ΤΟΠΙΚΑ

Επένδυση – μαμούθ στο λιμάνι    

επένδυση-μαμούθ-στο-λιμάνι-411683

Επένδυση – μαμούθ έχει τεθεί στα πλάνα κροίσων του Κατάρ για το λιμάνι του Βόλου και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι σχεδιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Το λιμάνι του Βόλου φαίνεται ότι συγκεντρώνει πριγκιπικό ενδιαφέρον… Εχει επιλεγεί ως στρατηγικής σημασίας λιμένας για τη δημιουργία Μονάδας Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επένδυση, ύψους 400 εκατ. δολαρίων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Τα έντονα σενάρια, τα οποία κορυφώθηκαν τελευταία, και ήθελαν επενδυτές από το Κατάρ να θέτουν στον επενδυτικό τους χάρτη τον Βόλο για τα επόμενα μεγαλεπήβολα σχέδια τους, επιβεβαιώθηκαν μετά από το πράσινο φως που άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Mediterranean Gas, η οποία ιδρύθηκε το 2020, με έδρα τον Βόλο.

Η Mediterranean Gas έλαβε προχθές την αρχική έγκριση από τη ΡΑΕ, στην αίτηση που υποβλήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021 σχετικά με χορήγηση άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) του έργου: «ΑΡΓΩ FSRU», με την αρμόδια Αρχή να δίνει προθεσμία 15 ημερών, σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, για τυχόν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις.

Πρόκειται για τη θυγατρική εταιρεία της Powerglobe, ενός οργανισμού με μεγάλη συμβολή στο Κατάρ και την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία. Πρόεδρος της Powerglobe LCC, o Σεϊχης Μοχάμεντ Μπιν Φαϊσάλ Αλ-Θάνι, με διευθύνοντα σύμβουλο –σε Ευρώπη και Αφρική- τον Ελληνα Δρ. Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο.

Επικοινωνία με τον Δρ. Θεοδωρόπουλο

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δρ. Θεοδωρόπουλο, τον επικεφαλής Ελληνα πίσω από το νέο φιλόδοξο project. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος όπως ενημέρωσε βρίσκεται σε συνέδριο στο Ντουμπάι, δεν θέλησε προς το παρόν να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη μεγάλη επένδυση και τις τελευταίες εξελίξεις από τη ΡΑΕ. Παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον, ώστε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την επένδυση και την πορεία της.

Ο Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος («Dr. Theodore», όπως τον αποκαλούν) είναι μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στο Κατάρ, στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και έχει καταφέρει να αναπτύξει γέφυρα επενδύσεων με την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ του κράτους του Κατάρ και της Ελλάδας.

Ο CEΟ της Power Globe Κατάρ είναι γνωστό στέλεχος της βιομηχανίας ενέργειας, κατέχει εξαιρετική επαγγελματική εμπειρία και πολλές επιχειρηματικές και ακαδημαϊκές επιτυχίες σε Μέση Ανατολή, Ασία και Ευρώπη.

Εχει συμβάλει στην πραγματοποίηση επενδύσεων αξίας 21 δισ. δολαρίων από το Κατάρ στους τομείς φυσικού αερίου και ενεργειακών υποδομών. Το CNN 2013 & AMAZON 2015 αναφέρει χαρακτηριστικά τον Δρ. Θεόδωρο «ως ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα της ενέργειας».

Το 2010 έλαβε αναγνώριση από την Αυτού Εξοχότητα τον Εμίρη του Κατάρ Σέιχ Τάμιμ Μπιν Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι και την Υψηλότητά Σέιχ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι για την ενεργό συμβολή του στο πλαίσιο της ενεργειακής ανάπτυξης του Κατάρ, εφαρμόζοντας τις υψηλότερες επιχειρηματικές αρχές αξιοπιστίας και πάντα σύμφωνα με τα σχέδια της Κυβέρνησης του Κατάρ.

1.360 άτομα έως το 2025

Στην ιστοσελίδα της Mediterranean Gas περιγράφεται ότι η εταιρεία σκοπεύει να απασχολήσει πάνω από 1.360 άτομα έως το 2025 και επιδιώκει να αναδείξει το λιμάνι του Βόλου σε διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού, αναπτύσσοντας -μεταξύ άλλων- υποδομές LNG, μικρής κλίμακας LNG, φόρτωσης φορτηγών LNG, ανεφοδιασμού LNG, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης/αεριοποίησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Floating Storage Regasification and Power Generation barge/FSRP) στο λιμάνι του Βόλου. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το FSRP θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023.

Στόχος, μέσα από τη συγκεκριμένη στρατηγικής σημασίας κίνηση, όπως χαρακτηρίζεται, είναι η ευρωπαϊκή αγορά LNG.

Σχετικά δημοσιεύματα οικονομικών ιστοσελίδων αναφέρουν ότι μετά τον σταθμό FSRU (Πλωτό Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσει η Gastrade και το FSRU «Διώρυγα Gas» στους Αγίους Θεοδώρους που ωριμάζει η Motor Oil, πρόκειται για τον τρίτο FSRU που βρίσκεται σε σχεδιασμό να δημιουργηθεί στον ελλαδικό χώρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου