ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα για την αναμνηστική δόση

πρεμιέρα-για-την-αναμνηστική-δόση-411843

Εν μέσω της γενικευμένης συζήτησης για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό και στον γενικό πληθυσμό, άρχισαν ήδη οι εμβολιασμοί της «Ελευθερίας» με την τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους. Πρόκειται για την πρώτη ειδική ομάδα πληθυσμού, που έλαβε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το «πράσινο φως» να θωρακιστεί έναντι του κορονοϊού με επιπλέον δόση εμβολίου λόγω της χαμηλής ανοσιακής αντίδρασης, που έδειξαν στη συγκεκριμένη ομάδα οι σχετικές έρευνες.

Στη Μαγνησία 203 άτομα της συγκεκριμένης κατηγορίας προγραμμάτισαν τα ραντεβού τους και ήδη εμβολιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο , οπότε ενεργοποιήθηκε η διαδικασία. Στις Β. Σποράδες δεν άρχισε ακόμη το πρόγραμμα εμβολιασμού για την τρίτη δόση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Με επίσης σχετικά ικανοποιητικό ρυθμό κλείνονται τα ραντεβού για τις επόμενες ημέρες από πολίτες, που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία (μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, νεφροπαθείς, ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια κ.ά.) και επιθυμούν να κάνουν την τρίτη δόση.

Τρίτη δόση και στα Γηροκομεία

Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούνται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί σε τροφίμους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) από τα κλιμάκια των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είχαν διενεργήσει τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης στις Μονάδες και στην αρχή της «Ελευθερίας» από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σειρά για τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα έχουν οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας θεωρείται κρίσιμο να προχωρήσει άμεσα ο επαναληπτικός εμβολιασμός τους, καθώς είναι σοβαρά εκτεθειμένοι σε σύγκριση με άλλες ομάδες πληθυσμού στο φορτίο του κορονοϊού, αλλά και γιατί μεγάλος αριθμός υγειονομικών συμπλήρωσε το χρονικό διάστημα των 6-8 μηνών από τον εμβολιασμό (έκαναν το εμβόλιο το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2021) και συνεπώς η υψηλή προστασία που είχαν έναντι του κορονοϊού υποχωρεί πια.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η αναμνηστική δόση στους υγειονομικούς θα ενισχύσει το τείχος ανοσίας και ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που η πανδημία θα είναι εδώ.

Η εμβολιαστική κάλυψη στο σύνολο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα emvolio.gov.gr στη Μαγνησία έχει ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό ποσοστό 51% του γενικού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα τον εμβολιασμό ολοκλήρωσαν 98.438 άτομα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και 9.192 στις Β. Σποράδες. Με την πρώτη δόση στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουν εμβολιαστεί 104.616 άτομα, ενώ στις Β. Σποράδες 9.423 άτομα αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου