλλά ως εργαζόμενοι με μπλοκάκι (freelancer), χωρίς να τους δίνει εναλλακτική επιλογή, ενώ τους καλούσε να απαντήσουν άμεσα.

Η είδηση δεν προκάλεσε μόνο την κατακραυγή στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που κατακεραύνωσαν την Efood με αρνητικά hastags, αλλά και αρνητική βαθμολόγηση της πλατφόρμας.

Χιλιάδες χρήστες έσπευσαν να βαθμολογήσουν την εφαρμογή με ένα αστέρι, με αποτέλεσμα το rating της εταιρείας να πέσει από το «πολύ καλό» 4,6 που ήταν στις αρχές της εβδομάδας στο 2,1 χθες το μεσημέρι για να καταλήξει στο 1,1 «πολύ κακό» το βράδυ της ίδιας μέρας.

Προβληματισμός στην εστίαση

Πτώση στις παραγγελίες τους έως και 30% είδαν οι επαγγελματίες της αγοράς μετά το ψηφιακό κύμα συμπαράστασης που δημιουργήθηκε υπέρ των εργαζομένων στο delivery. Οι πελάτες της e-food είτε προχώρησαν σε αρνητικά σχόλια για την πλατφόρμα, είτε ακόμη προχώρησαν και σε απεγκατάστασή της από τις εφαρμογές τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή των εργασιακών συμβάσεων των εργαζόμενων. Το γεγονός είχε αντίκτυπο στο σύνολο της αγοράς.

Στον Βόλο και τη Μαγνησία ο αντίκτυπος προς ώρας είναι μικρότερος. Επαγγελματίας που διατηρεί fast food στον Βόλο, σχολίασε ότι από το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφει πτώση στον τζίρο της τάξεως του 10%. «Κυρίως έχω διαφορά στις πρωινές παραγγελίες. Στις συνολικές όμως, εισπράξεις της ημέρας δεν έχω μεγάλη απόκλιση, καθώς συνεχίζουμε να έχουμε παραγγελίες. Ομως αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί προβληματισμό», αναφέρει.

Αυτό που έγινε σε βάρος των εργαζομένων θεωρείται ότι δεν είναι απόλυτα δίκαιο. «Ακούω τους εργαζόμενους να λένε ότι θα προχωρήσουν αύριο (σημ. σήμερα) σε στάση. Ξεκίνησαν την εργασία τους με προοπτικές. Μη ξεχνάμε όμως, ότι μιλάμε για μία πολυεθνική, που θα κοιτάξει σίγουρα τα συμφέροντά της και δεν θα αναλογιστεί τις υποχρεώσεις του κάθε εργαζόμενου», τονίζει.

Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων delivery, εκείνα τα καταστήματα που συνεργάζονται παράλληλα και με άλλες εταιρείες δεν θα έχουν προβλήματα. Εκείνα, όμως, που στηρίζονται αποκλειστικά στην εν λόγω πλατφόρμα, θα έχουν αντίκτυπο. «Εγώ έχω και δικό μου τηλεφωνικό delivery, οπότε θα δουλέψουμε κανονικά», σχολιάζει.

Επισημαίνεται ότι η e-food τα προηγούμενο διάστημα μπήκε πολύ δυναμικά στην αγορά, παίρνοντας το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων που δουλεύουν στο υπηρεσίες delivery. «Οι δικοί μου υπάλληλοι έφυγαν και υποχρεώθηκα να συνεργαστώ με την e-food», επισημαίνει.

Ηταν αναμενόμενο να γυρίσει μπούμερανγκ

Αλλος επιχειρηματίας της εστίασης λέει ότι ήταν αναμενόμενο η πλατφόρμα να οδηγηθεί σε αυτήν την κατάσταση. «Το είχαμε συζητήσει το θέμα οι επαγγελματίες στην οδό Ιάσονος και είχαμε πει ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ. Πήραν τους καλύτερους ντελιβεράδες, το 80% των υπαλλήλων μας, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια.

Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση στους τζίρους. Στον Βόλο όχι ακόμη. Βλέπουμε έχουμε μία μείωση στις βραδινές παραγγελίες, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε πού οφείλεται αυτή», σχολιάζει.

Ο ίδιος επισήμανε, «εμείς τους είχαμε τους εργαζόμενους με όσα περισσότερα χρήματα και ένσημα γινόταν γιατί ήταν στον δρόμο και τελικά οι περισσότεροι μας άφησαν. Το ξέραμε ότι θα γινόταν αυτό, δεν έβγαινε με τα ποσά που συζητούσαν».

Η μείωση που θα έχουν τώρα οι εργαζόμενοι στις αποδοχές τους θα είναι μεγαλύτερη από τότε που εργάζονταν στις ντόπιες επιχειρήσεις. «Ζητούσε η πλατφόρμα να εργάζονται τα παιδιά τις Κυριακές, ατελείωτες ώρες καθημερινά, εννοείται ότι σε κάποια στιγμή θα οδηγούταν εδώ που έφτασαν σήμερα», καταλήγει.

Απ. Στύλλας: Τα όσα διαδραματίστηκαν προκαλούν αβεβαιότητα

Ο Απόστολος Στύλλας, εργαζόμενος στην e-food στον Βόλο, δεν κρύβει τον προβληματισμό του. Μπορεί τοπικά το εργασιακό καθεστώς να είναι ξεκαθαρισμένο, όμως οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα.

«Ένα πρωί μας ανακοινώθηκε πως 115 συνάδελφοί μας ή θα απολυθούνε ή θα πάνε στο καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία. Στον Βόλο οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι περίπου 100 άτομα, με το 65% αυτών να είναι υπάλληλοι της εταιρείας και το 35% ελεύθεροι επαγγελματίες. Η εταιρεία προσλαμβάνει υπαλλήλους freelancers, αλλά αυτό έχει συμφωνηθεί εξ αρχής με τον κάθε εργαζόμενο. Μετά τις εξελίξεις στην Αθήνα οι εργαζόμενοι και του Βόλου φοβούνται για το εργασιακό τους μέλλον», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Στύλλας δήλωσε επίσης πολύ συγκινημένος από τη συμπαράσταση που εξέφρασε ο κόσμος στους διανομείς που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

«Η διαδικτυακή κινητοποίηση του κόσμου, που στήριξε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του εργαζομένους της εταιρείας και έκανε κάλεσμα για μποϊκοτάζ ήταν πράγματι συγκλονιστική. Ίσως ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που έγινε ένας τόσο μεγάλος digital ακτιβισμός. Ο κόσμος έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά», είπε

«Στον Βόλο δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, όμως υπάρχει αβεβαιότητα για το εργασιακό μας μέλλον στη συνέχεια»

Τι διεκδικούν οι διανομείς

Στο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν αποφασίσει οι διανομείς, προτάσσουν την απαίτηση μη γίνει καμία απόλυση και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου απευθείας από την e-food. Ανακοινώσεις με τις οποίες στηρίζουν τα αιτήματά τους εκδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες από ΓΣΕΕ, ΕΚΒ και την τοπική Επιτροπή Εργαζομένων στους τομείς Επισιτισμού- Τουρισμού.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων τους περιλαμβάνει:

  • Να ανανεωθούν οι συμβάσεις με άμεση πρόσληψη από την E-Food και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση του μέτρου της «αξιολόγησης».
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Καμία διανομή σε παγωνιά, καύσωνα, καταιγίδα κλπ.
  • ΣΣΕ με αυξήσεις και όχι ατομικές.
  • Μηχανάκια, συντήρηση και εξοπλισμός με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Χιλιομετρική οριοθέτηση της ακτίνας παράδοσης παραλαβής.
  • Υποδομές και χώροι ανάπαυσης και προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου